Aktivisti vinia Zemana z vlastizrady. Odkaz mu zanechali na pražskom hrade

Nápis Velezrada na Pražskom hrade Nápis Velezrada na Pražskom hrade. Zdroj: Youtube, Alena Spálenská/Forum24

Časť českej verejnosti sa opäť obrátila proti prezidentovi Milošovi Zemanovi. Skupina aktivistov osvietila Pražský hrad nápisom „Velezrada“. Obviňujú z nej hlavu štátu.

Nová organizácia s názvom Zastavme velezradu v utorok (20. apríla) v noci nasvietila laserom na Pražský hrad slovo „Velezrada“. Podľa aktivistov zo skupiny sa Miloš Zeman vo funkcii prezidenta Českej republiky dopúšťa vlastizrady. Nápis po dvoch hodinách z hradu zmizol.

Nápis na hrade namierený proti hlave štátu sa v Prahe objavil len dva dni po zverejnení informácie o tom, že výbuchy v muničnom sklade vo Vrběticiach v roku 2014 mali byť dielom agentov Ruskej federácie.

Premiér Andrej Babiš a vicepremiér Jan Hamáček spoločne tvrdia, že situácia v Česku sa po tejto správe „zásadne a nezvratne zmenila“. Viacerí politici hovoria o terorizme, experti o ruskej sabotáži. Prezident sa k veci napriek tomu vyjadrí až v nedeľu, teda vyše týždeň po zverejnení výsledkov vyšetrovania, ktoré ukazujú na ruskú tajnú službu.

Politológ a bezpečnostný expert Tomáš Šmíd pre Štandard uviedol, že Rusko spáchalo na českom území útok vojenského typu prvý raz od roku 1968. K vyhosteniu osemnástich ruských diplomatov z Prahy už došlo a Rusko recipročne vyhostilo 20 ľudí z českého zastupiteľstva v Moskve.

Nová organizácia Zastavme velezradu aj pre nedávny incident vyzvala parlament, aby konal a zažaloval prezidenta za velezradu. Aktivisti pritom zachádzajú ešte ďalej a obviňujú Zemana z toho, že „je agentom nepriateľskej krajiny, ktorá napadla Českú republiku a zabíjala českých občanov“. Pri výbuchu do muničného skladu z roku 2014 prišli o život dvaja ľudia.

„Miloš Zeman je vlastizradca, a ako taký nemôže byť naďalej na čele štátu, ktorého občania ho zvolili,“ tvrdí organizácia. Priznáva však, že dôkazy o prezidentovej údajnej vlastizrade sú len nepriame.

Kto za novým aktivistickým projektom Zastavme velezradu stojí, nie je známe. Na sociálnych sieťach neexistuje žiadna skupina s podobným názvom, ani na internete sa nedá nájsť oficiálna stránka. Predstavitelia sú tak jednou veľkou neznámou. Napriek tomu sa novej organizácii dostáva nemalej pozornosti na Facebooku aj Twitteri, kde jej vyhlásenie zdieľajú najmä odporcovia hlavy štátu.

Hovorca prezidenta Jiří Ovčáček na obvinenia voči Zemanovi reagoval na Twitteri. „Opozícia už viac ako rok sústavne klame a šíri nenávisť. Toto je len ďalší hanebný prejav,“ napísal Ovčáček v odpovedi na akt novej organizácie, ktorá vystupuje proti prezidentovi.


Vecou sa pre možné spáchanie priestupku zaoberá polícia. Aktivisti na Pražský hrad pritom premietali už v minulosti. V roku 2016 sa objavili napríklad nápisy ako „Prezident na predaj“, „CZ for sale“, „Free Taiwan“ či obrázok pandy, ktorý bol reakciou na návštevu čínskeho prezidenta v Českej republike.

Azda najznámejším prípadom výsmechu voči prezidentovi Milošovi Zemanovi sa stali červené trenírky, ktoré členovia skupiny Ztohoven v roku 2015 vyvesili na pražskom hrade namiesto štandardy. Viseli tam síce iba trištvrte hodiny, ale aj tak sú dodnes symbolom odporu časti českej spoločnosti voči prezidentovi. Aj vtedy iniciátori akcie Zemana kritizovali. Okrem iného za to, že podľa nich preferuje Rusko.


Ďalšie články