Na výbuchu vo Vrběticiach sa údajne podieľali ruskí agenti. Česko vyhostí 18 ruských diplomatov

V Èesku potvrdili juhoafrickú mutáciu koronavírusu Praha, Česká republika. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Česká republika vyhostí 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb. Dôvodom vyhostenia je podozrenie, že je ruská rozviedka zapletená do výbuchu muničných skladov v obci Vrbětice v Zlínskom kraji z októbra a decembra 2014. Oznámil to v sobotu večer český minister zahraničných vecí a vicepremiér Jan Hamáček, uviedol server českého Deníka N. Česká polícia pátra po dvoch Rusoch, ktorí sa pokúsili o otravu Sergeja Skripaľa v Salisbury.

AKTUALIZOVANÉ

Podľa Hamáčka boli vyhostení pracovníci ruskej ambasády identifikovaní českými tajnými službami ako dôstojníci tajných služieb. Minister Hamáček si v súvislosti s vyhostením pracovníkov ambasády predvolal v sobotu na 19. hodinu ruského veľvyslanca v ČR Alexandra Zmejevského, aby ho o tomto kroku informoval.

Česká polícia po vystúpení Hamáčka a Babiša oznámila, že v súvislosti s výbuchom vo Vrběticiach hľadá dvoch Rusov. Podľa zverejnených fotografií ide o tých istých mužov, ktorých Británia obvinila z pokusu o vraždu Sergeja Skripaľa a jeho dcéry nervovoparalytickou látkou novičok. Hľadané osoby používajú najmenej dve rôzne identity, napísal server iDNES.cz.

https://twitter.com/PolicieCZ/status/1383478030505365514?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1383478030505365514%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fecho24.cz%2Fa%2FSapEL%2Fza-vybuchem-ve-vrbeticich-je-ruska-gru-cesko-vyhosti-18-diplomatu

Dôvodom vyhostenia je podozrenie zo zapojenia dôstojníkov ruskej vojenskej rozviedky do výbuchu muničných skladov v obci Vrbětice v Zlínskom kraji z októbra a decembra 2014. Pri výbuchu vtedy zahynuli dvaja ľudia. Likvidačné práce na mieste výbuchov za niekoľko sto miliónov českých korún sa skončili až vlani na jeseň.

Podľa českej policajnej Národnej centrály proti organizovanému zločinu sa dvaja hľadaní muži pohybovali na území ČR od 11. do 16. októbra 2014. Práve 16. októbra došlo k prvému výbuchu vo Vrběticiach.

„Pri tejto explózii došlo k obrovským materiálnym škodám, vážnemu ohrozeniu a narušenia života mnohých miestnych obyvateľov. Predovšetkým zahynuli dvaja naši spoluobčania… Česká republika je zvrchovaný štát a musí na tieto zistenia zodpovedajúcim spôsobom reagovať,“ vyhlásil v tejto súvislosti premiér Andrej Babiš.

Minister Hamáček si na 19. hodinu predvolal ruského veľvyslanca. „Rozhodl jsem se vyhostit všechny pracovníky ruské ambasády v Praze, kteří byli jasně identifikováni jako důstojníci ruských tajných služeb,“ oznámil Hamáček. Na opustenie ČR dostali 48 hodín.

Hamáček je v súčasnosti zastupujúcim ministrom zahraničných vecí po odvolaní Tomáša Petříčka. Pôvodne plánoval v pondelok odletieť do Moskvy rokovať o dodávkach vakcíny Sputnik V. Mal ho sprevádzať aj bývalý slovenský predseda parlamentu Andrej Danko. Po tlaku premiéra Andreja Babiša napokon cestu do Moskvy zrušil s odôvodnením, že sa v pondelok musí zúčastniť na rokovaní vlády.

Portál novinky.cz tiež upozornil, že ruská společnost Rosatom je jedným z uchádzačov o dostavbu jadrovej elektrárne Dukovany. Tajné služby pred zapojením Rosatomu do projektu dlhodobo varujú.

(tasr, haj)


Ďalšie články