Maďarské kamióny si prišli po vakcínu Sputnik V, no firma Imuna Pharm ich odmietla vydať

Slovensko nakúpi ruskú vakcínu Sputnik V Foto: František Iván/TASR

Dva maďarské kamióny prišli v pondelok (12. 4.) do Šarišských Michalian naložiť 37 paliet vakcíny Sputnik V. Vedenie firmy Imuna Pharm im ich odmietlo vydať s tým, že vakcína je majetkom štátu a musí prejsť riadnym odovzdávacím konaním. Následne firma odoslala na pokyn ministerstva 46 ampuliek vakcín na testovanie do Maďarska.

„Samozrejme, že sme odmietli vakcínu naložiť. My za ňu máme zodpovednosť a ak by niekde vakcína odišla, tak musí prejsť normálnym odovzdávacím konaním. Musí niekto prísť, kto to skontroluje, preberie, a to je relatívne zložitá operácia,“ uviedol predseda predstavenstva Imuna Pharm Juraj Kamarás. Priblížil, že prítomnosť kamiónov oznámili ministerstvu zdravotníctva. Vodiči s kamiónmi sú aktuálne v areáli firmy.

Závod v uplynulých dňoch navštívili aj audítori od ruského výrobcu. „Bol audit, spísali sme zápis, všetko v poriadku. Kontrolovali naše procesy, skladovanie. Robili sme všetky pokusy podľa európskeho liekopisu, ktorý je záväzný v Európskej únii,“ skonštatoval Kamarás.

Podľa jeho slov sú pripravení na distribúciu vakcín. „Pre všetky vakcinačné centrá máme nakúpené zvalidované chladiace zariadenia, takže my potrebujeme len pokyn. Exspirácia končí siedmy a ôsmy mesiac tohto roku, čiže bolo by sa treba ponáhľať, lebo medzi vakcináciou musí byť nejaký čas, aby sme náhodou nevyšli z termínu,“ vysvetlil predseda predstavenstva s tým, že zatiaľ pokyny žiadne nemajú.

(tasr)


Ďalšie články