Rekordný rast: Čína za prvý štvrťrok rástla o vyše 18 percent

Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Pandémia čínskeho vírusu ťažko poškodila obchod a hospodárstvo vo svete. Západné ekonomiky sa prepadli do recesie, na výrazné oživenie sa stále len čaká ako na dôsledok vakcinácie. Existuje však jedna výrazná výnimka, je ňou Čína. Aktuálne rastie najrýchlejšie za takmer 30 rokov.

V prvom štvrťroku tohto roka narástla čínska ekonomika v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka o 18,3 percenta. Ide o rekordný nárast, ktorý odráža zotavovanie sa z tvrdých rán, ktoré uštedril pandemický rok 2020. Ide o najvyššie číslo rastu za štvrťrok, od roku 1992, keď Čína začala tieto údaje zverejňovať. Doteraz najvyššia miera rastu za štvrťrok bola vykázaná v prvom štvrťroku 1993, išlo o 15,3 percentný rast.

Samozrejme, že situácia je teraz iná, keďže prvé tri mesiace roku 2021 porovnávame s prvými mesiacmi roku 2020, pričom čínsky vírus sa už v tejto krajine šíril od novembra. Podľa prepočtov ekonómov z banky HSBC v Hongkongu, keby Čína minulý rok nebola poľavila v tempe rastu kvôli pandémii, súčasných 18,3 percenta by znamenalo asi 5,4 percentný rast. Toto číslo je stále nižšie, ako bol predpokladaný trend rastu HDP, keby nebolo došlo k prepuknutiu koronavírusu (odhad hovoril o 6 percentách).

Analytici, na ktorých sa odvoláva v svojej analýze denník Wall Street Journal očakávali, že rast HDP Číny v porovnaní s predchádzajúcim rokom prudko poskočí. V prvých mesiacoch minulého roka čínska ekonomika zaznamenala historický pokles o 6,8 percenta, pretože výskyt koronavírusu, ktorý sa prvýkrát objavil práve v Číne, prinútil Peking uzavrieť rozsiahle časti krajiny vrátane technologických parkov, firiem a tovární.

Ešte živší je rast v niektorých sektoroch ekonomiky. Údaje zverejnené čínskym Národným štatistickým úradom ukázali, že priemyselná výroba, spotreba, investície a predaj domov v januári a februári vyskočili o viac ako 30 percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Miera rastu čínskeho hrubého domáceho produktu v prvých troch mesiacoch roku 2021 bola výrazne vyššia ako medziročný rast 6,5 percenta zaznamenaný v poslednom štvrťroku 2020. Ekonómami odhadovaný rast až na úrovni 19,2 percenta však Peking nedosiahol.

Ekonómovia však varujú, že rýchlosť rastu sa pravdepodobne bude z roka na rok spomaľovať. Čínska ekonomika sa začala zotavovať v druhom štvrťroku 2020 a počas zvyšného pol roka zaznamenala vyššie medziročné hodnoty.

Z pohľadu Západu je aj tak najvážnejším problémom niečo iné: Keďže čínska ekonomika rastie bez prestávky, hoci minulý rok len o zhruba 2,3 percenta, a keďže západné krajiny prešli recesiou, Čína v tomto čase dobieha najvyspelejšie štáty sveta rýchlejším tempom ako inokedy. Na čínskom víruse tak komparatívne získava.

Historický rekord i problémy

Peking si napriek vyššie spomínaným ekonomickým rekordom stanovil na tento rok pomerne mierny cieľ rastu HDP vo výške len šiestich percent. To dáva úradom viac priestoru na riešenie stúpajúceho dlhu a ďalších finančných rizík. Odborníci však očakávajú, že čínska ekonomika v roku 2021 medziročne vzrastie až o 8,5 percenta.

Nič však nie je bez problémov, oživenie čínskej ekonomiky teraz čelí viacerým výzvam, vrátane príznakov inflácie, zaostávajúceho oživenia spotrebiteľského správania sa, obáv z aktívových bublín a rastúceho geopolitického napätia v susedstve Číny, ktoré by mohlo poškodiť obchod.

Peking má aj isté problémy s nezamestnanosťou. Tá sa pohybuje na hranici, ktorú chcú dosiahnuť úrady, hoci najsledovanejšia metrika, skúmaná miera nezamestnanosti v mestských aglomeráciách, sa v marci znížila na 5,3 percenta z 5,5 percenta, ktoré dosahovala o mesiac skôr.

Okrem vyššie spomínaných problémov sú tu aj dlhodobé demografické prekážky, ktorým musí Čína čeliť, ak chce udržať ekonomický rast. Práve tieto dlhodobé výzvy nútia úradníkov v Pekingu zvažovať, čo s dôsledkami tzv. politiky jedného dieťaťa, ktorej výsledkom je rýchlo klesajúca pôrodnosť v krajine. Populácia tak starne a ľudia musia pracovať viac rokov, keďže aj dĺžka života sa postupne predlžuje.

Obnova domácej spotreby

Obavy čínskej vlády spôsobuje v uplynulých týždňoch aj inflácia. Tá je v posledných týždňoch čoraz znepokojujúcejšia, pretože rastúce ceny medi, hliníka a ocele podnietili výrobcov domácich spotrebičov napríklad k zvýšeniu cien svojich výrobkov, aj keď sa mnohí ešte nevrátili k takým úrovniam predaja, ako mali pred pandémiou.

Pokiaľ ide o domácu spotrebu, nádeje na jej úplné zotavenie v druhej polovici roku 2020 kazili opakované a nečakané ohniská nákazy covidom. Práve tie obmedzovali cestovanie, stravovanie v reštauráciách a ďalšie služby. Hospodárske oživenie namiesto toho vlani do veľkej miery ovplyvnila čínska výroba a vývoz. To sa môže teraz rok po vypuknutí pandémie konečne zmeniť, keďže pribúda zaočkovaných a pandémia ustupuje.

S rastúcou zaočkovanosťou a klesajúcimi počtami nakazených sa čínski spotrebitelia postupne vracajú k pôvodným návykom. V porovnaní s predchádzajúcim rokom poskočil maloobchodný predaj v marci o vyše 34 percent, čo prekonalo očakávania ekonómov na úrovni 28 percent.

Čína sa spamätáva rýchlejšie ako USA a EÚ

Z vyššie uvedených dát je jasne vidieť, že čínska ekonomika sa na rozdiel od tých západných spamätáva z pandémie a opatrení prijatých v boji proti nej oveľa rýchlejšie.

Pripomeňme, že kým Čína zaznamenala v poslednom štvrťroku 2020 medziročný rast 6,5 percenta, tak ekonomika Európskej únie sa pre opatrenia proti covidu prepadla o 6,4 percenta. V eurozóne bol prepad v tomto období ešte horší a dosiahol 6,8 percenta.

Americká ekonomika po katastrofálnom takmer tretinovom prepade HDP v druhom štvrťroku 2020 už koncom vlaňajška rástla dokonca rýchlejšie ako ekonómovia pôvodne očakávali. HDP Spojených štátov vo štvrtom štvrťroku minulého roka stúpol v celoročnom prepočte o 4,1 percenta.


Ďalšie články