India sa topí v covide a milióny ľudí sa schádzajú v posvätných vodách Gangy

Hinduistický sviatok Kumbh Méla Na snímke hinduisti podstupujú rituálny kúpeľ v rieke Gange počas sviatku Kumbh Méla (sviatku džbánov) v indickom Haridvare 12. apríla 2021. Foto: TASR/SR

India prežíva v súvislosti s pandémiou najťažšie obdobie. Druhá vlna naberá na sile. Katastrofu naoko maskuje extrémne nedokonalá evidencia, pri ktorej kompetentní zachytia len jeden prípad infekcie z desiatok. V niektorých oblastiach sú nemocnice už teraz na hrane svojich možností a objavili sa aj prípady, keď zosnulých pre vyťažené krematóriá spaľovali príbuzní vonku na vlastnú päsť. Olej do ohňa prilieva aj hinduistický sviatok Kumbh Méla, ktorý patrí medzi najväčšie na svete.

Od vypuknutia pandémie ochorenia COVID-19 stála India pomimo centra pozornosti odborníkov aj laikov. Ich záujem sa prv sústredil na Čínu ako krajinu pôvodu nákazy, neskôr na Taliansko spúšťajúce bezprecedentný celoštátny lockdown, následne na USA ako rekordéra v počte prípadov a úmrtí a napokon na kolabujúcu Brazíliu, o ktorej sa vedci vyjadrovali aj ako o laboratóriu pod holým nebom.

Situácia sa však začína meniť a prevažne hinduistický štát, ktorý bude čoskoro atakovať hranicu 1,4 miliardy obyvateľov, nechcenú štafetu napokon prevzal. Za posledných 24 hodín tamojšie úrady potvrdili vyše 217-tisíc nových prípadov nákazy a takmer 1 200 ďalších obetí. Resumé je podľa expertov jasné. Krajina zažíva druhú vlnu pandémie a stáva sa vôbec najviac postihnutým štátom sveta. Platí to v absolútnych, ale zrejme aj v relatívnych číslach.

Pokiaľ vám toto dramatické tvrdenie po prepočte štatistík na milión obyvateľov nesedí, chyba nie je vo vašich kalkulačkách. Chyba je v pandemickej evidencii Indie, krajiny, ktorá sa vyznačuje veľmi nízkou kvalitou zdravotného systému a absolútne nedostačujúcou úrovňou testovania obyvateľstva. Na druhý koniec priepasti, ktorá oddeľuje stav na papieri od reálnej situácie v teréne, v podstate ani nevidno.

Na snímke zdravotník kontroluje teplotu cestujúcej na vlakovej stanici Bandra v indickom Bombaji vo februári tohto roka. Foto: TASR/AP

Oficiálne dáta strácajú relevanciu

Pre lepšiu predstavu, podľa výsledkov sérologického výskumu, ktorý sa v Indii uskutočnil ešte v lete 2020, a pri ktorom sa merala prítomnosť vírusu vo vzorovej skupine indickej populácie, pripadá na jeden odhalený prípad infekcie 26 až 32 neodhalených prípadov.

„Z toho, čo bolo hlásené, si myslím, že India má určite najviac infekcií na svete,“ hovorí epidemiológ Ramanan Laxminarayan, riaditeľ Centra pre dynamiku, ekonomiku a politiku chorôb so sídlom vo Washingtone. „Štyristo miliónov infekcií v krajine veľkej ako India stále znamená, že miliarda ľudí nie je infikovaná,“ odhaduje Laxminarayan triezvejšiu bilanciu. Podceňovanie pritom platí nielen pri diagnostikovaní, ale aj v prípade úmrtí. Expert pripomína, že až 80 percent úmrtí v Indii vo všeobecnosti nemá presne stanovenú príčinu.

Príbuzní sa chopili kremácie sami

Hoci kompetentní predpokladajú, že druhá vlna sa v Indii len rozbieha, niektoré oblasti sa dostali na hranu kapacitných možností už teraz. Nemocnice vo veľkých mestách indického štátu Tamilnádu opisujú ako „takmer plné“. V Suráte, v štáte Gudžarát, boli krematóriá natoľko zahltené obeťami, že príbuzní pálili svojich mŕtvych vonku.

„Táto vlna tsunami už prekonala zdravotnícku infraštruktúru v štáte,“ uviedol doktor Šašank Joši, člen pracovnej skupiny v Bombaji. Kšitij Takur, miestny politik v obci Vasai-Virar v Maháráštre, požiadal o pomoc v súvislosti s „akútnym“ nedostatkom kyslíka v miestnej vládnej nemocnici, ktorý už mal za následok stratu troch životov. Štáty ako Maháráštra medzitým pristúpili k víkendovému lockdownu a Dillí uplatnilo nočný zákaz vychádzania, pričom rovnako nevylučuje sprísnenie opatrení.

Príbuzní pochovávajú telo obete nového koronavírusu na cintoríne v indickom Naí Dillí. Foto: TASR/AP

Sviatok Kumbh Méla – raj pre vírus

V hinduistickom obrom štáte pritom nič nenasvedčuje tomu, že by sa mala situácia v krátkodobom či strednodobom horizonte meniť, ale práve naopak. K masovým svadbám, davom nakupujúcich či trebárs aj politickým mítingom, pri ktorých lekári zalamovali rukami v uplynulých týždňoch, sa pridala – z epidemického hľadiska – najhoršia možná vec.

Je ňou aktuálny hinduistický sviatok Kumbh Méla, ktorý sa koná aj napriek dôrazným odporúčaniam medicínskych odborníkov, aby ho nesvätili. Ani v pandemickom roku ho neoželeli milióny ľudí, ktorí sa stretli pri brehu rieky Ganga v meste Haridvár. Pri posvätnom kúpeli, ktorý patrí medzi najväčšie náboženské sviatky na planéte, boli rozstupy, zvýšená hygiena a rúška tabu.

Fotografie z miesta ukazujú, že sa v Gange zhromaždili veľké davy ľudí, ktorí sa žiadnym spôsobom nechránia. „Neustále apelujeme na ľudí, aby dodržiavali vhodné správanie so zreteľom na COVID-19. Ale vzhľadom na obrovský dav to prakticky nie je možné,“ uviedol podľa Al Džazíra policajný dôstojník v Haridváre.

Kumbh Méla (sviatok džbánov) je jedným z najväčších svetových náboženských zhromaždení a zúčastňujú sa na ňom milióny hinduistických pútnikov, ktorí sa ponárajú do posvätnej rieky Gangy, aby sa očistili a zmyli svoje hriechy. Foto: TASR/AP

Vakcinačná veľmoc potrebuje vakcíny, brzdí export

Zmes zlých správ navyše dopĺňa výskyt infekčnejších mutácií koronavírusu, ktoré pôvodný variant pomaly, ale isto vytláčajú. Podľa Gautuma Menonu, profesora fyziky a biológie z univerzity Ašóka nachádzajúcej sa v meste Sonipat, v štáte Harijána, hrá dôležitú úlohu indická mutácia známa ako B.1.617. V Maháráštre je napríklad zodpovedná za 20 percent prípadov. Spomenúť treba aj Slovensku dobre známy britský variant, ktorý v štáte Pandžáb objavili v 80 percentách vzoriek.

Negatívom je tiež absencia akýchkoľvek ručných bŕzd, či už tých domnelých, alebo skutočných. Vo svetle faktov odborníci rázne odmietli pôvodné špekulácie o prirodzene väčšej rezistentnosti Indov voči covidu. Padá tiež nádej, že by novú vlnu mohlo výraznejšie utlmiť očkovanie. Krajina podala aspoň jednu dávku vakcíny iba niečo vyše 100 miliónom ľudí, čo nie je ani osem percent obyvateľstva. Z pozície najväčšieho globálneho výrobcu vakcín teraz v panike kráti a dočasne zastavuje dodávky do cudziny.

Na začiatku tohto roka minister zdravotníctva Harš Vardhan z kabinetu premiéra Naréndru Módího vyhlásil, že India „úspešne zvládla pandémiu“. S odstupom zhruba štyroch mesiacov je, nanešťastie, presnejšie hovoriť o tom, že pandémia „úspešne“ zvláda Indiu.


Ďalšie články