Dokument Eurokomisie spochybňuje spôsob Matovičovho celoplošného testovania

celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 v Podunajských Biskupiciach v Bratislave Ilustračná fotografia. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Známy slovenský biochemik Pavol Čekan znova kritizuje spôsob plošného testovania antigénovými testami, na ktorých sa pochytil s premiérom Igorom Matovičom. Ten ohlásil na december ďalšie kolo plošného testovania a tvrdí, že sme inšpiráciou pre zahraničie, ale faktom je, že ani Európska komisia neodporúča používanie AG testov spôsobom, akým to urobilo Slovensko.

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) po troch kolách plošného testovania, jednom pilotnom a dvoch „ostrých“, vyhlásil, že Slovensko ukázalo celému svetu, ako sa dá pomocou plošného testovania poraziť COVID-19. Podľa premiéra sa slovenským príkladom inšpirujú aj v zahraničí. Ako príklad uvádza Rakúsko či britský Liverpool. Ani tam sa však netestovalo spôsobom a pod podmienkami ako u nás.

Vedec a majiteľ biotechnologickej spoločnosti zaoberajúcej sa molekulárnou diagnostikou Pavol Čekan daroval v počiatkoch druhej vlny pandémie ochorenia COVID-19 štátu 200-tisíc PCR testov. Upadol však do nemilosti premiéra Igora Matoviča, keď kritizoval spôsob použitia antigénových testov na plošné testovanie Slovákov.

Čekan sa s Matovičom pochytil práve na téme plošného testovania v Liverpoole, kde zvolili iný postup ako na Slovensku. Účasť bola dobrovoľná a mesto v skutočnosti skúšalo tri typy testov vrátane antigénových, aby zistilo, aké presné jednotlivé druhy testovania sú a ako pomáhajú v boji proti pandémii.

Keď Čekanova firma darovala státisíce testov, stál vedec na tlačovkách po boku Matoviča a premiér mu vyjadroval vďaku. Ale v momente, keď uviedol vedec prístup Liverpoolu za príklad, ako sme to mohli aj u nás urobiť lepšie, tak ho premiér obvinil, že je výrobcom PCR testov, a preto ich „silou-mocou“ háji.

Odporúčania EK

Čekan však nie je zďaleka sám, kto hovorí, že takýmto spôsobom sa AG testy používať nemajú. Potvrdzuje to aj odporúčanie Európskej komisie, na ktoré sa biochemik odvoláva vo svojom najnovšom vyjadrení a cituje z neho niektoré dôležité fakty.

„Pred použitím AG testov by sa mala robiť validácia voči RT-PCR testom na plošnej vzorke ľudí. Odporúčanie (aj podľa WHO): senzitivita AG testov nad 80 % a špecificita nad 97 %. Ide o parametre pre príznakových pacientov,“ hovorí Čekan s odvolaním sa na odporúčanie Európskej komisie.

Za ďalšiu podstatnú vec považuje slovenský vedec fakt, že dokument EK odporúča používať AG testy napríklad v prípadoch, ak je akútny nedostatok oveľa presnejšieho PCR testovania, alebo lokálne, v oblastiach, kde je vysoký podiel nakazených.

Pri druhom kole celoslovenského testovania bola pozitivita len 0,66 percenta, to znamená, že pozitívny bol približne každý 150. otestovaný.

„Použitie AG testov je správne v zamorených regiónoch, ohniskách a tam, kde sa dá často testovať: v nemocniciach, DSS-kách, väzniciach, uzavretých komunitách atď. EK jasne odporúča, čo robiť pred nasadením testov, ako postupovať pri a po testovaní,“ upozorňuje Čekan na obsah odporúčaní Európskej komisie.

Overiť presnejšími testami

Navyše experti EK v dokumente píšu, že pri použití AG testu pri masovom testovaní populácie s vysokou infekčnosťou sa odporúča na overenie negatívnych výsledkov aj RT-PCR testami. Naopak, pri masovom testovaní populácie s nízkou infekčnosťou by mali byť presnejšími testami pretestovaní všetci, ktorým test vyšiel pozitívne.

EK ďalej apeluje na to, aby štáty EÚ vzájomne uznávali výsledky PCR testov pre uľahčenie cezhraničného pohybu.

Za jednu z nesporných výhod považujú odborníci EK fakt, že AG testy sú oveľa rýchlejšie, nie je na ich vyhodnotenie potrebný tak veľmi vyškolený personál ani zložité technologické vybavenie. Na druhej strane sú však omnoho menej presné ako RT-PCR testy a sú podľa odporúčania len doplnkom k RT-PCR testovaniu.


Ďalšie články