Ruská vláda podľa Naďa zabíja nevinných občanov. SaS žiada pre Vrbětice zvolanie Bezpečnostnej rady

Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) sa rozpráva s novinármi pred 84. rokovaním vlády SR v Bratislave 12. marca 2021. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Minister obrany Jaroslav Naď nepochybuje o opodstatnenosti rozhodnutia českej vlády vyhostiť osemnásť členov personálu ruského zastupiteľského úradu v Prahe. Deje sa tak v nadväznosti na údajné zapojenie ruských agentov do explózie muničného skladu pri Vrběticiach. SaS z rovnakého dôvodu požaduje zvolanie Bezpečnostnej rady.

„Rozumiem rozhodnutiu Českej republiky. Vyhostenie diplomatického personálu zastupiteľského úradu je jedným z najsilnejších signálov, ktoré sa v bilaterálnych vzťahoch dajú vyslať. Také rozhodnutie sa neprijíma ľahko, aj keď ide iba o jednu osobu. Rozhodnutie vyhostiť 18 osôb naraz je jasným signálom českej vlády, že Ruská federácia prekročila všetky hranice štandardnej spolupráce a hrubo zasiahla proti záujmom suverénneho štátu,“ napísal Naď na svojej facebookovej stránke.

Skutočnosť, že činnosť ruskej spravodajskej služby viedla až k usmrteniu českých občanov, vníma minister ako dôkaz toho, že „Rusko nemá úprimný záujem o vzájomnú spoluprácu s krajinami strednej Európy“. Naď zároveň upozorňuje na vysokú mieru aktivity ruských tajných služieb v Európe, pričom prípad zničených muničných skladov vo Vrběticiach a pokus o otravu bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa v anglickom meste Salisbury považuje za najviditeľnejšie dôkazy ich „cieleného a škodlivého pôsobenia v Európe“. Pri oboch incidentoch sa ruská vláda podľa Naďa „neštíti zabíjať nevinných občanov iných krajín“.

Záujem Kremľa o pragmatický dialóg a spoluprácu podľa ministra spochybňujú aj „nelegálna anexia Krymu, vojenské zapojenie do konfliktu na juhovýchode Ukrajiny, neohlásené podozrivé presuny vojenských jednotiek po celom svete, cielené porušovanie svojich medzinárodných záväzkov a cielené dezinformačné kampane“.

„Áno, máme s Ruskom aj spoločné záujmy, len spoločne vieme niektoré problémy zvládnuť, napr. súčasnú pandémiu. Ale od Ruskej federácie potrebujeme vidieť úprimný záujem o spoluprácu a nie zásadne nepriateľské aktivity,“ uviedol Naď s poukázaním na skutočnosť, že aj Bratislava nedávno vyhostila 3 ruských agentov s diplomatickým krytím.

SaS žiada zvolanie Bezpečnostnej rady

Voči údajnej operácii ruských tajných služieb na území našich západných susedov sa negatívne vymedzila aj koaličná SaS. „Tieto správy sú aj pre nás šokujúce. Podľa strany SaS by mala byť zvolaná Bezpečnostná rada SR,“ uviedol hovorca liberálov Ondrej Šprlák.

V súvislosti s kauzou telefonoval so svojim náprotivkom Jánom Hamáčkom aj šéf diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS). Uviedol, že Slovensko diplomatické kroky Čechov podporuje. Tieto udalosti podľa Korčoka „potvrdzujú dlhodobé zistenia našich spravodajských služieb, že aj naše krajiny sú cieľom operácií zameraných proti ich bezpečnosti a stabilite“.

Strana Za ľudí v rovnakej veci zo strany našich bezpečnostných zložiek očakáva ubezpečenie, že máme pod kontrolou aktivity ruských diplomatov. „Rovnako očakávame podrobnejšie informácie k tomu, čo sa stalo, aj od nášho rezortu diplomacie, ktorý je v úzkom kontakte s našimi partnermi v zahraničí,“ skonštatovala strana Veroniky Remišovej.

Podporu českej strane vyjadrila aj hlava štátu Zuzana Čaputová. „Slovensko podrobne sleduje údajné podvratné činnosti vedené zahraničnými aktérmi, ktoré vyústili do straty životov a obrovských škôd vo Vrběticiach,“ odkázala cez svojho hovorcu Martina Strižinca.

Čo sa Rusom kladie za vinu?

Vyhostenie 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb, oznámili v sobotu večer na mimoriadnej tlačovej konferencii český premiér Andrej Babiš a vicepremiér a dočasný minister zahraničných vecí Jan Hamáček. Na opustenie ČR dostali diplomati 48 hodín. Dôvodom vyhostenia je podozrenie z ich zapojenia dôstojníkov ruskej vojenskej rozviedky do výbuchu muničných skladov v obci Vrbětice v Zlínskom kraji z októbra a decembra 2014.

Prvý muničný sklad vo Vrběticiach explodoval 16. októbra 2014 a druhý 3. decembra toho istého roku. Pri prvom výbuchu zomreli dvaja ľudia. Oba sklady si prenajímala ostravská firma Imex Group. Náklady na sanáciu objektu dosiahli stovky miliónov korún. Česká polícia výbuchy vyšetruje ako trestný čin všeobecného ohrozenia.

(tba/tod)


Ďalšie články