Nový mučeník BLM. Opäť recidivista, ktorý utekal pred políciou a dohnal ho jeho život, píše komentátor

Daunte Wright. Foto: Internet Daunte Wright. Foto: Internet

Ďalší prípad do kartotéky BLM a opäť podobný scenár. Smrť pri zákroku polície. Kým aktivisti obeť zbožšťujú, komentátor poukazuje na jeho bohatú kriminálnu minulosť. Prečo nikto nepovie, čo je skutočný dôvod všetkých týchto tragédií, pýta sa americký komentátor.

V nedeľu 11. apríla omylom zastrelila policajtka v meste Minneapolis Afroameričana Daunteho Wrighta. Jeho smrť vyvolala protesty hnutia Black Lives Matter (BLM), ktoré opäť sprevádzalo aj rabovanie a ničenie majetku v meste. Čo však skutočne môže za jeho smrť nikto nepovie nahlas, píše komentátor a spisovateľ Scott Mckay.

McKay poukazuje na to, že prípady ako Michael Brown, George Floyd či Daunte Wright budú vždy masívne využívané organizáciami typu BLM. Chcú o nich hovoriť donekonečna, ale nehovoria celú pravdu, tvrdí komentátor.

„Je to tragédia, že Daunte Wright je mŕtvy? Áno, prirodzene,“ zdôrazňuje spisovateľ a dodáva, že istotne nemal byť zastrelený. Kladie si otázku, prečo k zabitiu došlo. Mckay pripomína, že tamojšia polícia očividne 26-rokov zamestnávala ženu, ktorá po takom čase v službe nerozozná v stresovej situácii paralyzér od pištole.

Dohnal ho jeho vlastný život

Problémom nie je podľa neho ani zlé zamestnávanie, slabý výcvik, alebo hlúpe zákony v štáte Minnesota. „Daunte Wright, alebo aspoň život, ktorý viedol, zabil Daunteho Wrighta,“ vyhlasuje.

Poukazuje na to, že ho polícia zastavila pre neplatné potvrdenia o technickej kontrole na základe poznávacej značky jeho auta. Muží zákona si zároveň všimli na spätnom zrkadle vysiaci osviežovač vzduchu. V štáte Minnesota sú na takom mieste zakázané zo zákona, ktorý Mckay nazýva hlúpym. Nebol to však dôvod na zatknutie Wrighta.

Až pri zastavení Wrighta policajti zistili, že je naňho vydaný zatykač. Chceli ho teda zadržať a Wright sa bránil, nasadol späť do auta a pokúsil sa utiecť. „Niečo také už spravil v minulosti. Wright utiekol pred policajnými príslušníkmi v júni,“ pripomína Mckay.

Predaj drog či krádeže

Na Daunteho vtedy zavolali políciou, pretože mával zbraňou na verejnosti. Keď ho zastavili strážnici, zistili, že na ňu nemal povolenie. Wright následne utiekol. Keď mal neskôr prísť súd, nedostavil sa. To viedlo k vypísaniu zatykača, na ktorý reagovala spomenutá hliadka.

„To nie je všetko vo Wrightovom registri. Bolo tam zatknutie vo februári za lúpež s priťažujúcimi okolnosťami. Taktiež obvinenie z výtržníctva z roku 2019. V druhej polovici toho istého roku sa priznal k držbe a predávaniu marihuany. Bol naňho tiež vydaný zatykač za násilnú lúpež. Wright bol obvinený z vyhrážania sa so zbraňou a z dusenia ženy, od ktorej žiadal 820 dolárov,“ vyratúva komentátor.

Prirodzene, jeho rodičia sú smrťou zronení. „Strata dieťaťa je jedna z najtragickejších udalostí, aká sa môže rodičovi stať,“ uznáva spisovateľ. Komentátor však nesúhlasí s názorom rodičov, ktorí označujú Daunteho za dobré a normálne dieťa, ktoré nikdy nemalo vážne problémy.

Dobré dieťa, normálne dieťa…

„Dobré deti sa nebijú s policajtami a potom od nich neutekajú. Na dobré deti sa nevolá polícia, pretože mávajú zbraňami. Dobré deti nezatýkajú za násilnú lúpež alebo za predávanie drog,“ argumentuje Mckay. Dodáva, že o týchto detailoch od rôznych aktivistov veľa nepočuť.

Je podľa neho prakticky zakázané hovoriť o tom, že si len 20-ročný človek už prakticky stihol zničiť život. Nedokončil ani strednú školu a s priateľkou splodil dieťa, hoci smeroval do väzenia.

„Ako zabránime podobným úmrtiam? Budeme sa snažiť brániť mladým mužom, aby žili ako Daunte Wright. Ale to nemôžeme povedať nahlas,“ podotýka komentátor. Nepovedia to podľa neho ani politici, ktorí by sa mohli snažiť zlepšiť situáciu podobných ľudí.

Aká cenu má život Daunteho Wrighta

O zlepšenie situácie nemajú podľa neho snahu ani ľudia ako Ben Crump – známy advokát, ktorý je často obhajcom podobných ľudí (mnohokrát pouličných zločincov), ktorí umreli v rukách polície. Najala si ho aj Daunteho rodina.

Na živote Daunteho Wrighta záleží, vyhlásil krátko po jeho smrti Crump. „Nuž, prirodzene, že na ňom záleží. Crumpovi na ňom záleží. Dautne Wright bude preňho tučný šek. A aj ďalší Daunte Wright a ešte ďalší. Čoskoro si Ben Crump bude môcť kúpiť dom za milión dolárov v lokalite Topanga Canyon, neďaleko spoluzakladateľky BLM Patrisse Cullorsovej,“ dodáva Mckay.

Podľa komentátora nikto nerieši skutočné príčiny všetkých týchto úmrtí, za ktoré považuje najmä rozvrátené rodiny a zločinnosť. Namiesto riešení sme sme svedkami pouličných malieb a rabovania obchodov. Následne príde tučný šek zo súdneho vyrovnania. „Daunte Wright bude mať oveľa vyššiu hodnotu mŕtvy, akú ju kedy mal živý,“ uvádza komentátor.


Ďalšie články