Chcete si vybudovať užitočné zvyky na každý deň? Pomôže vám v tom aplikácia Productive – Habit tracker

Pravidelná rubrika o nových technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

Zvyky a návyky sú bežnou súčasťou každodenného života. Niekto má ako zvyk skoré vstávanie, iní zase ranný beh či pravidelnú modlitbu. Vybudovať si zdravý zvyk nie je jednoduché a hlavne na začiatku to vyžaduje disciplínu a odhodlanie.

Pomôcť s budovaním zdravých návykov chce aj aplikácia Productive – Habit tracker dostupná pre smartfóny s operačným systémom Android aj iOS. Niekoho môže odradiť fakt, že za aplikáciu je nutné mesačne alebo ročne platiť. Iných môže platba motivovať, aby ju naozaj využili.

Minimalistický dizajn a kontrolné otázky na začiatok

Po nainštalovaní Productive používateľ môže očakávať typický minimalistický dizajn s jednoduchou grafikou, pastelové farby a iné moderné prvky. Celé prostredie je prispôsobené tak, aby človek strávil v aplikácii čo najmenej času.

Jej hlavnou úlohou je pomôcť človeku vybudovať si praktické návyky, preto vám na začiatku položí niekoľko otázok ohľadom prokrastinácie či očakávaní používateľa.

Prístup ku kreditnej karte a ročné predplatné

Ďaleko sa však nedostanete, Productive si takmer ihneď vypýta prístup ku kreditnej karte. Od jej zadania začne sedemdňová skúšobná lehota zdarma. Po uplynutí vám aplikácia automaticky začne brať peniaze z účtu podľa plánu, ktorý ročne stojí 29,99 eur.

Hoci ide o bežný postup pri aplikáciách pre smartfón, nie každému to sedí. Aj cena predplatného je pomerne vysoká, odráža však investíciu, ktorú do aplikácie vložili vývojári.

Pokiaľ vás investícia do aplikácie a budovania zvykov odradila, šancu môžete dať bezplatným alternatívam ako TickTick či Visual Timer, ktoré sú takisto orientované na zvýšenie produktivity. Štandard o nich v minulosti písal tiež.

Široká ponuka zvykov v zoznamoch

Ak ste ochotní zveriť údaje o kreditnej karte do rúk Google, ktorý zabezpečuje platby v aplikáciách, potom sa dostanete do prostredia Productive. Ocitnete sa v prehľadnom a jednoduchom rozhraní.

Okrem týždenného prehľadu v hornej časti je dominantou zoznam zvykov na daný deň. Tie si používateľ vytvára ťuknutím na ikonu okrúhleho znaku plus v dolnej časti.

Aplikácia sama ponúkne viacero zvykov usporiadaných do kategórií ako napríklad Ranná rutina, Preventívna starostlivosť, Zdravé telo a mnoho iných. Každá z nich obsahuje množstvo užitočných návykov, ktoré pomáhajú nielen produktivite, ale napríklad aj zdraviu či správnemu režimu dňa.

Veľa možností prispôsobenia a výzvy

Ak ste v zoznamoch neobjavili zvyk, ktorý sa snažíte vybudovať, môžete si ho vytvoriť sami. Stačí ho pomenovať, vybrať ikonku zo širokej palety možností, zvoliť farbu a nastaviť, ako často sa má pripomienka na zvyk opakovať.

Výhodou pri používaní aplikácie je možnosť pripomienok. Zmenšíte pravdepodobnosť, že na svoj návyk zabudnete. Za zmienku stoja aj ponúkané výzvy. Tie združujú viacero nových návykov, ktoré si vďaka nej môžete vybudovať.

Záver: Bez ročného predplatného by bolo rozhodovanie ľahšie

Aplikácia Productive – Habit tracker je prepracovaná, napriek tomu jednoduchá a užitočná pre každého, kto si potrebuje vybudovať návyky. Prehľadné prostredie a šikovné funkcie dokazujú, že vývojári si dali záležať na správnom fungovaní.

produktivita
Napriek digitálnej ére veľa ľudí stále preferuje zapisovanie na papier. Foto: Jessica Lewis/pexels.com

Veľký otáznik však visí nad nutnosťou platieb, pretože nie každý je ochotný platiť za aplikácie. Zvlášť vtedy, ak si jednoducho môžete zobrať štvorčekový papier a značiť si doň dodržiavanie nového zvyku. Prídete síce o pripomienky ako prevenciu pred zabudnutím, ale najdôležitejšie je odhodlanie. To je vecou človeka, nie aplikácie.

Ak vás aplikácia Productive – Habit tracker oslovila, môžete si ju do svojho smartfónu stiahnuť prostredníctvom týchto odkazov pre operačný systém Android aj iOS.


Ďalšie články