Sulík: Vyjadrenie ŠÚKL ohľadom Sputnika bolo politické. Pellegrini by objednal aj čínsku vakcínu

85. schôdza vlády SR Minister hospodárstva Richard Sulík, v pozadí expremiér Igor Matovič. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Richard Sulík skritizoval vyjadrenie šéfky Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzany Baťovej. Útoky Igora Matoviča na Baťovú však považuje za neprimerané. Prekáža mu tiež Matovičova cesta do Budapešti bez účasti diplomatov. Expremiér Peter Pellegrini zas označil lídra OĽaNO za neschopného a klamára. Okrem Sputnika by na Slovensko doviezol aj čínsku vakcínu.

V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy sa stretli vicepremiér a predseda SaS Richard Sulík a expremiér Peter Pellegrini (Hlas-SD). Predmetom sporu bol opäť nákup ruskej vakcíny Sputnik V. Richard Sulík sa zastal Igora Matoviča aj vyjadril podporu premiérovi Eduardovi Hegerovi.

Vyjadrenie Baťovej bolo politické

Predseda SaS Richard Sulík podrobil kritike stanovisko Zuzany Baťovej, riaditeľky Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Uviedla, že Sputnik v 40 štátoch sveta spája len názov.

„Vnímam to skôr ako politické vyjadrenie, ktoré možno pani riaditeľka Baťová nemusela mať, ale snáď z jednej vety nebudeme robiť štátnu aféru. ŠÚKL postupoval podľa mojich informácií postupoval tak, ako mal,“ uviedol Sulík.

Opakované útoky Igora Matoviča na Baťovú podľa neho sú neprimerané.

Postoj k expremiérovi Matovičovi

Peter Pellegrini skritizoval expremiéra Igora Matoviča za aktuálny stav ohľadom vakcíny Sputnik V. „Išiel tam chlapec, ktorý absolútne nemá skúsenosti s takýmito rokovaniami, a tak to aj dopadlo,“ uviedol expremiér na margo lídra OĽaNO, ktorého označil za usvedčeného klamára.

Predseda Hlas-SD avizoval aj snahu odvolať ministra financií Igora Matoviča práve v súvislosti s cestou do Moskvy. Pokračujúc v kritike označil Peter Pellegrini premiéra Hegera za „hovorcu druhej vlády Igora Matoviča“. Zároveň vyhlásil, že okrem ruskej vakcíny by Slovensko malo doviesť aj čínsku.

Richard Sulík zas namietal proti rokovaniu Igora Matovičova v Maďarsku bez prítomnosti slovenských diplomatov. Považuje to za dehonestáciu nášho diplomatického zboru. Očakáva, že to bude riešiť premiér Eduard Heger ako nadriadený Igor Matoviča. „Konať musí pán Heger, ale môže rátať s našou podporou,“ povedal Sulík v Sobotných dialógoch. Líder SaS rešpektuje Eduarda Hegera ako nového predsedu vlády s tým, že je ochotný dať mu čas „zapracovať sa do funkcie“.


Ďalšie články