Benedikt oslávil 94. narodeniny, František ocenený za výber Armanda Mattea

Bazilika sv. Petra vo Vatikáne Foto: TASR/AP

Pravidelný prehľad diania v Ríme a kúrii, ako ho komentujú vatikanisti. Nedeľný prehľad pripravuje Bohuš Petrík.

Vatikanisti postrehli, že slovenská prezidentka potvrdila pápežovu návštevu v Bratislave, ktorá bude v septembri. Pripomenuli, že Jorge Bergoglio, ktorý príde z eucharistického kongresu v Budapešti, „nikdy nebol v týchto dvoch dôležitých národoch strednej Európy“. Pokračovali aj dlhodobé témy ako zneužívanie, vatikánske financie, kedysi vplyvný kardinál Becciu a (ne)morálnosť vakcín.

Začnime pozitívne. Emeritný pápež Benedikt XVI. oslávil oslávil 94. narodeniny. Benedikt žije v ústraní vo Vatikáne, už len zriedka sa ukazuje na verejnosti, ale jeho texty stále budia pozornosť. V amerických médiách sa práve inzeruje jeho kniha On Love, O láske, čo je výber textov venovaných nielen Božej láske.

Emeritnému pápežovi želáme ešte pevné zdravie a vyslyšané modlitby, pre nás ostatných je jeho sviatok príležitosť, aby sme sa možno vrátili k nejakej jeho knižke či homílii. Naše tipy sú dva: tento jeho text o vzťahu pravdy a slobody, prípadne portrét, ktorý o ňom napísal Peter Seewald, ten nájdete tu.

Zostaňme ešte pozitívne naladení. Pozitívnu odozvu vyvolalo rozhodnutie pápeža Františka vymenovať nového podsekretára Kongregácie pre náuku viery. Je ním Armando Matteo. Doteraz tohto teológa vraj príliš nepočúvali ani v talianskej biskupskej konferencii, ani vo Vatikáne. Upozorňoval najmä na pálčivú tému vzďaľovania mladých ľudí od viery i sviatostí a na medzigeneračný dialóg. Toto sa teraz môže dostať do stredobodu záujmu, nakoľko sa dostal na významnú pozíciu v najdôležitejšom vatikánskom dikastériu. Budeme so záujmom sledovať jeho kroky.

Na archívnej snímke z 28. septembra 2014 pápež František (vpravo) a emeritný pápež Benedikt XVI. sa objímajú pred začiatkom stretnutia so staršími veriacimi na Námestí sv. Petra vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

Žiaľ, v Ríme a o tamojšom dianí sa nepíšu len pozitívne a narodeninové texty.

Diablove výkaly? Čítate správne, ale sedí to a koho to má uraziť?

Tento týždeň odštartovala talianska televízia verejnej služby Rai 3 útokom na takzvaného talianskeho pápeža Giovanniho Becciua v relácii Report, program tentoraz nazvala nezvykle expresívne – Diablove výkaly. Popri tom, že o úplatok mal žiadať funkcionár Kongregácie pre kauzy svätých, televízia priniesla ďalšie závažné a šokujúce tvrdenia. Moderátor investigatívnej relácie sa priznal, že ako veriaci mal problémy rozpovedať nelichotivý príbeh o Vatikáne, hoci jeho vyznanie zďaleka nepresvedčilo každého. Televízia predstavila v programe tému ako spor dobrého proreformného pápeža Františka, voči ktorému stojí nečistá stará vatikánska garda. To, prirodzene, iritovalo iných pozorovateľov ako prílišné zjednodušenie.

Opačné krídlo debaty to vidí ako očierňujúcu kampaň, v ktorej je Giovanni Becciu v skutočnosti len obetný baránok. Jeho defenestráciou v uplynulom roku mal niekto vo Vatikáne záujem ukázať svetu, že najmenší štát sveta sa reformuje, hoci len naoko, tvrdia zástancovia sardínskeho preláta.

Giovanni Becciu. Foto: Claude Truong-Ngoc / Wikimedia Commons

Zneužívanie v cirkvi i vo Vatikáne nielen v negatívnom svetle

Hoci na Slovensku túto tému nevnímame, cirkev na západe je stále nútená riešiť témy sexuálnych škandálov. Ak vás to nielen trápi, ale aj unavuje, keď o tom len počúvame, predstavte si na moment, ako sú na tom katolíci v západných krajinách, kde táto téma neustále spoluvytvára imidž katolíckej cirkvi.

O čo presne ide v týždni, ako bol ten končiaci sa?

Nuž, napriek tomu, že počet prípadov pedokriminality vo francúzskej cirkvi stúpol, tento týždeň tamojší Kasačný súd potvrdil, že kardinál Philippe Barbarin nezakrýval zneužívanie vo svojej bývalej diecéze. Odvolací súd v Lyone ho síce oslobodil začiatkom minulého roku, no niektoré obete sexuálneho zneužívania sa s rozsudkom neuspokojili a podali novú – a neúspešnú – sťažnosť.

Austrálski biskupi sa pochválili, že „plne aplikovali či podstatne pokročili v aplikácii relevantných ukazovateľov v ochrane“ voči sexuálnemu zneužívaniu. Odvolali sa na závery auditu, ktorý vykonal údajne nezávislý kontrolný výbor s názvom Australian Catholic Safeguarding. Priestor na zlepšenie vidí vo zvýšenej pozornosti v online prostredí a pri veľkých akciách, ktoré navštevujú mnohí ľudia.

Pokračovalo aj pojednávanie o údajnom zneužívaní medzi vatikánskymi múrmi v Preseminári sv. Pia X. Jeho rektor Angelo Magistrelli povedal, že za obvinením je „ukrutná pomsta“ bývalého študenta, ktorého z tohto inštitútu vylúčili. Mal byť veľmi osamelý a uzavretý. O údajnom agresorovi – talianskom kňazovi – sa „narozprávali neuveriteľné nepravdy“, dodal rektor. Bývalí bohoslovci naopak popísali „nezdravé prostredie“ v preseminári, ktorý je predstupeň seminára pre mladých a dospievajúcich chlapcov.  Na ďalších zasadnutiach by mali sudcovia európskeho miništátu vypočuť okolo 12 svedkov.

V americkom štáte Minnesota rezignoval na žiadosť pápeža biskup Michael Hoeppner, lebo „zlyhal pri aplikácii noriem, keď sa objavili tvrdenia o zneužívaní, ktoré mali zahŕňať kňazov“. ísť o prvého biskupa, ktorý sa vzdal úradu v súvislosti so zneužívaním od vydania pápežovho apoštolského listu vo forme motu proprio s názvom Vos estis lux mundi. Vo Veľkej Británii naopak obeť sexuálneho zneužívania zvažuje právne kroky voči Westminsterskej arcidiecéze. Žena sa cítila opätovne traumatizovaná kvôli správaniu personálu, ktorý sa zaoberá takýmito prípadmi.

Jedno poučenie z toho azda vyplýva aj pre našu cirkev. Keď sa tieto problémy objavia, budú sa vracať a víriť nekonečne dlho, každý zodpovedný kňaz či hierarcha by si toho mal byť vedomý. Škody sú obrovské v každom mysliteľnom zmysle slova.

Opäť o (ne)morálnosti vakcíny

Očkovanie proti Covidu je tiež téma, ktorá katolíkov na západe trápi viac ako sme toho svedkami u nás. Ale nejde len o západné krajiny, do debaty sa zapojili aj poľskí biskupi.

Tejto téme z pohľadu vatikanistov sme sa už venovali, no naďalej vyvoláva polemiku a pre viacerých nie je úplne jednoznačná a bezproblémová. Najnovšie sa spomína otvorený list pastorov v Spojenom kráľovstve premiérovi Borisovi Johnsonovi. Signatári varujú, že zavedenie takzvaných covid pasov „by bolo neetickou formou donucovania a porušenie princípu informovaného súhlasu“. Viacerí kresťania pritom majú „vážny problém vo svedomí týkajúci sa etickosti výroby vakcíny či testovania“. Najnovšie k niektorým vakcínam vyjadrili svoje výhrady poľskí biskupi.

Vatikanisti so zdržanlivým postojom voči očkovaniu si myslia, že pápež hlása vakcináciu ako povinnosť a samozrejmosť, hoci Kongregácia pre náuku viery podčiarkla, že je morálne prípustná, no nie povinná. Novou otázkou pred nami je, či vstup do kostola umožníme len ľuďom s covid pasom či negatívnym testom. Z vyššie spomenutého stanoviska Kongregácie pre náuku viery vyplýva, že keby taký pokus prišiel, narazí na závažné morálne protiargumenty.

V tejto súvislosti taktiež vatikanisti komentovali ohlásenie vatikánskej konferencie o zdraví, ktorá sa koná začiatkom mája. Medzi témami je podľa očakávaní náboženstvo a pandémia, zdravé starnutie aj náboženské diétne praktiky a nová generácia vakcín. Hosťami sú taktiež ľudia z farmafiriem, ktoré sa podieľali na vývoji vakcín proti ochoreniu COVID-19. Katolíkov asi prekvapí, kto všetko má prísť prednášať, tak trochu to odhaľuje aj zmysel celej konferencie: dcéra exprezidenta USA Billa Clintona a dcéra exstarostu New Yorku Michaela Bloomberga, ale aj bývalá topmodelka Cindy Crawfordová a boháči ako Marc Benioff či Ray Dalio.

Citát týždňa

Teraz ho vyslovil „obyčajný“ taliansky čitateľ a jeho názor spropagoval vatikanista, ktorý píše kriticky o nekritickom postoji voči vakcinácii. Je v tom kus irónie, tu je čitateľova parafráza Ježišovho výroku:

„Choďte do celého sveta a zaočkujte všetky národy. Koho zaočkujete, bude zachránený, koho nie, bude odsúdený. Citujem z evanjelia podľa Bergoglia… Hlava cirkvi vidí v injekčnom prípravku jediný liek pre utrápené ľudstvo.“


Ďalšie články