Bizarná situácia: Bidenov kabinet dementuje slová prezidenta Bidena, vraj nemal na mysli krízu na hraniciach

Joe Biden, rúško Joe Biden. Foto: TASR/AP

Kríza na americkej hranici? Biely dom poprel slová amerického prezidenta Joea Bidena. Tvrdí, že situácia na hranici s Mexikom nemá podobu krízy a prezident myslel niečo iné.

Americký prezident Joe Biden cez víkend vyhlásil, že na americko-mexickej hranici je krízová situácia. Poukazoval hlavne na rast počtu prisťahovalcov, najmä detí, ktoré smerujú z juhu, informuje CNN.

Biden zároveň cez víkend ohlásil zvýšenie maximálneho počtu prijímaných migrantov. Hovoril o „kríze s mladými ľudmi, ktorí akurát skončili na hranici“.

V pondelok 19. apríla vydal Biely dom stanovisko, v ktorom neguje slová prezidenta. Podľa vyhlásenia nie je označenie „kríza“ v súlade s oficiálnym postojom vládneho kabinetu. Podľa Bieleho domu Biden neoznačoval krízou situáciu na americkej hranici.

Nápor migrantov

„Hovoril o kríze v strednej Amerike,“ opravil prezidenta Biely dom a dodal, že oficiálny postoj vlády k migrácii sa nemení. „Deti, ktoré prichádzajú k našej hranici utekajúc pred násilím, ekonomickými ťažkosťami a inými hrozbami, nie sú krízou,“ uvádza kabinet.

Členovia kabinetu vrátane tajomníka pre národnú bezpečnosť Alejandra Mayorkasa už dlhšie odmietajú situáciu na americko-mexickej hranici označiť za krízu. Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová sa vyjadrila, že odmieta nálepkovať situáciu. Mayorkas ešte začiatkom marca uviedol, že na hranici nie je kríza, len „výzva, ktorú zvládame“.

Od vymenovania Joea Bidena za prezidenta vidno na americkej hranici nový nápor migrantov. Vo februári bolo na hranici zachytených 100-tisíc ľudí, v marci viac ako 172-tisíc ľudí. Veľký problém tvoria deti prisťahovalcov, pričom koncom marca ich bolo v záchytných centrách viac ako 5-tisíc.  

Prerieknutie?

Z toho dôvodu obnovila americká vláda ešte vo februári viaceré centrá z čias administratívy Donalda Trumpa. Za tie kritizovali svojho času Trumpa novinári, ale napríklad aj Joe Biden. Pred nástupom do úradu a počas kampane tvrdil, že nie sú potrebné a treba ich zatvoriť.

V apríli sa síce počet zadržiavaných detí v týchto centrách znížil. Stále sú tam podľa CNN držané dlhšie, ako je zákonom povolené. Deti prisťahovalcov v záchytných centrách strávia priemerne 122 hodín, limit je stanovený na 72 hodín.

Nie je jasné, či Biden skutočne myslel krízu v strednej Amerike, alebo sa preriekol ohľadom situácie na hranici. Faktom je, že súčasný americký prezident je známy svojimi prerieknutiami. Začiatkom marca si napríklad počas ceremoniálu nevedel spomenúť na meno svojho ministra obrany. Nazval ho preto „ten chlapík, čo to tam riadi.“


Ďalšie články