Dáni začali migrantom zo Sýrie rušiť povolenia na pobyt, majú sa vrátiť domov

Dánsko Nemecko Švédsko Migranti Skupina migrantov v Dánsku. Foto: TASR/AP

Vedeli, že sú tu len dočasne. Dánsko začalo s nepredlžovaním povolenia na pobyt niektorým sýrskym migrantom. Majú sa vrátiť do materskej krajiny. Niektoré oblasti krajiny poznačenej občianskou vojnou sú podľa severských úradov už bezpečné.

Dianie v Sýrii sa značne vylepšilo, migranti, ktorí utiekli na starý kontinent, sa teda môžu začať vracať domov. Tak možno zosumarizovať postoj dánskych úradov, ktoré odmietli obnoviť povolenia na pobyt minimálne 189 Sýrčanom. Informuje o tom denník Guardian.

Okrem spomenutých takmer dvoch stoviek Sýrčanov úrady prehodnocujú stav pobytu pre ďalších 500 osôb, pôvodne z hlavného mesta Damask a blízkeho okolia.

Kroky Kodane sa nestretli s pochopením niektorých migrantov a proimigračných organizácií. Predsedníčka Dánskej rady pre utečencov Charlotte Slenteová tvrdí, že tento postup je voči sýrskym prisťahovalcom nedôstojný.

Tvrdá politika

„Dánska rada pre utečencov nesúhlasí s rozhodnutím, že územie okolo Damasku alebo hocijaké územie v Sýrii je bezpečné na návrat utečencov. Absencia bojov v niektorých miestach neznamená, že sa tam ľudia môžu vrátiť,“ tvrdí Slenteová.

Argumentuje tiež tvrdením, že ani iné krajiny či Organizácia spojených národov (OSN) nepovažujú bezpečnostnú situáciu v Damasku za dobrú. Ďalšie problémy údajne vychádzajú z toho, že nová dánska politika sa väčšinou nevzťahuje na sýrskych mužov.

Tých by mohli po návrate do Sýrie zverbovať do vládneho vojska. Rušenie povolení na pobyt sa preto vraj týka hlavne žien a starých ľudí. Dánska vláda však nepovažuje kritiku za oprávnenú a tvrdo si za svojím rozhodnutím stojí.

Neustúpime

„Vládna politika funguje a odmietam ustúpiť, nestane sa to. Sýrskym migrantom sme jasne komunikovali, že ich povolenie na pobyt je dočasné a že môže byť zrušené v prípade, keď prestane existovať dôvod na ochranu,“ uviedol minister prisťahovalectva Mattias Tesfaye.

Dánska vláda, ktorú vedú sociálni demokrati premiérky Mette Frederiksovej, sa v poslednom čase postavila tvrdo k otázke migrácie. Začiatkom roka 2021 premiérka predstavila plán, podľa ktorého je cieľom Dánska prijímať nula migrantov.

„Musíme sa postarať o to, aby ich neprišlo veľa do našej krajiny, inak bude naša sociálna súdržnosť v ohrození. Už teraz je vystavená riziku,“ povedala premiérka. Ešte v roku 2019 však dánska vláda paradoxne súhlasila s návrhom OSN na systém kvót na prerozdeľovanie migrantov.

Zastavenie tvorby get

V marci tohto roku prišiel dánsky minister vnútra Kaare Dybvad Bek s návrhom, aby nemohli cudzinci v dánskych mestách vytvárať getá. Tomu by sa zabránilo obmedzením počtu migrantov, ktorí môžu bývať v konkrétnej lokalite.

Cieľom jeho návrhu zákona je do 100 rokov obmedziť podiel obyvateľov nezápadného pôvodu na maximálne 30 percent v každom okrese. Takýto krok má zabrániť vzniku „paralelných náboženských a kultúrnych spoločností“ a get. Pôvodný zákon z dielne predošlej vlády povoľoval podiel nezápadných menšín na úrovni 50 percent.  

V Dánsku sa doposiaľ používalo slovo geto bežne na označenie všetkých oblastí, kde z tisícky obyvateľov bola polovica nezápadného pôvodu. Geto muselo navyše plniť dve zo štyroch ďalších kritérií: napríklad, muselo tam byť viac ako 40 percent obyvateľov nezamestnaných alebo keď bola kriminalita trikrát vyššia ako národný priemer.

Momentálne je v Dánsku 25 oblastí, ktoré spĺňajú podmienky, aby mohli byť označené ako getá, a pätnástim ďalším hrozí, že sa z nich getá postupne stanú.


Ďalšie články