Bola to otázka času. Už aj Tucker Carlson čelí obvineniu z antisemitizmu, vrátil však úder

Tucker Carlson. Foto: reprofoto/Fox News Tucker Carlson. Foto: reprofoto/Fox News

Tucker Carlson je najobľúbenejší a zrejme aj najvplyvnejší americký konzervatívny novinár. Jeho program sa vysiela na Fox News, Carlson sa neobáva žiadnej témy, má zmysel pre humor a ostrú iróniu.

Pred dvomi týždňami hovoril známy americký komentátor Tucker Carlson o veľkej zmene obyvateľstva v Spojených štátoch. Vo štvrtok 8. apríla odvysielala televízia Fox News reláciu, v ktorej sa Tucker Carlson rozprával s kanadským konzervatívcom Markom Steynom. Steyn je populárny najmä v Amerike, píše pre rôzne médiá, napríklad National Review a v minulosti už zaskočil ako náhrada za Carlsona, keď mal vo Foxe voľno. Steyn je podobný typ ako Carlson, bez obáv a škrupúľ sa venuje všetkým témam, najradšej tým kontroverzným. Napríklad imigrácii.

Ak si chcete pozrieť ukážky, ako Steyn myslí a píše, nájdete ich napríklad na stránke Občianskeho inštitútu (napríklad tu).

Poďme však do súčasnosti. Steyn najnovšie na Foxe poukazoval na to, že niektoré americké federálne úrady povoľujú nelegálnym migrantom, aby volili bez predloženia identifikácie, čo je zakázané. Carlson na túto tému nadviazal a podotkol, že sa to deje často.

O tejto téme sa v Amerike v posledných dvoch mesiacoch hovorí s veľkou hystériou, dôvodom je viacero vecí. Napríklad zmeny zákona v štáte Georgia, ktorý bude vyžadovať prísnejšiu kontrolu dokladov (stanovuje, aké doklady sú potrebné) pri voľbách, zákon tiež zakazuje kampaň a ovplyvňovanie voličov počas státia v rade na voľby (v deň volieb). Tieto zmeny, ktoré kopírujú volebné zákony v iných štátoch, vyvolali okamžite kritiku, že ide o prejav rasizmu a ovplyvňovanie výsledkov volieb. Pripomeňme, že Georgia je vyrovnaný štát, januárové opakované voľby dvoch senátorov vyhrali tesne demokrati, voliť sa tu bude opäť o dva roky, takže Georgia môže zmeniť pomer síl v Senáte v prospech republikánov. Úprava pravidiel, ktorá znemožňuje spočítať nelegálne hlasy, to môže ovplyvniť. Ďalšou témou, ktorá ovplyvňuje debatu, je nárast imigrácie, ku ktorej došlo po nástupe prezidenta Bidena do Bieleho domu, a tiež prísľube demokratov, že budú k imigrantom pristupovať inak, ako to bolo doteraz.

A to všetko má, samozrejme, vplyv na nálady v spoločnosti, aj voľby. Tucker Carlson: „Smejem sa, pretože toto je len jeden príbeh z desiatich, ktorým si sa venoval, v ktorom americká vláda uprednostňuje ľudí, ktorí majú absolútny odpor k našim zvykom, zákonom, k samotnému systému, a správa sa k nim lepšie ako k americkým občanom,“ hovorí konzervatívny novinár vo svojom programe na Foxe.

Dodáva, že ľudia na sociálnych sieťach sú hysterickí, keď niekto použije slovo „výmena“ pre proces obmeny obyvateľstva USA. Deje sa to vtedy, „ak poviete, že demokrati sa snažia vymeniť súčasných voličov a nahradiť ich novými ľuďmi, poslušnejšími voličmi z tretieho sveta. Sú hysterickí, pretože to sa v skutočnosti deje“.

Ničenie politickej moci

Je to podľa neho dôležitý problém, pretože v demokracii má každý človek len jeden hlas. Ak dôjde k zmene zloženia populácie, mení sa politická sila domáceho národa. „Takže vždy, keď privezú nového voliča, ja som bol poškodený ako súčasný volič,“ poznamenáva komentátor.

Zároveň nerozumie, prečo z toho ľudia robia rasový problém. „‚Och, belošská výmena.‘ Nie, nie, nie. Toto je otázka volebných práv. Ja mám menej politickej moci, pretože oni si sem dovážajú nových voličov. Prečo by som mal len tak sedieť a nechať to tak?“ pýta sa Carlson.

V pondelok 12. apríla Tucker Carlson svoje slová zopakoval a pripomenul, že správne predpovedal masovú hystériu na sociálnej sieti Twitter. Považuje to však za potvrdenie jeho slov. „Demografická zmena je kľúčom v politických ambíciách demokratov,“ zdôraznil.

Hystéria a antisemitizmus

Neostalo však len pri kritike na sociálnych sieťach. Organizácia Anti-Defamation League (ADL) Tuckera Carlsona obvinila z obrany a propagácie rasistickej konšpiračnej teórie, podľa ktorej „farební ľudia vymieňajú belochov na Západe“.

Podľa tejto teórie sú za danou rasovou výmenou hlavne židia a progresívni politici. Predseda organizácie Jonathan Greenblatt týmto de facto obvinil Carlsona z antisemitizmu, pričom vyzval Fox News, aby komentátora vyhodili z práce.  

„Carlson sa najprv pokúsil odmietnuť túto teóriu, zatiaľ čo hneď potom ju jedným dychom podporil pod rúškom otázky voličských práv, to mu však nedáva voľné ruky vzývať vzory belošskej nadvlády,“ uviedol Greenblatt.

Je teda obľúbený moderátor, ktorého program mal vplyv aj na politiku Donalda Trumpa (Carlson ho ešte ako prezidenta vyzval, aby v čase vypätých emócii nezaútočil na Irán, Trump potvrdil, že ho v tom vypočul), antisemita? Je Carlson antisemita? Tucker Carlson by sa zrejme hlasne zasmial. A jeho diváci s ním. Ale nielen oni, Carlson síce polarizuje, ale má rešpekt aj vplyv. A v neposlednom rade má aj veľa židovských (prirodzene najmä konzervatívnych) divákov a priaznivcov.

Ako na pokus o likvidačné obvinenie reagoval samotný Tucker Carlson?

Prečo by sa krajina vedome rozvrátila?

Nuž, po svojom a so zmyslom pre humor: Tucker Carlson vo svojej reakcii nereagoval na obvinenia ADL, naopak, vyzdvihol ich argumenty pre striktnú imigračnú politiku – pre štát Izrael. „V krátkom texte na ich stránke ADL vysvetľuje, prečo Izrael nemôže prijať viac Arabov ako občanov s právom voliť,“ vysvetľuje komentátor.

„S historicky vysokou pôrodnosťou Palestínčanov a možnosťou príchodu palestínskych utečencov a ich potomkov, ktorí žijú inde vo svete, by sa Židia rýchlo stali menšinou vo vlastnom dvoj-národnostnom štáte, čo by ukončilo akékoľvek zdanie rovnakej reprezentácie a ochrany,“ píše sa na stránke ADL.

„Je preto nerealistické a neakceptovateľné, aby sa od Izraelu očakávalo dobrovoľné rozvrátenie svojej vlastnej zvrchovanej existencie a národnej identity, aby sa [židia, pozn. red.] stali ohrozenou menšinou na svojom vlastnom území,“ pokračuje text.

Podľa Carlsona to z pohľadu Izraela dáva absolútne zmysel. Prečo si potom Američania dnes nemôžu dovoliť niečo také vysloviť pre svoju vlastnú krajinu? „Prečo by hocijaká demokratická krajina oslabovala postavenie svojich vlastných občanov? Nie je to vari najväčšia zrada zo všetkých?“ pýta sa komentátor.

Stoja za ním

V takýchto sporoch je dôležité nielen to, či sa dokáže obvinený brániť sám, ale aj to, kto sa postaví na jeho stranu. Solidarita má osobitnú váhu a môže ukončiť politicky motivované likvidačné obvinenia.

Nuž a za Carlsona sa rozhodne postavil riaditeľ Fox News Lachlan Murdoch. Vo svojej odpovedi pre organizáciu ADL Murdoch odmietol ich obvinenia, pričom zdôraznil, že Fox News odmieta antisemitizmus či belošskú nadvládu.

A nezostal sám. Za Carlsona sa postavila aj Organizácia pre židovské hodnoty (CJV), podľa ktorej ho Greenblatt neprávom obvinil z antisemitizmu. CJV vznikla v roku 2017 a reprezentuje viac ako 1 500 amerických rabínov.

Táto organizácia naopak obvinila ADL, že po nástupe Greenblatta v roku 2014 sa z nej stal nástroj straníckej vojny, ktorá sa podľa nich nadmerne venuje obskúrnym neonacistom a krajným pravičiarom, zatiaľ čo ignoruje ľavicových podporovateľov radikálneho islamu, ktorý je podľa CJV ďaleko viac nebezpečný.

Pokus o zostrelenie Tuckera Carlsona tak tohto novinára posilnil.


Ďalšie články