Majiteľ zbraní z Vrbětíc: Munícia nešla na Ukrajinu. Nechceli sme s ňou vtedy vôbec hýbať

Bez názvu Bulharský zbrojársky obchodník Emilian Gebrev. Foto: YouTube

Munícia, ktorá mala byť predmetom údajného ruského útoku v českých Vrběticiach, nesmerovala do Bulharska ani na Ukrajinu, tvrdí bulharský majiteľ zbraní Emilian Gebrev. Rovnako uvádza, že o jeho postoj k prípadu sa doposiaľ nikto nezaujíma. Niektoré správy z Česka ku kauze označil za vzájomne sa vylučujúce. O celej udalosti dnes rokuje český parlament, ktorý si prizval aj zástupcov tajných služieb.

Motívom operácie ruských agentov ústiacej do výbuchu muničného skladu v českých Vrběticiach mala byť likvidácia zbraní smerujúcich do Bulharska a odtiaľ na Ukrajinu. Teda do štátu, ktorý bol v roku 2014 v ostrej fáze konfliktu s Ruskom. Uvedenú teóriu rozšíril český týždenník Respekt s odvolaním sa na nemenovaný zdroj. Respekt je známy kontaktmi na české tajné služby.

Hoci s ňou pracujú české úrady, popiera ju bulharský predajca zbraní Emilian Gebrev, ktorému dotknutá munícia patrila. Jeho spoločnosť EMCO rovnako tvrdí, že ich žiadny vyšetrovací orgán nepožiadal o poskytnutie informácií k tejto závažnej kauze.

„V období mesiacov pred výbuchmi v Českej republike, behom nich a najmenej jeden rok po nich spoločnosť EMCO neuskutočnila a ani neplánovala prepraviť majetok z dotyčných skladov, či už do Bulharska, alebo do akejkoľvek inej krajiny,“ píše firma EMCO v tlačovej správe.

Niektoré informácie sa vraj vylučujú

„Predpoklady o motívoch a príčinách výbuchov musia byť objasnené českými vyšetrovacími orgánmi. Ako je zrejmé z doteraz vykonaných verejných vyhlásení, mnohé z nich sú rozporuplné a niektoré sa dokonca navzájom vylučujú,“ dodalo EMCO.

Český premiér Andrej Babiš medzičasom v pondelok zdôraznil, že v prípade výbuchu nešlo o akt štátneho terorizmu, ale o teroristický čin dvojice agentov GRU na majetok bulharského zbrojára na českom území. Experti najčastejšie hovoria o sabotáži.

Na výbuchu sa podľa informácií českých tajných služieb mali podieľať dvaja muži, ktorých Briti spájajú s pokusom o vraždu novičokom bývalého ruského agenta Sergeja Skripala a jeho dcéry Julie v britskom Salisbury v roku 2018. Médiá mužov identifikovali ako príslušníkov GRU, ktorých pravé mená sú Anatolij Čepiga a Aleksander Miškin.

Správa odtajnená nebude

Hoci český predseda vlády Babiš cez víkend hovoril o tom, že správa českej bezpečnostnej služby BIS by mohla byť odtajnená, čo by do problematiky vnieslo viac svetla, nakoniec k tomu nepríde. Údajne kvôli tomu, aby sa Rusko nedozvedelo všetko, čo Česi o operácii vedia.

Kauza medzičasom nabrala obrie rozmery. Praha vylúčila ruskú firmu Rosatom z možnosti stavať blok jadrovej elektrárne v Dukovanoch. Zmráka sa aj nad očkovaním Sputnikom u našich susedov. Česká ambasáda v Moskve je po recipročnom vyhostení diplomatov prakticky paralyzovaná.

O celej udalosti dnes rokuje český parlament, kam prišli aj zástupcovia vlády a tajných služieb.


Ďalšie články