Kúdelu zlikvidovali. Je to rasizmus naruby

vondra-slavia-678x381 Foto: KN

Český europoslanec a fanúšik Slavie Praha Alexander Vondra píše o tom, prečo je postup EUFA nespravodlivý a prečo budí v Česku odpor.

Spanilá jazda Slavie Praha Európskou ligou skončila. Arsenal bol lepší, vyhral zaslúžene. Slávisti boli neistí, pomalší, chýbal im zápal. Ležala na nich deka. Iste – je tu rozdiel v kvalite. Trhová cena hráčov Arsenalu je deväťkrát vyššia. Len pravé krídlo Saka má rovnakú trhovú cenu ako celý káder Slavie aj s náhradníkmi. Napriek tomu mám pocit, že tá „deka“ nebola daná rozdielom kvality, ale dôsledkom tlaku, ktorý na hráčoch zanechala kampaň proti údajnému rasizmu v českom mužstve.

K dianiu v Glasgow som sa nevyjadroval. Nebol som tam, zápas som videl v televízii. Neférový a brutálny spôsob boja zo strany súpera bol zjavný. Ale nechcel som hneď kritizovať UEFA. Hovoril som si, že je na mieste počkať na vyšetrovanie. Keď som si potom prečítal verdikt, neveril som. Ondřej Kúdela – bez dôkazov – odsúdený na 10 zápasov. Pre neho, má 34 rokov, je to profesijná likvidácia. Tento rok, keď má životnú formu, si nezahrá ani Majstrovstvá Európy. Ďalšieho šampionátu sa už nedočká. Koniec. Naopak borec, ktorý prerazil Kolářovi lebku, dostal stopku na 4 zápasy, a Kamara, ktorý Kúdelu do krvi zmlátil, na 3 zápasy. Je to chucpe.

Ale ako by to nestačilo. Pár hodín pred zápasom právnik škótskeho tímu verejne hrozí Kúdelovi kriminálom. Na jeho kamarátoch to muselo zanechať stopy.

Čo sa stalo, sa už neodstane. Ale príbeh v sebe nesie dve lekcie, ktorých efekt trvá.

Po prvé, nasvecuje to ohromnú mieru predsudkov, ktoré dominujú mediálnemu aj spoločenskému diskurzu v západnej Európe voči krajinám na východe. Nemeria sa všetkým rovnako. Keby bol Kúdela Nemec alebo Francúz, nikdy by takto bez dôkazov nebol odsúdený. Poznám dvojitý meter aj z Európskeho parlamentu. Čo neprejde Poliakom alebo Maďarom, prejde mlčky Talianom alebo Francúzom. Ako by sa nechumelilo.

Po druhé, novodobé kampane, ktoré sa v mene boja proti rôznym formám diskriminácie šíria z anglosaských krajín, sú čím ďalej viac hysterické. Prezumpcia neviny viac neplatí. Odsudzuje sa bez dôkazov, pretože stačí – umelo vytvorená a riadená – spoločenská objednávka. Z dobre mieneného a dôležitého boja proti rasizmu sa stáva rasizmus naruby.

My u nás doma máme s podobnými kampaňami svoje neblahé skúsenosti z dôb komunizmu. Preto by sme nemali mlčať. Nejde o nič menšie ako o slobodu a spravodlivosť. Je správne, keď sa ozývame, keď dostávajú na frak v Rusku alebo v Číne. Ale musíme tiež strážiť, aby sme nedostávali na frak doma. Budem sa tomu v Europarlamente ďalej venovať.

PS: To tričko som dostal od mladých futbalistov. Slušní chalani, ktorých štve nespravodlivosť. Berte to s nadhľadom a humorom. O lingvistiku tu naozaj nejde!

Text vyšiel pôvodne v Konzervatívnych novinách, vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články