Ak sa Navaľnyj vráti, bude to ohromná provokácia

000Germany_Russia_Navalny017226730967

Niektorí jeho fanúšikovia jeho návrat porovnávajú s Leninom v roku 1917. Vasil Lipitsky to vidí inak.

Alexej Navaľnyj nedávno oznámil, že sa pripravuje na návrat do Ruska. Aj na Slovensku dobre známy ruský opozičný politik sa liečil v Nemecku po tom, ako sa ho údajne pokúsili otráviť bojovým jedom Novičok. Zdá sa, že liečba prebehla úspešne, čo mimochodom prekvapuje odborníkov, ktorí tvrdia, že tento jed je smrtiaci v 100-percentách prípadov.

Niektorí z Navaľného najviac nadšených podporovateľov sa nechali uniesť a stihli už porovnať jeho očakávaný návrat s príchodom Vladimíra Lenina z emigrácie v apríli 1917. Ako vieme z dejín, Leninov návrat znamenal začiatok udalostí, ktoré viedli k októbrovej revolúcii. Je zaujímavé, že aj táto historická príhoda sa uskutočnila na nemecké náklady.

Medzi obidvomi príbehmi sú aj veľké rozdiely. Lenin pricestoval do Petrohradu, ktorý bol vtedy pod kontrolou jeho priaznivcov – sociálnych demokratov. Tí boli dokonca v takej sile, že dokázali zmobilizovať až sedemtisíc (!) vojakov, ktorí Lenina chránili. V porovnaní s tým sa Navaľnyj vráti do úplne iného, azda až nepriateľského prostredia, kde ho bude čakať viac ako chladné privítanie.

Keďže sa o tom v západnej tlači zväčša nepíše, oplatí sa pripomenúť, prečo je to tak. Po prvé, podmienečný trest, ktorý bol Navaľnému vymeraný ešte v roku 2017 (išlo o obvinenie z podvodu), sa stále neskončil. Ak by chcel niekto tento trest zmeniť na skutočnú väzbu, je to pre ruské orgány elementárna vec. Po druhé, proti Naváľnému bolo začatých niekoľko ďalších trestných a občianskoprávnych obvinení, ktoré sú v rôznych fázach posudzovania. Zdá sa, že je pomerne jednoduché, aby jeden alebo viac z nich bolo urýchlene rozhodnutých. Do tretice, možno predpokladať, že pribudnú aj nové obvinenia.

Na fotografii, ktorú zverejnil ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj (uprostred) na svojom konte na sociálnej sieti Instagram v utorok 6. októbra 2020, so svojou manželkou Julijou a synom Zacharom na neznámom mieste v Nemecku. Foto: TASR/AP

Pripomeňme, že kvôli kauze otrávenie Navaľného, boli na Rusko uvalené sankcie. Hoci z pohľadu Ruska nie sú veľmi vážne, predsa len niektorých ruských politikov viedli k úvahe, že to možno klasifikovať ako vlastizradu. Nie je síce úplne jasné, ako možno toto obvinenie zdôvodniť, ale ruská justícia je toho schopná.       

Napokon, sám Navaľnyj verejne pomenoval prezidenta Putina ako organizátora pokusu o jeho otravu. Keďže na to nemá a ani nemôže mať dôkazy (je nepredstaviteľné, ako by ich mohol mať), môže byť toto obvinenie kvalifikované ako ohováranie a urážka najvyššieho ústavného činiteľa. Podľa ruských zákonov môže byť za to odsúdený na vysokú pokutu alebo rok nápravných prác.

Ako som už naznačil, Navaľného fanúšikovia dúfajú, že ak sa vráti, vypukne revolúcia. Prirodzene, nie sú na to žiadne objektívne predpoklady. Doma Navaľnyj dostatočný vplyv nemá a súčasný režim je v Rusku dostatočne stabilný.            

Na snímke, ktorú ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj zverejnil na svojom konte na sociálnej sieti Istagram v stredu 23. septembra 2020. Foto: TASR/AP

Treba tiež povedať, že keby sa Navaľnyj vrátil do vlasti, tak jeho ďalší osud by bol výrazne ohrozený. Tu by som na rozdiel od prirovnaní k Leninovi, skôr hovoril o podobnosti s Nelsonom Mandelom. Ten strávil vo väzení dlhých 18 rokov.

Ani to však nie je to najhoršie, čo sa s ním môže stať. Už pred údajným pokusom o otravu bol Navaľnyj trikrát napadnutý neznámymi osobami, nespokojnými s jeho verejnou činnosťou, pričom vyšetrenia týchto incidentov sa buď nekonali, alebo zlyhali. Nie je možné vylúčiť, že jeho nepriatelia budú chcieť teraz dokončiť to, čo sa im nepodarilo skôr. Preto treba povedať, že Navaľného návrat do Ruska je pre neho veľkým rizikom.

Otázku si však možno položiť aj naopak: Čo by sa stalo, keby sa domov nevrátil?

Lenin mal svojho času vplyv na dianie v Rusku aj kým býval v Paríži a Ženeve. V Navaľného prípade by to skôr neplatilo, len ťažko si teraz predstaviť niečo podobné. Súčasní Rusi sú zvyknutí považovať Európanov za nepriateľov. Keď niekto žije za hranicou, je automaticky podozrivý.

Na Západe si často myslia, že Navaľnyj je lídrom ruskej opozície. Nie je to tak. Jeho podporovatelia sú iba jednou zo skupín ruskej opozičnej scény. Iní opoziční politici ho považujú za rivala a konkurenciu a neznášajú ho. Sú to oni, kto tvrdí, že Navaľnyj je „projekt Kremľa“, a preto nie je dôveryhodný. Keby zostal trvale mimo Ruska, určite by tvrdili, že je zbabelec a dezertér.

Keby sa Navaľnyj nevrátil, asi by postupne stratil svoj terajší imidž hlavného oponenta Kremľa. Pre koho by bol potom ešte zaujímavý? Čo by vlastne robil v Nemecku alebo v inej krajine? Písal by komentáre pre médiá? Podľa toho, čo o ňom vieme, by mu to zrejme nestačilo…

Myslím si, že jeho vyhlásenia o návrate do Ruska nie sú iba prázdnou hrozbou. Navaľnyj musí urobiť veľmi ťažké a možno osudové rozhodnutie. Vie, že aj pre Kremeľ tým vznikne komplikovaná situácia: svetová verejná mienka tvrdo odsúdi akékoľvek represie voči jeho osobe. Pričom súčasne platí, že keby ruské orgány voči nemu nič nepodnikli, stratili by tvár doma pred svojimi občanmi.

Návrat Navaľného by sa tak stal pre Kremeľ obrovskou provokáciou. Preto si myslím, že k nemu dôjde. Patrí to k štýlu Navaľného, je to jeho spôsob politiky a okrem toho to vyhovuje aj jeho západným partnerom.  


Ďalšie články