Keď ide o Rusko, Biden sa správa inak ako Obama. Nenecháva Európe priestor

162413689_159960579413812_8302740293696499582_n Prezident Biden s Kamalou Harrisovou. Foto: Biden/FB

Obama dával Francúzsku a Nemecku veľký manévrovací priestor v otázkach Ruska a Ukrajiny. Biden svoje rozhodnutia s Európou nekonzultuje. Píše poľský filozof a bývalý poradca Lecha Kaczynského Marek Cichocki.

Je tomu niekoľko týždňov, čo sa v americkej tlači dali nájsť celkom zábavné informácie o tom, ako prezident Biden v Bielom dome zorganizoval špeciálne stretnutie so skupinou amerických historikov. Debata bola o tom, v akom momente svojich politických dejín sa dnes Amerika nachádza, zúčastnení uvažovali, že na politický odkaz významného amerického prezidenta historicky nadväzuje administratíva Joea Bidena.

Sám hlavný zainteresovaný mal po určitom váhaní údajne povedať, že hoci si osobitne váži Johna F. Kennedyho, sám sa vidí predovšetkým ako dedič a pokračovateľ veľkého Franklina Delano Roosevelta.

Historické analógie sú dobré iba vtedy, ak zostanú povrchné. Biden, ktorý vytvára čudnú zmesku kompletnej revolúcie v americkej domácej politike a tradičného demokratického prometeizmu v zahraničnej politike, skutočne začína vyvolávať asociácie s Rooseveltovou politikou.

Celkom iste to je nie to, čo sa od neho v Paríži a Berlíne očakávalo, hoci sa tam až donedávna netrpezlivo čakalo na návrat demokratického prezidenta. Za ostatný čas nový prezident úplne nediplomaticky nazval Putina vrahom a potom mu navrhol viac-menej to isté, čo kedysi Reagan Gorbačovovi, teda stretnutie na neutrálnej pôde, kde si všetko vysvetlia medzi štyrmi očami. Washington túto otázku nekonzultoval s nikým v Európe, rovnako ani rozhodnutie stiahnuť americké vojská z Afganistanu, čo prijali v Paríži a Berlíne s výrazne kyslým pohľadom.

Biden nerobí Obamovu politiku, ktorá dávala Francúzsku a Nemecku veľký manévrovací priestor v otázkach Ruska a Ukrajiny. Amerika sa chce znovu postaviť do čela bezpečnostnej politiky a Rusko je prvou skúškou. Môže sa to, samozrejme, skončiť porážkou Bidena, ale ak sa mu podarí získať Putina na spoluprácu, Amerika bude opäť – a bez Európy – rozhodovať s inými mocnosťami o nových pravidlách hry vo svetovej politike.

Pre nás v Poľsku sa z pochopiteľných dôvodov nemôže Roosevelt spájať s dobrými očakávaniami, pretože nám to pripomína cenu, ktorú zvyčajne slabší zaplatia za dohody silnejších. Žiaľ, k tejto prehlbujúcej sa izolácii Európy v americkej aj svetovej politike dochádza absolútne na želanie samotných Európanov.

Text pôvodne vyšiel na stránke Teologie politycznej, vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články