Matovič: Sputnik prešiel všetkými 14 testami. Bludný výrok Baťovej narobil obrovské škody

podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matoviè Igor Matovič. Foto: Dano Veselský/TASR

Vakcína Sputnik V prešla vo všetkých 14 testoch Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied. Vo štvrtok o tom informoval minister financií Igor Matovič. Dodal, že ak by Štátny ústav pre kontrolu liečiv nespochybnil reputáciu vakcíny, mohli sme ňou začať „zajtra“ očkovať. Počas tlačovej konferencie expremiér tvrdo kritizoval riaditeľku ŠÚKL Zuzanu Baťovú, novinárov i prezidentku SR Zuzanu Čaputovú. Hlava štátu je podľa neho zaujatá a robí alibi Baťovej.

Matovič na úvod štvrtkovej tlačovky uviedol, že ide o smutný deň pre ľudí, ktorí si dali za cieľ bojovať proti Sputniku. „Aj štrnásty test zo štrnástich, ktoré robilo Biomedicínske centrum SAV, dopadol na jednotku,“ vyhlásil Matovič.

Záver ŠÚKL, že vakcíny v 40 krajinách spája len názov, komentoval ako „úmyselné poškodenie vakcíny“ a narušenie dôvery ľudí.

„Vzhľadom na to, že takéto hrubé klamstvo, znevažujúce túto vakcínu, bolo zo strany šéfky ŠÚKL pustené do sveta, ktoré v podstate hovorí o tom, že Rusi si balia čokoľvek do tých ampuliek a vždy tam dajú iba nálepku Sputnik V, musíme potvrdiť tieto výsledky v maďarskom OMCL laboratóriu,“ doplnil.

Sputnikom sme sa mohli očkovať už od zajtra

Sputnikom sme mohli očkovať podľa Matoviča už od zajtra, ale nie je to vraj možné pre kroky šéfky Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zuzany Baťovej, pričom ju obvinil z úmyselného poškodenia reputácie vakcíny Sputnik V.

Podľa Matoviča môže Baťová za to, že sa od zajtra nespustí očkovanie na Slovensku. Práve jeho ministri zdravotníctva však mohli udeliť Sputniku ministerskú výnimku, ale neurobili to. Matovič sa obhajoval tým, že po schválení zo strany ŠÚKL bol dopyt zo strany koaličných partnerov aj médií.

„Bludný výrok, ktorý pustila pani Baťová, narobil obrovské škody,“ povedal Matovič. Zvyšok brífingu venoval útokom na novinárov a svojich odporcov. Vyjadrenia ŠÚKL majú byť podľa ministra financií dôvodom, pre ktorý Rusi chceli vrátiť 200 000 dávok vakcín, ktoré poslali na Slovensko.

Tlačovkou na košickom letisku, ktorá sprevádzala prijatie Sputniku ako pri žiadnej inej vakcíne, sa podľa ministra financií spustil lynč, ktorý mal jediný cieľ: „Dehumanizovať človeka, či som to bol ja alebo Marek Krajčí.“

To, že by svojimi vyjadreniami ponižoval vedcov, expremiér odmietol. Pustil sa pritom najmä do novinárov. „Možno mnohí z vás majú pocit, že keď máte pero a klávesnicu, tak máte automaticky patent na pravdu,“ povedal Matovič. Dodal, že titulky médií nemajú nič spoločné s realitou.

Kritikov toho, ako sa Sputnik dostal na Slovensko, obvinil z vedenia hybridnej vojny. „To čo robíte, čo predvádzate, to dehumanizovanie ľudí, tak nie že pomáha veci, ale ubližuje,“ konštatoval.

Matovič priznal, že povedal, že Rusi kritizovali, v akom laboratóriu sa testovalo. Dodal však, že na vine je ŠÚKL, ktorý podľa neho klamal, keď tvrdil, že to bolo ministerstvo zdravotníctva, ktoré zadalo testovanie Biomedicínskemu centru SAV, ktoré nie je súčasťou európskej siete certifikovaných laboratórií.

Kritika prezidentky a list Baťovej

Vinná z toho, že sa neočkuje na Slovensku Sputnikom, je podľa Matoviča aj prezidentka Zuzana Čaputová. Tá si vyžiadala od ministra zdravotníctva zmluvu o Sputnik V a uviedla, že v zmluve nie je podmienka, aby bol Sputnik V testovaný v laboratóriu oficiálnej európskej siete (OMCL). Minister financií a predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič to však nesprávne uvádzal ako dôvod, pre ktorý chce Moskva vrátiť vakcíny poslané na Slovensko.

ŠÚKL mal na základe žiadosti ministerstva zdravotníctva nechať pretestovať Sputnik v jednom z 30 certifikovaných OMCL laboratórií v EÚ. Baťová uviedla, že tak skutočne spravila, lenže žiadne z oslovených laboratórií s testovaním nesúhlasilo. Matovič na tlačovej konferencii preto prečítal list, ktorým tak šéfka ŠÚKL laboratóriá oslovila.

V liste podľa Matoviča hovorila Baťová o tom, ako ŠÚKL viackrát zdôrazňoval, že slovenské laboratórium tieto testy nie je schopné spraviť a že chápe, že OMCL sú zaneprázdnené. Baťová mala konštatovať, že napriek tomu chce OMCL o pretestovanie vakcíny požiadať. Podľa Matoviča je logické, že na takto postavenú žiadosť laboratóriá zareagovali negatívne.

Matovič priznal, že sa s Baťovou minulé týždne nestretol. „Načo by som sa s takou ženou stretával a o čom by som sa s ňou bavil?“ povedal expremiér. V tejto súvislosti uviedol, že človeku stačí vychodiť dva alebo tri roky základnej školy na to, aby vedel, že v tejto otázke politikárči.

Šarže vakcíny použité v predklinických testoch a klinických štúdiách publikovaných v časopise Lancet nemali podľa šéfky ŠÚKL Zuzany Baťovej rovnaké charakteristiky a vlastnosti ako šarže vakcíny dovezené na Slovensko. V stanovisku však dodala, že vo viacerých prípadoch sa iba „javí, že ide o vakcíny s rozdielnymi vlastnosťami“, čo je veľký rozdiel.

ŠUKL uviedol, že Sputnik V používaný v 40 krajinách spája len názov, ale dôkazy nepredložil. Voči tomu sa Matovič tiež výrazne ohradil a obvinil slovenskú vedu zo zlyhania. Baťová dala podľa Matoviča žiadosť na ministerstvo zdravotníctva, aby sa Sputnik V testoval v Biomedicínskom centre SAV.

Zmluvu nevidel ani Matovič

Čaputová dnes vyzvala, aby bola v záujme transparentnosti zmluva o Sputniku zverejnená. Premiér Eduard Heger na návšteve Prahy k téme povedal, že nikto nechce nič tajiť a zmluva alebo jej časti, pri ktorých to bude možné, budú podľa neho zverejnené po právnej analýze ministerstva spravodlivosti. Expremiér uviedol, že vždy bol za zverejnenie zmluvy, ale na druhej strane tiež priznal vedomosť o tom, že môže byť zverejnená len po súhlase oboch zmluvných strán.

Na otázky novinárov Matovič uviedol, že nevie, čo je v zmluve napísané, aké balenie je objednané, či je v jednej ampulke jedna alebo tri dávky. „Sám som zmluvu nevidel, ani som okolo zmluvy nič nerobil,“ dodal s tým, že dúfa, že v zmluve nie je nič nevýhodné pre Slovensko. Čítať zmluvu nebola vraj jeho úloha.

„Čokoľvek, čo povie pani Baťová, nemá žiadnu váhu, a mňa mrzí, že takýto dôležitý ústav vedie takáto nekompetentná žena,“ uviedol expremiér. Pripomenul, že Baťová tvrdí, že chýba 80 percent dokumentácie na posúdenie ruskej vakcíny. To podľa neho nie je pravda.

Cestu do Moskvy bez schválenia vládou neozrejmil. V Rusku bol Matovič podľa vlastných slov s pani Urbanovou z ministerstva zdravotníctva. „Myslím si, že tam nebol nikto toxický,“ dodal.

Na otázku, prečo vynechal diplomatov, uviedol, že v Moskve to považoval za obchodné stretnutie. Veľvyslanec priamo na stretnutí nebol. V Budapešti sa snažil maximalizovať výsledky. Korčok a Klus nemali podľa Matoviča kóšer vyjadrenia voči Maďarom na Slovensku alebo voči Maďarskej republike a v Budapešti ich veľmi citlivo vnímali. Veľvyslanec Hamžík nebol prizvaný preto, že je súčasťou diplomacie.

Stanovisko ŠÚKL

Štátny ústav pre kontrolu liečiv odsudzuje emocionálny a politický nátlak vyvíjaný zo strany ministra financií voči Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv, jeho riaditeľke a jej rodine. Hodnotiaca správa k vakcíne Sputnik V bola vypracovaná na základe informácií dodaných výrobcom vakcíny, ktorého povinnosťou je dokázať jej kvalitu, bezpečnosť a účinnosť a tiež dokázať rovnocennosť vakcíny používanej v jednotlivých krajinách a štúdiách. Posúdenie vakcíny bolo od ŠÚKL-u vyžiadané ministerstvom zdravotníctva. Pre používanie vakcíny sa nevyžaduje. Bez ohľadu na stanovisko ŠÚKL-u sa vakcína môže používať na základe povolenia MZ SR na terapeutické použitie neregistrovaného lieku.

Štátny ústav nemôže zmeniť odborný názor na vakcínu na základe verejných prieskumov, nátlaku ministra financií či vyhrážok, ktoré jeho vyjadrenia v médiách zo strany určitej časti spoločnosti podnecujú. Štátny ústav vydáva stanoviská na základe odborných dôkazov. O procese posudzovania vakcíny bolo priebežne informované ministerstvo zdravotníctva a ŠÚKL si nie je zo svojej strany vedomý žiadnych chybných krokov v tomto procese. Naopak, zo strany ministra financií opakovane zaznievajú nepravdivé tvrdenia. K laboratórnej kontrole znovu opakujeme, že OMCL laboratóriá prepúšťajú vakcíny registrované v EÚ, pričom vakcína Sputnik V medzi ne nepatrí.

Vyjadrenia ministra financií spochybňujú našu prácu ako regulačného orgánu v oblasti kontroly liekov, spochybňujú našu nestrannosť a vyvolávajú útoky voči predstaviteľom ŠÚKL-u z určitej strany verejnosti. Odmietame, že stanovisko ŠÚKL-u bolo vydané s politickým motívom. Dnešnú tlačovú konferenciu ministra financií považujeme za mediálny lynč namierený proti osobe riaditeľky štátneho ústavu, ako aj voči inštitúcii samotnej.

(tasr, ste, top)


Ďalšie články