Pročko o kvetoch pre Baťovú: Priviezlo ich jedno auto. Milá progresívna inscenácia

Bez názvu Zuzana Baťová prijíma kvety. Foto: Facebook

Poslanec koaličnej OĽaNO Jozef Pročko spochybnil spontánnosť akcie na podporu šéfky Štátneho úradu pre kontrolu liečiv Zuzany Baťovej. Uviedol, že kvety pre úradníčku pochádzali z jedného zdroja a že novinárov pred oným momentom niekto dopredu informoval. Rozdávanie kytíc nazval „milou progresívnou ľudskou inscenáciou“.

Štvrtkovú tlačovú konferenciu expremiéra Igora Matoviča možno považovať za pomyselný vrchol jeho sporu so šéfkou Štátneho úradu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zuzanou Baťovou. Pripomeňme, že politik ju počas nej v negatívnom kontexte menoval viackrát a obvinil ju z úmyselného poškodenia reputácie ruskej vakcíny Sputnik V a z politizácie problematiky.

Liekový úrad sa voči tomuto naratívu bezprostredne na to rázne ohradil. „Odmietame, že stanovisko ŠÚKL bolo vydané s politickým motívom. Dnešnú tlačovú konferenciu ministra financií považujeme za mediálny lynč namierený proti osobe riaditeľky štátneho ústavu, ako aj voči inštitúcii samotnej,” uviedol okrem iného.

Baťová obsypaná kvetmi

Matovičov ostrý brífing ale okrem toho podnietil aj inú reakciu. Viaceré médiá začali na druhý deň informovať o tom, ako prišli Baťovej prejaviť úctu a sympatie desiatky ľudí. Tí jej priamo do strediska ŠÚKL priniesli desiatky kytíc. Objavili sa správy o „spontánnej“ akcii a bulvárne médiá informovali o „šoku“ alebo „nečakanom“ darčeku.

Podľa statusu na Facebooku akciu zorganizovala Blažena Ambróz Sedrovičová, výkonná riaditeľka PS:Digital. „Boj, ktorý zvádza, boj dát a faktov proti dezinformáciám a hateu, je neuveriteľný a ona to dáva so všetkou slušnosťou, odbornosťou. Držím jej palce najviac ako sa dá a pevne verím, že túto našu podporu cíti,“ uviedla Ambróz Sedrovičová.

Aj Matovič poslal kvety

Krátko na to poslal kvety aj Matovič. No vo virtuálnej forme a adresované „každej skutočnej vedkyni, ktorá vie, že závery každého vedeckého skúmania majú byť za každej situácie postavené len a len na faktoch a nie na politickej objednávke,“ uviedol a opäť zaútočil na Baťovú.

„Vytrúbiť bez akýchkoľvek dôkazov do sveta, že v 40 krajinách je vakcína Sputnik V úplne iná a len nálepku na ampulke má rovnakú, dokáže len ten, komu vôbec nezáleží na dobrom mene slovenskej vedy vo svete. Zakrývať si oči pred krivdou voči výrobcovi vakcíny a zbožťovať páchateľku tejto krivdy dokáže len ten, komu sú pravda, zdravie a životy ľudí úplne ukradnuté,“ dodal.

Pročko pochybuje

Spontánnosť akcie na podporu Baťovej ale začali mnohí spochybňovať. Najnovšie sa do ich radu pridal aj koaličný poslanec Jozef Pročko. „Kvety pre pani riaditeľku ŠÚKL priviezlo jedno auto, z ktorého ho porozdávali ľuďom, ktorí sa rozhodli darovať kvety pre pani Baťovu. Novinárov nezvážali, tých len niekto dopredu informoval o láske, ktorú idú bežní občania prejaviť štátnej úradníčke. Milá progresívna ľudská inscenácia,“ napísal na Facebooku.

To, do akej miery má Pročko pri rečiach o koordinácii akcie pravdu, je otázne. Faktom však je, že na záberoch z miesta vidieť vozidlo, z ktorého je vynášané väčšie množstvo kytíc. Nie je pritom jasné, či zabezpečil jeden zdroj všetky kvety.


Ďalšie články