Klus zvažuje žalobu na Gyimesiho. Prirovnal ho k ľudákom

Martin Klus Martin Klus. Foto: Pavol Zachar/TASR

AKTUALIZOVANÉ Štátny tajomník ministerstva zahraničia Martin Klus zvažuje podanie žaloby na koaličného poslanca Györgyho Gyimesiho. Ten ho na Facebooku de facto prirovnal k lídrovi Ľudovej strany Naše Slovensko oblečenému v ľudáckej uniforme a nepriamo aj k rasistickej organizácii Ku Klux Klan. Obaja aktéri si prvýkrát skočili do vlasov pred pár dňami z dôvodu Gyimesiho účasti na zahraničnej ceste v Budapešti po boku Igora Matoviča.

Štátny tajomník rezortu zahraničných vecí Martin Klus (SaS) zvažuje podanie žaloby na poslanca koaličného hnutia OĽaNO Györgyho Gyimesiho. Dôvodom je jeho aktivita na sociálnej sieti v podobe komentárov vo facebookovej skupine maďarských šovinistov Felvidéki közéleti vitafórum. V tomto prípade ide o diskusné fórum o Felvidéku, čo je maďarské negatívne označenie pre Slovensko.

V nej sa objavila fotomontáž Klusa vyobrazeného v ľudáckej uniforme. Pôvodne pritom fotka zobrazuje Mariana Kotlebu, šéfa Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS). „Poslanec Gyimesi pod fotomontáž, ktorá by pokojne mohla byť predmetom trestného oznámenia, napísal, že za ňu ‚ďakuje a je to veľmi veľká pravda‘,“ opisuje Klus a prikladá dôkaz.

Gyimesi tiež reagoval vysmiatymi emotikonmi na komentár užívateľky Alice, ktorá predmetnú fotomontáž okomentovala poznámkou „klusklusklán“, čo je očividná skomolenina slov Ku Klux Klan, čo predstavuje názov známej americkej protičernošskej rasistickej organizácie.

Vybraná spoločnosť

V diskusii okrem Gyimesiho podľa štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí vystupujú predák či organizátor extrémistického Jobbiku na Slovensku Péter Pallér alebo stránka ultrapravicového radikálneho zoskupenia Mi Hazánk Mozgalom Érsekújvár (Hnutie Nové Zámky – Naša krajina).

„Udalosti posledných dní, jeho vlastné vyjadrenia, ale tiež viacero kvalitných investigatívnych novinárskych článkov (za všetky odporúčam napríklad tie na portáloch Aktuality.sk, Denník N či Sme) nám dávajú zaujímavú odpoveď na otázku, koho záujmy poslanec Gyimesi obhajuje, keď mu tak veľmi záleží na rozdúchavaní národnostných vášní na Slovensku,“ nechal sa počuť Klus.

Článok portálu Aktuality, na ktorý sa politik odvoláva, odhaľuje prepojenia medzi Gyimesim a skupinami, ktoré spochybňujú platnosť Trianonskej zmluvy a snívajú o Veľkom Maďarsku. V texte publikovanom vo štvrtok sa tiež nachádza informácia, že Gyimesi sa prednedávnom vzdal slovenskej verzie svojho mena Juraj.

Nový front medzi koaličnými stranami?

Konflikt medzi Klusom a Gyimesim sa začal po tom, ako bol poslanec maďarskej národnosti sprevádzať expremiéra a terajšieho ministra financií Igora Matoviča pri nedávnej návšteve Budapešti. V maďarskej metropole bola nosnou témou ruská vakcína Sputnik V.

Klus počas víkendovej diskusnej relácie TA3 V politike na margo Gyimesiho účasti a jeho správania na návšteve skonštatoval, že bolo nevhodné. Podľa neho ide skôr o opozičného poslanca a vidno to aj na prejavoch voči slovenskej diplomacii. „Jediným cieľom tohto pána je vyvolávať národnostné napätie,“ dodal Klus.

Údajný hungarofób

Voči Klusovým slovám sa na sociálnej sieti dvojjazyčne ohradil samotný Gyimesi: „Pán Klus takýmito tvrdeniami opäť potvrdil svoju hungarofóbiu, keď už predtým označil maďarskú komunitu na Slovensku za bezpečnostné riziko, južné Slovensko prirovnal k vojnovej zóne a s ministrom zahraničných vecí vyvoláva vášne ohľadom Sputnika V, kým my s Igorom Matovičom robíme presný opak,“ uviedol.

„Za každú cenu sa snažíme zachrániť čo najviac ľudských životov. Po týchto vyjadreniach sa pán štátny tajomník nemôže čudovať, že by nedošiel ani po prah dverí ministerstva zahraničných vecí Maďarska,“ uzavrel mladý politik s tým, že Klus nemal odvahu tlmočiť mu svoje výhrady priamo do očí.

Gyimesi: Ja autor nie som, začal Klus

Gyimesi v odpovedi pre Štandard argumentoval, že autorom predmetnej karikatúry nie je. Spor údajne do osobnej roviny preniesol práve Klus v relácii TA3. „Predpokladám, že aj daná karikatúra bola reakciou na to, keďže pochádza z nedele,“ upresnil politik.

„Na dôvažok platí moje vyjadrenie zo stretnutia s premiérom Hegerom, keďže odvtedy sa na tému Klus nevyjadrujem. Zároveň je však nutné podotknúť, že ani zo strany spomínaného pána sa nedostalo satisfakcie tunajším Maďarom za jeho opakované prirovnania k vojnovým oblastiam a strašením z invázie vojsk,“ pokračoval.

Podľa Gyimesiho interpretácie bolo práve toto príčinou, prečo situácia medzi maďarskou národnostnou komunitou a štátnym tajomníkom vyeskalovala až do takej miery, že ho prirovnávajú k Marianovi Kotlebovi. „Som presvedčený, že situácia sa upokojí až po sebareflexii štátneho tajomníka a nie ďalším štvaním verejnosti. Som pripravený na diskusiu,“ zakončil Gyimesi pre Štandard.

(ste, tod)


Ďalšie články