Kráľovská rodina sa poslednýkrát rozlúčila s princom Philipom

Posledná rozlúèka s princom Philipom vo Windsorskom zámku Britská kráľovská rodina sprevádza rakvu pri prechádzaní okolo veže Round Tower počas pohrebu princa Philipa, manžela britskej kráľovnej Alžbety II. Foto: TASR/AP

Britská kráľovská rodina sa v sobotu na Windsorskom hrade poslednýkrát rozlúčila s princom Philipom. Po zhruba 50-minútovom smútočnom obrade v hradnej Kaplnke svätého Juraja uložili rakvu s pozostatkami vojvodu z Edinburghu do kráľovskej krypty nachádzajúcej sa v kaplnke. Arcibiskup z Canterbury Justin Welby následne udelil požehnanie a štvorčlenný zbor zaspieval štátnu hymnu.

AKTUALIZOVANÉ

Trúchliaci mali počas omše, celebrovanej windsorským dekanom Davidom Connerom, na tvárach rúška a dodržiavali dostatočné rozstupy. Kráľovná Alžbeta II. sedela z preventívnych dôvodov sama.

Windsorský dekan na sobotňajšej poslednej rozlúčke s princom Philipom vzdal hold jeho „láskavosti, zmyslu pre humor a ľudskosti“. Veľká Británia sa „inšpirovala (princovou) neochvejnou vernosťou k našej kráľovnej, jeho službou krajine a štátom Commonwealthu, jeho odvahou, statočnosťou a vierou,“ povedal celebrujúci dekan na smútočnej omši.

Štvorčlenný spevácky zbor spieval počas omše skladby, ktoré si vybral sám princ Philip. Boli to piesne tradične spájané s britským námorníctvom, v ktorom vojvoda z Edinburghu dlhoročne pôsobil. V súlade s pandemickými nariadeniami sa zbor nachádzal v dostatočnej vzdialenosti od účastníkov pohrebu, ktorí sa k spevu nepripojili.

Britský princ Philip s kráľovnou Alžbetou II. na gigantickej obrazovke na Piccadilly Circus v Londýne.
Foto: TASR/AP

Princ Philip zomrel, kráľovná zostáva na tróne

Princ Philip, manžel britskej panovníčky Alžbety II., zomrel 9. apríla vo veku 99 rokov. Pre pandemické opatrenia sa na jeho pohrebe zúčastnilo len 30 najbližších členov jeho rodiny, vrátane príbuzných z Nemecka, a jeho osobný tajomník Archie Miller Bakewell.

Napriek tomu, že britskú kráľovnú Alžbetu II. smrť jej manžela princa Philipa hlboko zasiahla, trónu sa zrieknuť neplánuje. Pre TASR to uviedli profesor londýnskej univerzity UCL Robert Hazell a anglický spisovateľ Hugo Vickers. Obaja sú odborníkmi na britskú kráľovskú rodinu.

Britská panovníčka sa už v minulosti vyjadrila, že tak ako jej predchodcovia aj ona plánuje zostať na britskom tróne až do svojej smrti, povedal Hazell.

Členovia kráľovskej rodiny sprevádzajú rakvu s telesnými pozostatkami britského princa Philipa.
Foto: TASR/AP

Na pohreb mohol prísť len obmedzený počet ľudí

Britský premiér Boris Johnson už dávnejšie oznámil, že sa na pohreb osobne nedostaví, aby umožnil účasť členom kráľovskej rodiny. Sobotňajší živý prenos však podľa svojich slov sledoval v televízii z oficiálneho vidieckeho sídla britských premiérov Chequers na juhovýchode Anglicka. Premiér tiež v mene národa nechal ku princovej pohrebnej kaplnke položiť veniec, informuje britská spravodajská televízia SkyNews.

Člen kráľovskej stráže stojí pred Kaplnkou svätého Juraja v areáli Windsorského zámku, kde bol pohreb britského princa Philipa.
Foto: TASR/AP

Slovenský veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Róbert Ondrejcsák pre TASR potvrdil, že z dôvodu pandemickej situácie veľvyslanci nedostali pozvánky na poslednú rozlúčku s princom Philipom. Prezidentka SR Zuzana Čaputová zaslala v piatok 9. apríla, teda v deň princovho úmrtia, sústrastný telegram britskej kráľovnej Alžbete II. Zdôraznila v ňom, že vojvoda z Edinburghu bol nezastupiteľnou oporou britskej monarchie a jeho oddanosť verejnej službe bola vzorom pre občanov Spojeného kráľovstva. Slovensko – rovnako ako aj ostatné krajiny EÚ – vzdalo zosnulému vojvodovi z Edinburghu úctu spustením vlajky na pol žrde na budovách veľvyslanectva a rezidencie, ktoré sa nachádzajú v Londýne.

Napriek pandemickým opatreniam do Windsoru prišli ľudia, ktorí chceli vzdať hold zosnulému princovi.

(tasr, haj)


Ďalšie články