Vyšehrad sa opäť spojil. Proti Rusku ho zjednotil práve Ivan Korčok

Ivan Korèok Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Foto: TASR/AP

Minister zahraničia Ivan Korčok so svojimi partnermi z Poľska a Maďarska vyjadrili solidaritu s Českou republikou a jej krokmi proti Ruskej federácii. Návrh spoločnej deklarácie V4 predložil práve slovenský minister.

Ministri tiež odsudzujú aktivity zamerané na ohrozenie bezpečnosti suverénnych krajín a ich občanov. Uviedli to v spoločnej deklarácii šéfov diplomacie krajín V4, ktorú prijali v pondelok na návrh slovenského ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nominant SaS). TASR o tom informoval riaditeľ komunikačného odboru rezortu diplomacie Juraj Tomaga.

Deklaráciu podpísal Korčok spolu s českým ministrom Janom Hamáčkom, maďarským ministrom Péterom Szijjártóom a poľským ministrom Zbigniewom Rauom. „My, ministri zahraničných vecí krajín Visegrádskej skupiny, odsudzujeme všetky aktivity zamerané na ohrozenie bezpečnosti suverénnych krajín a ich občanov. Sme pripravení posilňovať svoju odolnosť proti podvratným aktivitám na národnej úrovni i v spolupráci s našimi spojencami v NATO a v rámci EÚ,“ píše sa vo vyhlásení.

„Teší ma, že môj návrh bol prijatý a schválili sme podpornú deklaráciu ministrov zahraničných vecí V4,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie. Korčok kontaktoval v pondelok poľské predsedníctvo V4 s návrhom deklarácie. Tvrdí, že našla jednoznačnú podporu u partnerov.

Aj táto deklarácia je podľa neho príkladom toho, kedy má V4 príležitosť ukázať svoju pridanú hodnotu a presadiť spoločný záujem všetkých štyroch krajín. 

Česká republika v sobotu oznámila, že vyhostí 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb. Vyhostenie súvisí s výbuchom muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014, do ktorého boli zrejme zapojení ruskí agenti. Rusko ako odvetu oznámilo vyhostenie 20 zamestnancov ambasády Českej republiky v Moskve.

(tasr)


Ďalšie články