Heger: Nechceme nič utajovať. Slovensko povolí očkovanie vakcínou Sputnik, ak ho odobrí Maďarsko

Eduard Heger Andrej Babiš Eduard Heger a Andrej Babiš. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Ak Maďarsko potvrdí vhodnosť vakcíny Sputnik V, Slovensko povolí jej používanie v boji s pandémiou nového koronavírusu. Vo štvrtok to počas prvej zahraničnej cesty v Prahe povedal premiér SR Eduard Heger.

Heger (OĽaNO) zdôraznil, že pre ministra zdravotníctva SR Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO) a pre neho samého je dôležité, aby pri každom prepustení šarže bola zaručená jej bezpečnosť. „Preto sa podstupujú testy v schválenom laboratóriu,“ povedal slovenský premiér.

Pripomenul, že téma Sputnika V je na Slovensku veľmi diskutovanou a ide o jednu z vakcín, ktorú chce vláda sprístupniť Slovákom. Zdôraznil, že veľa Slovákov sa inou vakcínou zaočkovať nechcelo. Heger si myslí, že na Slovensko dorazia ďalšie vakcíny z Ruska, keď sa už v krajine budú používať.

Na margo zverejnenia zmluvy medzi Slovenskom a výrobcom Sputnika V slovenský premiér povedal, že zámerom nie je nič utajovať. Dal si tiež vypracovať právnu analýzu k tomu, či je možné túto zmluvu, prípadne jej časť, zverejniť. Podľa vlastného vyjadrenia sa chce zariadiť podľa jej výsledkov. Heger nechcel spresniť dôvod vrátenia 200 000 kusov ruskej vakcíny, aby neurobil „prešľap“ voči zmluve.

Český premiér Andrej Babiš povedal, že do Česka by malo prísť ďalších 500 000 vakcín od konzorcia Pfizer/BioNTech. Očakáva, že do konca júna by mohli mať zaočkovaných 65 percent občanov Česka. Česko plánuje aj silnú vakcinačnú kampaň. Uviedol tiež, že Česko má ponuku 300 000 dávok od ruského výrobcu vakcín, čakajú však na jeho schválenie Európskou liekovou agentúrou (EMA). Dodal, že sa snažia vyjednať určité množstvo Sputnika V v prípade, že by EMA jeho použitie povolila.

Babiš priznal, že v Česku zaznamenali dopyt od firiem, ktoré majú záujem práve o ruskú vakcínu. „Nie sme v situácii, v akej je Slovensko,“ doplnil.

Priorita pre Slovensko

Český premiér zároveň vyhlásil, že Slovensko by malo mať prioritu pri uvoľňovaní režimu na hraniciach s Českou republikou, situáciu budú hodnotiť na budúci týždeň. Zatiaľ však nevedel povedať detaily uvoľňovania režimu na hraniciach.

„Z hľadiska krajín, ktoré sú okolo nás, Slovensko by určite malo mať prioritu. Budeme to riešiť, vieme, že tisíce študentov u nás študujú,“ pripomenul český premiér na spoločnej tlačovej konferencii s Hegerom.

Poukázal tiež na to, že hoci krajina začala tento týždeň „masívne“ uvoľňovať opatrenia, stále je v nemocniciach vysoký počet hospitalizovaných. Ak sa situácia bude vyvíjať priaznivo, mohlo by Česko pristúpiť k ďalšiemu uvoľneniu od 26. apríla, to je však podľa neho najmä na epidemiológoch.

Spoločný názor na zahraničnú politiku

Hlavnou témou stretnutia s Hegerom bol podľa Babiša boj s pandémiou nového koronavírusu. Skonštatoval, že so slovenským partnerom majú spoločný názor na zahraničnú politiku Európy. „Hovorili sme tiež o oblasti obrannej spolupráce, obaja sme ocenili zapojenie slovenskej a českej armády v boji s ochorením COVID-19,“ skonštatoval.

Babiš zároveň informoval, že od mája majú českí a slovenskí vojaci spoločne pôsobiť v rámci poľného chirurgického tímu v Afganistane. „Slovensko vyšle svojich vojakov aj do Mali, čo ponúka nový priestor pre zdieľanie skúseností, pretože naša armáda je v regióne Sahelu veľmi aktívna,“ povedal Babiš.

Témou diskusie bol aj plán obnovy či oblasť energetiky. Partneri hovorili o dostavbe slovenskej elektrárne Mochovce a o českom projekte Dukovany. Zhodli sa, že jadrová energia je pre nich kľúčová.

V súvislosti s bojom proti pandémii Heger poznamenal, že veľkú úlohu zohráva vakcinácia. „Je dôležité, aby sme spoločne zabezpečili pre našich občanov čo najväčší počet vakcín,“ skonštatoval slovenský premiér.

V rámci návštevy sa Heger následne vo štvrtok stretáva s predstaviteľmi českého parlamentu – predsedom Senátu Milošom Vystrčilom a predsedom Poslaneckej snemovne Radkom Vondráčkom. Oficiálnu návštevu Českej republiky ukončí premiér položením venca k hrobu neznámeho vojaka na Národnom pamätníku na Vítkove.

(tasr)


Ďalšie články