Hazard v Nitre zatiaľ ostáva, mestskí poslanci nerozhodli o zákaze

hrací automat V Bratislave postune ukončia prevádzku zostávajúce herne a kasína.. Foto: Štefan Puškáš/TASR

Novelizovaný zákon o hazardných hrách, ktorý umožňuje obciam vlastným nariadením rozhodnúť o prevádzkovaní hazardu na ich území, včera poslanci v Nitre nevyužili.

Ďalší zákaz hazardu v Nitre včera poslanci stiahli z rokovania mestského zastupiteľstva. Informuje o tom portál nitraden.sk. Návrh rátal s úplným zákazom hazardu, čo mestám a obciam od 1. novembra umožňuje novela zákona o hazardných hrách, ktorou sa už nevyžaduje petícia obyvateľov.

Mestské zastupiteľstvo sa k všeobecne záväznému nariadeniu podľa primátora Marka Hattasa vráti zrejme na svojom najbližšom rokovaní, píše portál.  Až trikrát vo včerajšej diskusii vystúpil majiteľ siete kasín Róbert Vystavil, ktorý poslancov varoval pred absolútnym zákazom s tým, že keď nebude hazard legálny, tak sa bude dariť nelegálnemu. Navrhoval kompromis, ktorý mal umožniť fungovanie kasín v hoteloch.

Naopak, k hlasovaniu za zákaz mestských poslancov vyzval poslanec Národnej rady SR Martin Čepček (OĽaNO), ktorý bol jedným z iniciátorov prijatia poslednej novely zákona o hazardných hrách. Mestské zastupiteľstvo po približne dvojhodinovej diskusii rozhodlo o vrátení návrhu nariadenia na dopracovanie.

K včerajšiemu rokovaniu mestského zastupiteľstva sa dnes pre TASR vyjadril sám poslanec Čepek. Hazardná lobby sa podľa neho tlakom postarala o to, že znovuprijatie zákazu hazardu v Nitre sa oddialilo.

Národný parlament posilnil samosprávy v boji proti hazardu. Od 1. novembra už poslanci miest a obcí môžu suverénne prijať všeobecne záväzné nariadenie o zákaze hazardu vo svojom meste aj bez petície občanov, ktorá bola doteraz nevyhnutná.

Čepček, aktívny bojovník proti hazardu v Nitre od 2016, bol na základe vlastných skúseností s dvoma petíciami spoluautorom tejto legislatívnej zmeny, ktorá v parlamente získala podporu 121 hlasov naprieč politickým spektrom. Včera malo mestské zastupiteľstvo v Nitre, podľa neho ako jedno z prvých, využiť novú legislatívu a opätovne prijať zákaz hazardu.

Pôvodný verdikt zakázať prevádzkovanie herní a kasín prijali v Nitre všeobecne záväzným nariadením ešte vlani v júni. Podnetom bola petícia 23-tisíc občanov. Platnosť tohto rozhodnutia krajský súd neskôr pozastavil.

(joh)


Ďalšie články