Zuzana Baťová robí politiku

Zuzana Baová Zuzana Baťová, riaditeľka ŠÚKL. Foto: Martin Baumann/TASR

Igor Matovič pri zaobstaraní vakcíny Sputnik V spravil toľko kiksov, že obhajovať ho je prakticky nemožné. To však jeho protistranu nevyviňuje. Šéfka liekového úradu Zuzana Baťová robila politiku, pričom bola to ona, kto konflikt s bývalým premiérom začal.

Bývalého premiéra Igora Matoviča možno obhajovať len s veľkými ťažkosťami a sebazaprením. Platilo to pri jeho početných excesoch v minulosti a nič sa na tom nezmenilo ani v posledných týždňoch, keď jeho arogancia vyústila do koaličnej krízy a výmeny na poste šéfa kabinetu.

Zámerne pritom hovorím o arogancii a nie o samom nákupe Sputniku V. Ten kameňom úrazu nebol. A to aj napriek krvavým očiam niektorých politikov a novinárov blúzniacich o zrade partnerov. Veď o túto očkovaciu látku je medzitým záujem nielen v Maďarsku, ale aj v Česku, Rakúsku, v Bavorsku a podáva sa v San Maríne. Okruh sa pritom zrejme ešte rozšíri.

Inými slovami, problémom bola skôr forma než obsah nákupu. Reč je o škandalóznom obchádzaní slovenskej diplomacie a koaličných partnerov, bulvarizovaní inak vážnej zdravotníckej témy či o využívaní akcie na vlastné PR. Vrcholom bola Matovičova posledná tlačová konferencia, na ktorej okrem iného prezradil, že zmluvu s Rusmi ani nečítal, a keď sme definitívne zistili, že Sputnik skôr nevybavil, ako vybavil.

Rola opozície

Faux pas, ktoré líder OĽaNO produkuje ako na bežiacom páse, však neznamená, že v niektorých otázkach nemá pravdu. Konkrétne v myšlienke, že šéfka Štátneho úradu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zuzana Baťová koná politicky a že prvý ťah na šachovnici prišiel z jej strany. Spomeňme si na jej ospravedlňovanie predstaviteľke Európskej liekovej agentúry za výrok Igora Matoviča a stanovisko typické skôr pre opozičnú stranu ako neutrálny úrad.

Baťová tým svoje kompetencie prekročila bez ohľadu na to, čo si myslíme o vtedajšej Matovičovej kritike. Riaditeľke ŠÚKL, na rozdiel od politika s riadnym mandátom, neprislúcha, takpovediac, hrať hry a vymedzovať sa voči vládnej garnitúre. Môže to spraviť súkromne. Môže zo svojej pozície odstúpiť a následne svoj názor prezentovať v médiách. Ale keď si každý orgán robí vlastnú zahraničnú politiku, prispieva to k rozvratu štátu.

Prekročenie Rubikonu

Matovič reagoval tým, že sa ospravedlnil za hulvátske vyjadrenie jej manžela Radoslava Baťa voči štátnej tajomníčke Jane Ježíkovej týkajúce sa práve ruskej vakcíny. Vyjadril pritom obavu, že posudzovanie Sputniku V môže byť spolitizované.

Baťo nie je obyčajnou, neverejnou osobou a mužom, ktorý chráni ukrivdenú manželku, ako sa nám to niektorí snažia nahovoriť. Je exporadcom bývalej premiérky Ivety Radičovej, exprezidenta Andreja Kisku a aj Miroslava Beblavého, niekdajšieho šéfa strany Spolu. A štátnym úradníkom Útvaru hodnoty za peniaze.

Baťovi sa nechcem venovať viac, ako si zaslúži, ale treba povedať, že jeden talent nesporne má: správa sa tak, že Igor Matovič je pri ňom ten slušnejší.

Baťova reakcia na Matoviča, zverejnenie jeho telefónneho čísla. Foto: screenshot R. Baťa/FB

Stanoviská ŠÚKL v zvláštnych časoch

Pri tomto nevkusnom konflikte so zverejňovaním komunikácie, čísel a nadávok do psychopatov a toho, čo vidieť na obrázku vyššie, mohla celá vec napokon zostať, keby 6. apríla cez Denník N neuniklo stanovisko Baťovej, že vakcíny Sputnik v 40 krajinách spája len názov. ŠÚKL, ktorý celý čas tvrdil, že nemá kapacity na schválenie ruskej vakcíny, zrazu vedel dopodrobna jej zloženie v 40 štátoch. Toto je veda? Nie je to politika? Mimochodom, toto vyjadrenie považuje za politické už aj minister hospodárstva Richard Sulík, ktorého SaS nástojila na schválení Sputniku cez ŠÚKL.

Rusov to oprávnene naštvalo. Sled udalostí, ako ho prezentoval Matovič, sedí. Dňa 6. apríla v čase zverejneného stanoviska požiadali o vrátenie vakcín. Oficiálne ŠÚKL zverejnil stanovisko 8. apríla, keď o svojom rozhodnutí informovali na Twitteri aj Rusi. Matovič bol v tom čase v Moskve. Jednoducho, expremiér má pravdu, keď hovorí, že ak by chcel ŠÚKL Sputnik sabotovať, nevyzeralo by to inak.

Vziať späť sa to nedá

Baťová už vie, že to s vyjadrením o 40 vakcínach prehnala. Zverejnila preto rozsiahle vysvetlenie inkriminovaného výroku. V ňom tvrdí, že v 40 krajinách sú vakcíny Sputnik nekonzistentné. Človek pritom nemusí byť farmaceut a stačí mu poznať elementárne pravidlá logiky, aby vedel, že vyjadrenia „nekonzistentné (nie vo všetkom rovnaké)“ a „spájať len názov (jediná vec, ktorá sa ani len netýka chemického zloženia)“ sú diametrálne odlišné veci.

Šéfku ŠÚKL v tejto situácii prezentujú ako obeť, ktorá si zaslúži byť obsypaná kvetmi, čo pri rekordnej nepopularite bývalého predsedu vlády je ľahko nadobudnuteľný imidž. Na pravde však záleží a les by sme mali byť schopní vidieť aj cez stromy.

Keď Baťová konflikt s Matovičom začala tým, že znížila jeho už aj tak nízku autoritu, pokračovala v politických vyjadreniach a z jej úradu unikali alebo sú vydávané politické stanoviská vo zvláštne načasovaných chvíľach, nie je obeťou politického boja, ale jeho aktérom.

Otázkou na záver ostáva už len to, v ktorej strane skončí. Alebo že by sme aj to celkom jasne tušili?


Ďalšie články