Navaľného previezli do obávanej väzenskej nemocnice. Jeho štáb zvolal na stredu večer masové protesty

Ruský opozičník Alexej Navaľnyj skončil počas hladovky v neslávne známej väzenskej nemocnici, v ktorej podľa viacerých svedectiev dochádza k mučeniu trestancov. Jeho organizačná štruktúra medzitým čelí tlaku ruskej prokuratúry, ktorému môže podľahnúť. Navaľného zdravotný stav sa zhoršuje, jeho štáb preto zvolal na stredu večer 21. apríla masové demonštrácie v ruských mestách.

Ruského opozičníka Alexeja Navaľného previezli v pondelok pre zlý zdravotný stav z trestaneckej kolónie číslo 2 v Pokrove do nemocnice pre odsúdených IK-3. Ruská Federálna služba pre výkon trestu (FSIN) uviedla, že Navaľného stav je uspokojivý, pričom sám opozičný aktivista, ktorý pred troma týždňami vyhlásil hladovku, údajne súhlasil s „vitamínovou terapiou“. Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov medzitým na otázku novinárov, či je Navaľného stav kritický odvetil, že sa Kremeľ „nevenuje monitoringu zdravia ruských trestancov“.

Obávané zdravotnícke zariadenie

Ruské opozičné médiá odvolávajúc sa na informácie iných trestancov varujú, že v nemocnici IK-3, kam Navaľného previezli, väzňov bijú a mučia. Bývalý väzeň Dmitrij Mudričenko pre stanicu VotTak uviedol, že v danej nemocnici pacientov bijú aj za najmenšie priestupky alebo nedbanlivosť. Oddelenia opísal ako „prepchaté cely pre päť až osem ľudí so zatvorenými oknami“, v ktorých väzni nesmú s výnimkou tichej hodiny ležať na posteli, ani sa o ne opierať. Ak väzni protestujú, tak ich podľa slov Mudričenka bijú a na niekoľko dní priväzujú k posteli bez možnosti ísť normálne na toaletu.

Správy o údajnom mučení väzňov v nemocnici IK-3 sa objavili už v minulosti. Ešte v roku 2018 o zlej situácii v zariadení informoval portál Daily Storm. Bývalí trestanci preň uviedli, že boli mučení elektrickým prúdom, pričom k mučeniam dochádzalo na psychiatrickom oddelení.

„Táto nemocnica sa nachádza na území nápravnej kolónie číslo 3 s maximálnym stupňom ostrahy… Slúži okrem iného aj na lámanie určitých väzňov. Dokonca aj tí väzni, ktorí umierali [na choroby, pozn. red.], sa snažili vyhnúť prevozu na toto miesto. Nie sú tam žiadni lekári ani zdravotné sestry. Neviem si predstaviť, ako ho tam budú liečiť,“ priblížil situáciu ruský opozičník a ultranacionalista Dmitrij Ďomuškin, ktorý si v minulosti tiež odpykal trest v trestaneckej kolónii číslo 2 v Pokrove.

Navaľného právny zástupca Alexej Lipcer, ktorý opozičného aktivistu v pondelok nakrátko navštívil, médiám povedal, že jeho klient vyzerá „stále horšie“. Navaľného koordinátor Leonid Volkov v tejto súvislosti dodal, že úrad k opozičníkovi stále nepustili civilného lekára. Na konci minulého týždňa zaslal Navaľného osobný lekár spolu s ďalšími zdravotníkmi otvorený list FSIN so žiadosťou o jeho návštevu s tým, že opozičníkovi môže „každú chvíľu“ hroziť zástava srdca.

Plánovaný protest a protiútok Kremľa

Ešte 24. marca Navaľného podporovatelia spustili webovú stránku free.navalny.com s cieľom vyzbierať 500-tisíc podpisov a následne zorganizovať ďalšie masové demonštrácie za jeho prepustenie. „Momentálne sme nestanovili žiaden špecifický dátum [ďalších protestov, pozn. red.]. Prvou etapou našej kampane je povedať celej krajine o protestoch. Musíme najprv spoločne zvýšiť povedomie a pripraviť sa. Až keď budeme mať aspoň pol milióna účastníkov, stanovíme dátum,“ uviedol v marci Volkov.

Plány Navaľného tímu sa však v piatok zmenili v súvislosti so zdravotným stavom opozičníka. Ďalšie kolo masových protestov zvolali už na túto stredu, ešte pred dosiahnutím stanovenej hranice počtu účastníkov. Volkov na sociálnych sieťach uviedol, že akékoľvek ďalšie čakanie môže stáť Navaľného život.

https://twitter.com/navalnylive/status/1384477065764773899
„Zajtra, 21. apríla o 19:00 miestneho času, vyjdú ľudia na hlavné námestia viac než na sto miest našej krajiny, pretože už viac mlčať nemôžeme,“ píše sa vo výzve twitterového účtu Navaľnyj LIFE. Zdroj: Twitter

Je otázne, do akej miery bude Navaľného hnutie výzvou pre Kremeľ v momente, keď je jeho líder v ťažkom zdravotnom stave v trestaneckej kolónii. Je pravdou, že hnutiu sa krátko po zatknutí Navaľného v januári tohto roku podarilo zorganizovať najmasovejšie protesty od roku 2013, pri ktorých bolo zadržaných približne 10-tisíc demonštrantov. Zďaleka však nedošlo k dostatočnej mobilizácii ruskej spoločnosti ako takej. Z prieskumu Centra Levada vyplynulo, že protesty sledovalo len 21 percent respondentov, 59 percent o nich počulo a 19 percent ich vôbec nezaznamenalo. Z tých respondentov, ktorí o protestoch vedeli, sa k nim až 39 percent stavalo negatívne, 37 percent neutrálne, pričom podporu im vyjadrilo len približne 22 percent z nich.

Kremeľ sa medzitým len pasívne neprizerá. Podniká aktívne kroky smerom k potlačeniu protestného potenciálu Navaľného sympatizantov. Moskovská prokuratúra v pondelok požiadala, aby bol Navaľného Fond boja proti korupcii uznaný za extrémistickú organizáciu.

„Mestský súd v Moskve zaregistroval žaloby moskovskej prokuratúry na neziskovú organizáciu Fond boja proti korupcii, neziskovú organizáciu Fond na ochranu občianskych práv a na občianske združenie Navaľného štáby. Prokuratúra ich považuje za extrémistické organizácie,“ uviedol predstaviteľ Moskovského mestského súdu. Materiály k prípadu sú označené za „tajné“ a súd by sa mal konať bez prítomnosti verejnosti.

Je otázne, či dokáže Navaľného hnutie, ktoré sa aj napriek rastu popularity z posledných rokov stále neteší širokej podpore ruskej verejnosti, prežiť podobný útok ruských orgánov. Najmä v situácii, keď je líder s podlomeným zdravým v obávanej väzenskej nemocnici.

Na začiatku februára ruský súd Navaľnému potvrdil nepodmienečný trest v prípade údajnej sprenevery desiatok miliónov rubľov spoločnosti Yves Rocher. Súd mu zároveň znížil dĺžku trestu o jeden a pol mesiaca, ktorý Navaľnyj strávil od konca decembra 2014 do konca februára 2015 v domácom väzení. Navaľnyj tak bude musieť stráviť vo väzení dva a pol roka. Rozsudok z roku 2014 vynesený ruskými súdmi v kauze Yves Rocher Európsky súd pre ľudské práva zrušil a Navaľnyj dostal od ruského štátu náhradu škody za nezákonné prenasledovanie. Aj firma Yves Rocher v roku 2013 sama vykonala audit, z ktorého vyplynulo, že uzavretím dohody s bratmi Navaľnými jej nevznikla žiadna škoda. O spravodlivosti rozsudku nad ruským opozičníkom preto panujú oprávnené pochybnosti.


Ďalšie články