Fico: Celý pohon na ľudí spájaných so Smerom sa skončí ich púšťaním z väzby

DSC_1118 kopie Foto: Patrícia Falbová

Rozhovor s Robertom Ficom o politike vlády aj stave v opozícii. Čo sa deje v bezpečnostných zložkách, ako hodnotí zásah proti šéfovi SIS, akú zodpovednosť nesie Igor Matovič a minister vnútra Roman Mikulec. A prečo sa vzťahy Smeru a Hlasu v opozícii zhoršujú.

Stretli sme sa v straníckej centrále Smeru, prvý raz som mal možnosť vidieť interiér. Panuje tam celkom pracovná atmosféra, vrátnik nám povedal, že ľudia nosia hárky za referendum aj cez víkend, myslel si, že nejaké nesieme aj my. Robert Fico bol uvoľnený, priateľský, ale to bývajú pri takýchto rozhovoroch všetci politici. Prekvapilo ma, aký rozhľad má v slovenskom výtvarnom umení, osobitne pri niektorých autoroch, dlhšie sme sa na túto tému zarozprávali. Potom sme sa presunuli z pracovne na prízemie a začal sa rozhovor.

Je rok po voľbách, vo vláde sa zmenil premiér, čo sa podľa vás deje v štáte?

Štát sa stal obeťou neprofesionality, nepripravenosti a nekultúrnosti, strácame elementárne prvky štátnosti, ktoré sa bežne nedefinujú. Pamätáte sa, keď v roku 1993 vznikala Slovenská republika, mnohí hovorili, že to nezvládneme, že Slováci nie sú schopní spravovať si vlastný štát. Vtedy vznikla aj istá neformálna definícia schopnosti spravovať štát a štátne záležitosti. Dnes na tejto amatérskej skupine ľudí vidíme, že túto schopnosť strácame. Som z toho mimoriadne nervózny.

Ak sa na nás pozerajú zo zahraničia, musia si klásť otázku, čo sa to v našej krajine deje. Toto ma straší. Prišla generácia politikov postavená na systéme klamstiev, s masívnou podporou médií, ale generácia bez vzdelania, nekultúrna generácia a generácia politikov, ktorá za sebou nemá štruktúry štandardných politických strán.

Niečo z toho, čo hovoríte, stojí za polemiku, napríklad podpora médií. Politici, ktorých podporovali médiá, sa do parlamentu buď nedostali, alebo sa dostali veľmi slabí, Matovič podporu médií skôr nemal. Okrem politickej krízy máme krízu aj hlbšie v štátnych zložkách, v bezpečnostných zložkách. Ako jeden z mála politikov o tom hovoríte, kritizovali ste napríklad spôsob zadržania bývalého šéfa SIS. Čo sa deje tam?

Je evidentné, že rok vládnutia od apríla 2020 bol rokom, keď sa im nič nedarilo. Preto stavili na jednu kartu a to je kriminalizácia. Preto máme vysvetlenie, prečo sú ľudia tak húfne posielaní do väzby, prečo sa to deje v rozpore so zákonom. Tomu rozumiem, je to politická agenda, pričom trestné právo je hrubo zneužívané a mnohí prokurátori a sudcovia robia politickú nadprácu.

Celkom to tak nie je, pán Fico…

…nehovorím teraz o Pčolinskom. Myslím si, že je evidentné, že vo všetkých represívnych zložkách majú politici z vládnej garnitúry svoje kontaktné osoby. Napríklad sudcu Najvyššieho súdu Klimenta, môžeme hovoriť o konkrétnych prokurátoroch špeciálnej prokuratúry, ktorí potvrdzujú túto nadprácu. Pokiaľ ide o prípad Pčolinského, poviem to expresívne, myslím si, že Lipšic si iba chráni svoj zadok.

Ako to myslíte?

Lipšic si veľmi dobre uvedomuje, že v minulosti bol súčasťou všetkého možného, práve v prítomnosti ľudí, ako je Pčolinský, Krajniak a ďalší. Na špeciálnu prokuratúru išiel preto, že sa obáva sám o seba a musí chrániť OĽaNO. A teraz si musel postaviť jednoduchú otázku, či je v mene tohto cieľa pripravený obetovať aj svojich najbližších ľudí. A on to začína robiť.

Ale to nesedí.

Prečo?

Na tej kauze je zvláštne práve to, že osoby, ktoré spomínate a ktoré boli v čase pôsobenia Daniela Lipšica na ministerstve vnútra spolu, sa dnes ocitli na dvoch stranách toho, čo sa práve deje. Keby si chcel Lipšic zachrániť zadok, neriskoval by ich obvinenie, pretože by boli motivovaní vypovedať akoby proti nemu. Prekvapivé skôr je, že Lipšicov úrad dnes…

…pán kolega, čo je dôveryhodnejšie, keď niekto vypovedá na slobode alebo keď je niekto vystavený tlaku vo výkone väzby?

Nesedí to aj z ďalšieho dôvodu, Lipšica predsa do jeho funkcie podporovali ľudia ako Krajniak, poslanec Peter Pčolinský a ďalší, aj ho vždy doteraz bránili.

Viete, môžete mať orgány činné v trestnom konaní pod akoukoľvek kontrolou, ak raz príde niekto, nejaký svedok, je jedno, či je to udavač alebo iný svedok, a raz niečo povie, už to len tak nemôžete hodiť do koša. Niekto prišiel a začal rozprávať, podľa mňa to mimoriadne ohrozuje Lipšica a on si musel postaviť otázku, čo je teraz pre neho lepšie. Či za týchto ľudí bojovať alebo dávať od toho ruky preč a naopak tomu ešte do určitej miery aj pomáhať. Vezmite si odchod Krajniaka z ministerstva práce. Hneď som to vtedy odmietol, že ide o nejaké štátnické gesto. Bolo to evidentné, že Krajniak odišiel z postu ministra preto, lebo sa obával fyzického zadržania. Vedel, že ako ministra ho môžu zadržať, ako poslanca Národnej rady ho zadržať nemôžu, možné by to bolo len vtedy, keby k tomu došlo počas páchania trestného činu. Prečo sa zrazu Krajniak vrátil na ministerstvo? Preto, lebo niekto mu dal garancie, že sa nič také neudeje. Preto situáciu hodnotím tak, že v prípade Pčolinského ide o Lipšicove hry. Pokiaľ ide o ostatné veci, Dušana Kováčika potrebovali zlikvidovať, pretože potrebovali funkciu šéfa špeciálnej prokuratúry, Matovičovi predsa nevyšiel Kliment ako generálny prokurátor a OĽaNO sa potrebovalo niekde realizovať. Aj v prípade Tibora Gašpara a ďalších je to čistá politická nadpráca a zneužívanie trestného práva na politický súboj.

Nesúhlasím s vaším videním, skôr si myslím, že sa tam odohráva iný spor, ktorý je dnes ťažko zrozumiteľný, mám ale inú otázku. Problém je predsa inde, špeciálni prokurátori ako Repa a Kysel, na ktorých upozorňujete, pracujú týmto spôsob dlhší čas, začali už pred príchodom Matoviča a spájajú sa so zmenami ešte počas vašej vlády, keď sa Saková stala ministerkou vnútra. Takže to priamo nesúvisí s Matovičom a zmenou vlády.

Máte pravdu, časovo prišli títo ľudia do týchto pozícií skôr ako v roku 2020. Ale tým, že došlo k prepojeniu týchto ľudí, že sudca Najvyššieho súdu Kliment, hoci to popiera, chodil na Úrad vlády, že jeho synovec je prokurátor špeciálnej prokuratúry Repa, že Kliment sa obdivne vyjadroval k programu OĽaNO, že prijal nomináciu na generálneho prokurátora, je členom Súdnej rady za OĽaNO, že kriminalizácia opozície sa stala vládnym programom, týmto sa to naštartovalo. Dnes sme svedkami ďalších vecí, ako sa napríklad prokurátor Repa stal vedúcim prokurátorom pre ekonomickú kriminalitu, urobilo sa výberové konanie krátko po tom, ako sa stal Lipšic šéfom špeciálnej prokuratúry, Lipšic sa stal vedúcim komisie, všetci kandidáti dostali po päť bodov, každý bol akože spôsobilý a bez akýchkoľvek zdôvodnení vyhlásili Repu za vedúceho prokurátora. Veď je to smiešne. To, čo hovoríte, beriem, ale teraz sa to v plnej miere prejavilo. Niektoré veci ešte budem hovoriť, keď príde na to čas. Ale je fakt, že po nástupe Pellegriniho sa stali brutálne chyby.

Nástup prokurátorov, ktorých kritizujete, spájate s Pellegrinim?

Myslím si, že v bezpečnostnom systéme urobil Pellegrini brutálne chyby, ktoré naštartovali obrovské množstvo problémov.

Pomenujte tie chyby.

Predovšetkým si myslím, že si nemôžete – len kvôli tomu, že chcete mať pokoj od médií – nevšímať niektoré trendy, ktoré nastali. Napríklad to, že sa začala vojna policajtov po tom, ako Pellegrini doslova vyhnal Tibora Gašpara z úradu policajného prezidenta a nechal policajné štruktúry napospas. Bol dohodnutý iný riadený postup, ale Pellegrini ho nedodržal, čo, žiaľ, urobil aj v iných prípadoch.

Lenže Tibor Gašpar na čele polície po tom všetkom, čo vyplávalo na povrch, bol neudržateľný. Škandálom bol Gašpar na čele polície, nie jeho výmena.

S tým nesúhlasím. Tibor Gašpar nebol škandálom na čele polície. Bol to veľký profesionál a celý tento pohon na ľudí spájaných so Smerom sa skončí tak, že plynutím času budú musieť jedného, druhého, tretieho, piateho púšťať z väzby. Všetky obvinenia sú postavené len na výpovediach udavačov – kajúcnikov, to je neudržateľné na súde. Som veľmi zvedavý, ako sa bude komunikovať prepustenie Petra Brhela. Tento prípad vybuchol takým nehoráznym spôsobom, že už aj prokurátor Repa, ktorý by nás chcel všetkých utopiť v lyžičke vody, keby mohol, musel urobiť rozhodnutie, ktoré urobil. Takto to dopadne všetko. Komu to celé slúži? Ja nebudem hodnotiť to, čo sa objavilo v nejakej Threeme, pretože keby som to hodnotil ako jediné smerodajné, tak sa pýtam, čo robí Lipšic na pozícii špeciálneho prokurátora. Ako sa môže stať, že Zsuzsová, ktorá je obvinená a odsúdená za všetko možné, mu priamo na pojednávaní povie: „Ty sa ma na nič nepýtaj.“ Ešte mu aj tyká. Toto neberiem.

Zsuzsová mala v telefóne viacerých politikov z viacerých strán, a hoci je to úbohé, je to predsa len iná rovina ako Gašpar, Bödör, Krajmer a…

..to nie je iná rovina. Prečo sú všetci ostatní diskvalifikovaní a iba on nie je diskvalifikovaný?

Nie sú, skôr sa o tom aj o tých ostatných vedome mlčí…

…ja som so Zsuzsovou netelefonoval (smiech), aby bolo úplne jasné.

Lenže ten problém, ku ktorému smerujeme, je ešte starší. Nevolali sme to kajúcnik, ale účelové alebo nepotvrdené svedectvá tu boli už predtým..

…pán redaktor, nehľadajte za ničím, čo sa deje v tomto štáte, génia. Ani za tým, čo sa deje v polícii, nie je žiadny génius. Jednoducho sa spustila vojna, pretože Pellegrini povedal, robte si tam, čo chcete. Keď niečo také poviete policajtom, tak sa to spustí. Ministerstvo vnútra a polícia je predsa organizmus, ktorý musí byť riadený v súlade so zákonom. Keď neviete vládnuť, tak začnete zatvárať opozíciu a obviňovať ju z korupcie, na tom nie je nič geniálne. Tak ako si zadok chráni Lipšic, tak si ho chráni Makó aj Sklenka. Čo je na tom úžasné, že necháte Sklenku chodiť na slobode so 170-tisíc eurami, ktoré zobral ako úplatok od Kočnera, jeho žena podľa všetkého perie špinavé peniaze a on je na slobode. Každé dva týždne sa osprchuje, učeše, oholí a ide na NAKA vypovedať zase na niekoho iného. A ešte povie, vrátil som sa, lebo som si ešte spomenul… Dnes to skôr vyzerá tak, že ich učia, čo majú vypovedať. Za tým nie je nič zvláštne, to je jedna pomstychtivá politika postavená na tom, že keď nevedia dať verejnosti nič iné, tak im dajú krv a pozatváraných ľudí. Dobre si moje slová zapíšte: Všetky tieto kauzy sa skončia tak, že súdy to budú musieť všetko pooslobodzovať. Na základe nepriamych dôkazov a udavačov neexistuje možnosť, aby súdy tieto šialenstvá potvrdili.

Súhlasím s vami, že za tým netreba hľadať génia, problém je inde. Polícia u nás, ako na to upozornil jeden bývalý minister vnútra, funguje v dvoch módoch: Buď sa boja a nerobia nič, alebo sú akoby odtrhnutí z reťaze, jedno ani druhé nie je normálne. Problém je, že sa to neustále opakuje, že polícia tu funguje ako nástroj pomsty. Spomeňte si na zadržanie dnes už nebohého Ernesta Valka a výpoveď jeho sekretárky, Valko sedel niekoľko dní vo väzbe, obvinený sekretárkou, a vy politici ste vynášali súdy. Vtedy to bola vaša zodpovednosť.

Nepamätám si na tento prípad.

Ostro ste vtedy verejne s Kaliňákom obvinili Valka.

Nepamätám si to, ale dám vám iný prípad. Keby sme použili súčasné kritériá kriminalizácie, tak Matovič a Kiska by sedeli vo väzbe. Môže nám niekto vyčítať, že by sme polícii bránili, aby niečo robila? Zoberte si prípad Janušeka a Štefanova, veď tí chlapi dostali trest deväť a jedenásť rokov odňatia slobody. Koľko dní strávili vo väzbe? Ani jeden, boli stíhaní na slobode. Na konci dňa súdy rozhodli, že sa dopustili trestných činov a oni si išli trest odpykať. Nebudem preto akceptovať kritiku na adresu môjho vládnutia, že sme snáď kontrolovali trestné stíhanie. Aj šéfovi SIS som hovoril, robte si svoju robotu, ja vás nepotrebujem vidieť. A priznám sa aj, prečo to tak bolo, pretože sme z tajných služieb dostávali rôzne správy, robili okolo toho ceremónie, prišlo špeciálne auto, chodil posol správ, všetko zapečatené, podpisovali sme sa pod to a potom som si prečítal „výcuc“ z dennej tlače. Hovoril som to aj ministrovi vnútra, nech stráži, aby v polícii neprepukla vojna policajtov, keď treba, technicky ich podporte a nechajte ich robiť si prácu. Obviniť niekoho a vziať ho do väzby je jedna vec. Druhou je dotiahnuť prípad do konca. Boli pri moci v rokoch 2010 – 2012, teraz rok, ukážte, čo vyriešili do konca.

Bol tam prípad korupcie z prostredia na úrade okolo Ivety Radičovej, jej sa to netýkalo. A teraz bol obvinený Pčolinský s Beňom.

Počkajte, ja hovorím o odsúdených a reálne dokončených veciach. Aj Kočner bol obvinený za našich vlád! Ale ja som nedával pokyny, ako to dáva dnes podľa všetkého Matovič, koho treba zadržať.

Pokiaľ ide o vaše obdobie, rozhodujúca bola zodpovednosť Kaliňáka a všetky tie väzby, ktoré tu vyšli najavo, to problém bol.

Všetci sme robili chyby. Ale policajti na Roberta Kaliňáka nedajú dopustiť.

Taká miera previazanosti tu inokedy nebola.

Vážne? Tak sa potom pozrime na Pčolinského a na Krajniaka či Lipšica. A čo taká previerka pre Lipšica? Naopak, taká previazanosť, ako je dnes, tu práveže ani zďaleka nebola.

Nie, hovorím o policajnom prezidentovi, ktorý bol rodina s Bödörom, ako spolu podnikali ženy a podobne.

Ja teraz hovorím o niečom inom. Máme tu stranu Sme rodina, na čele ktorej stojí mafián, má tam Pčolinského, bývalého riaditeľa SIS, ktorého brat sedí v parlamente, ktorého žena sedí v parlamente. Tak toto neprekoná nikto.

To je politická rovina. Ide o stav polície, keď tam bol Gašpar, Krajmer…

…to je bezpečnostná rovina. Znovu: na čele parlamentu stojí človek, ktorý je preukázateľne napojený na mafiánske štruktúry, a on ovláda SIS-ku, toto tu nikdy nebolo.

Takisto tu nikdy nebolo, že by šéf polície chcel kandidovať za politickú stranu po tom, ako skončil vo funkcii policajného prezidenta.

A prečo by nemohol? A Lipšic mohol kandidovať na špeciálneho prokurátora?

Ilustruje to tú politickú blízkosť, previazanosť a politickú ochranu, ktorú mal Gašpar.

Znovu opakujem, že Gašpar bol rešpektovaný profesionál. Netvrdím, že neboli chyby, len pripomínam, že sme nezneužívali trestné právo na politický boj. To garantujem. Ak sa robili vecné chyby, že pomaly vyšetrovali alebo zle vyšetrovali, to je zodpovednosť polície. Ale nikto z nás a nikdy neriešil veci tak, že tohto človeka dáme do väzby. Dnes je to úplne iné peklo. Matovič je nielen blázon, on je pomstychtivý blázon a to je strašná kombinácia. To, že je blázon, sme vedeli všetci, ale o tej pomstychtivosti dnes hovoria predovšetkým jeho koaliční partneri. Dobre vieme, že je priamy kontakt Matoviča a Klimenta, pozrite sa prosím niekedy na rozhodnutia Klimenta, ako sa niekedy za každú cenu dostával do senátov, aby rozhodovali tak, ako rozhodovali. Nechcem hovoriť o prípade s mafiánom Kudličkom, ako bol pustený z väzby, rozhodovali o tom Kliment na Najvyššom súde a Hrubala na Špecializovanom súde, a Dušan Kováčik za to sedí vo väzbe. O tom sa ešte raz budeme rozprávať.

Chcem sa vás spýtať na Makóa. Je to zvláštna figúra celej tej siete obvinení, akoby bol súčasťou mnohých zločinov, každej pavučiny a takmer o všetkom vedel. Zaznela tiež prekvapivá informácia, že Makó bol príslušníkom SIS. Mali ste vedomosť o tom, keďže to bol vysokopostavený úradník počas vašich vlád, že by bol členom SIS počas vašich vlád?

Ja som sa o to vôbec nezaujímal. Netuším. SIS-ka si žije svoj život, predpokladám, že majú systém s dvojitými menami, že majú áčkové mená, béčkové mená, ale o tom, či Makó spolupracoval alebo nespolupracoval, som netušil.

Pre mňa je dnes Makó jedným z klasických udavačov, je tam veľa nevysvetlených vecí. Je zjavné, že hovorí veľa o iných, ale nehovorí o sebe…

…policajti tvrdia, že to je preto, že podmienkou toho, že hovorí o iných, je to, že sa priznal vo veciach, v ktorých je obvinený…

Ak budú kauzy postavené len na jeho výpovediach, to súdom nebude postačovať. Fakt sa budem pýtať, čo s tým potom urobia. Zoberte si prípad Kajetána Kičuru, v podstate celý prípad je proti nemu vymyslený, vo väzbe je už rok. Budú ho musieť pustiť, pritom podľa mojich informácií na neho dohromady nič nemajú. Keď ho oslobodia spod obžaloby, povedia sorry? A čo my všetci budeme radi, že Kajetán je doma a že nič neurobil? Ale niekto mu zobral rok života. Tam nesedia dvadsiatnici, ale päťdesiatnici, šesťdesiatnici, v štádiu, keď je každý deň života dôležitý. Čo s tým potom urobíme?

Kičuru dajme bokom, aj iné jednotlivé prípady, keďže o tom nemá verejnosť dostatok informácií, ale keby došlo v niektorých prípadoch k takýmto oslobodeniam, nesie za to niekto priamu politickú zodpovednosť? Kto?

Ak niekto bude sedieť rok, dva roky bezdôvodne, bude sa to musieť vyriešiť trestnoprávne, kto zlyhal, kto koho krivo obvinil. A potom musí prísť na rad aj politická zodpovednosť.

Policajti hovoria, že o týchto obvineniach, dokonca ani o obvinení a zadržaní bývalého šéfa SIS nevedel ani premiér, ani minister vnútra. Viete si to predstaviť?

Nemožné. Večer, keď mal Matovič s Kollárom príhovor z okna Národnej rady k novinárom, keď im hovoril: „Choďte domov, dnes už nič nebude.“ Isto si to pamätáte, tak Kollár aj Matovič mali výbornú náladu. Matovič vtedy už ale vedel, že ráno bude zákrok.

Prečo si to myslíte?

Musel o tom vedieť. Nemá význam sa tým ani zaoberať, to, že to vedeli, je také isté, ako že zajtra vyjde slnko. Navyše minister vnútra vie o týchto zákrokoch. A viete, aký poskok je Mikulec pri Matovičovi. Mikulec za ním prišiel a povedal mu, zajtra ráno to bude. Nepamätáte sa na slávne statusy Matoviča pred zákrokmi, ako novinári už večer vedeli, čo sa bude ráno diať a išli tam ako na hotovú vec? To, že polícia ide ráno o piatej zakročiť, nemusia vedieť chlapci, ktorí vykonajú zákrok, nemusia vedieť, kam idú. Ale niekto to naplánoval, niekto to schvaľoval. A viete, ako je to s uchovaním tajomstva u nás. Takže to, že to predseda vlády vedel večer predtým, o tom nepochybujem.

O únik informácií novinárom sa spravidla postarajú policajti, aj to je starý zvyk. Ale tá otázka má závažnosť aj v opačnom znení: Aký veľký problém by bol, ak by premiér a minister vnútra o zásahu voči šéfovi SIS vopred nevedeli. Nie je to ešte väčší problém?

Keby fungovala polícia tak, ako by mala fungovať, že by tam neboli politické zásahy, tak by to nebolo až také zlé.

Ale tu nejde o zločin, z ktorého je obvinený, ale o zásah voči človeku, ktorý je vo vysokej funkcii…

Súhlasím, čítal som vaše články, aj sám som to hneď komentoval, spôsobili sme si takú blamáž a také škody, malo sa to celé urobiť úplne inak. Vedeli, že ráno chodí do práce, tak mali prísť buď na úrad, mohla si ho zavolať prezidentka a podobne.

Ide o závažné bezpečnostné kauzy, aktívni sú ľudia, ktorí pôsobili na týchto postoch už za vašej, respektíve Pellegriniho vlády. Prečo je opozícia pasívna?

Ja som pasívny? (smiech) Skôr ma brzdia.

Robíte tlačovky, ale nekonajú kontrolné výbory, napríklad na kontrolu SIS. Nedeje sa dosť na ústavnej rovine.

Nemá to žiadny význam, keď zvoláte výbor, rozhodujú počty, a v koalícii sú slepí a hluchí, každý tam má kvalitu profesora Pročka. Pokiaľ ide o mňa, snažím sa tieto šialenstvá nabúravať, podávame návrhy na Ústavný súd. Aby ste mi rozumeli, nebolo to pre mňa jednoduché. Najskôr som bol atakovaný aj vnútri v Smere, aby som o tom nerozprával, že verejnosť to akceptuje. A dnes? Hovoria mi, že ako dobre, že som o tom rozprávať začal. Ľuďom to treba opakovať, aj tie prepojenia medzi Klimentom, Repom, Matovičom, aj to o Lipšicovi, veď to je svetový rekord, že človek, ktorý je vo výkone trestu a chodí k probačnému úradníkovi, je špeciálny prokurátor. Nehovoriac o jeho podvodoch s previerkou a podobne.

Ale to sú malicherné veci, podmienka aj previerka.

To nemyslíte, dúfam, vážne? Ak je na čele prokuratúry právoplatne odsúdený človek, ktorý podvodne získal bezpečnostnú previerku, ktorý podvodne urobil justičné skúšky, to sú malicherné veci?

…ale takéto nedbanlivosti mali aj vaši nominanti.

Kto?

Problémy s previerkami sa objavujú často, aj na vašom úrade.

Povedzte mi kto, treba porovnávať. Lipšicov problém je, že chcel funkciu, nemal previerku, zistil, že si o ňu sám požiadať nemôže, tak mu pomohol Krajniak. Ukážte mi takýto príklad. A s takou extrémnou rýchlosťou. Takéto prípady neboli.

Boli problémy, previerky ľudí ako Jasaň, kontakty na Vadalu, vezmite si len osobu ako Jankovská.

Počkajte, to sú predpoklady na výkon funkcie, to je niečo iné. Nehovorme o výkone funkcie. Bez pomoci Krajniaka by nemohol byť Lipšic špeciálny prokurátor. Čo to má spoločné s ľuďmi, ktorých uvádzate?

Nie je to bezvýznamné, ale sú dôležitejšie veci.

Pre mňa je to významné, pretože ak akceptujete takéto veci ako normálne, tak to rozkladá systém. Keď súčasná vláda volila predsedu Národnej rady, povedal som im, je vás tu 95, prečo pre Boha akceptujete práve Borisa Kollára, ktorý mal kontakty na mafiu. A tam to celé začalo.

Ale to je politická rovina, zodpovedá to výsledku volieb, stačí spomenúť, kto bol Ján Ľupták.

Počkajte, to ste skočili vedľa. Ľupták bol podpredseda parlamentu, ale nebol z ničoho podozrivý. To máme eliminovať politika za to, že je robotník?

Samozrejme, že nie. Ale aj to bol výsledok volieb, nemusí sa nám to páčiť a zväčša sa mnohým z nás nepáči, ale politikov vyberajú voliči.

Predseda parlamentu je ale druhý najvyšší ústavný činiteľ, zo zákona má previerku na prísne tajné, dostáva všetky informácie od bezpečnostných orgánov. A pritom vieme, že v zaváraninových fľašiach vozil heroín. To nemôžeme akceptovať.

Ale to nie je náš hlavný problém, tým je správa štátu. Navyše, to nie je žiadna slovenská špecialita.

Pre mňa je to zásadná vec, na takéto veci by sme mali byť citlivejší po 90. rokoch. Tento rozhovor sme začali s otázkou, čo sa deje v tejto krajine, je to neschopnosť, nepripravenosť a nekultúrnosť. Sú to tvrdé slová, ale hovorím ich od samého začiatku, predsedom vlády sa stal idiot, aj keď vyhral parlamentné voľby. Od začiatku sa akceptovalo, že predsedom parlamentu je bývalý mafián. Od začiatku sa akceptovali veci, že prezidentkou sa stala pani Čaputová a nie významný diplomat. Odvtedy to začalo haprovať. A dnes to zašlo tak ďaleko, že sme si na to zvykli a vy mi poviete, že to sú malichernosti.

Moment, ja vám hovorím, že sú tu vážne problémy, že je to problém, ale že sú tu problémy, ktoré sú staršie, ako je víťazstvo Matoviča vo voľbách. Sú isté problémy, ktoré boli aj za vašej vlády, aj predtým.

Boli problémy, netvrdím, že nie, ale čo z toho možno porovnať s tým, ako to bolo počas mojej vlády?

Predsa tie vzťahy medzi ľuďmi, ako bola Jankovská, Kočner, Bödör, Krajmer, Gašpar a ďalší.

Ja teda neviem o tom, že by Gašpar chodil na raňajky s Kočnerom ako Sulík. To, že sa niekto niekde s niekým stretával, ešte nie je organizovaná trestná činnosť.

Problém je, že sa vybavovali veci cez políciu – a ja hovorím, že za to nesú zodpovednosť politici, že tento problém máme dlhodobo.

Smer urobil veľa chýb, ale ja mám dnes právo hovoriť, v živote som nebol namočený do žiadnej korupčnej kauzy, plávanie v bazéne a údajné pitie koly sú moje hriechy. Preto mám právo o týchto otázkach hovoriť. Áno, zaplatil som politickú daň. Vo februári 2018, keď došlo k vražde, som sedel s podpredsedami strany a hovorili sme o tom, čo sa deje. Vedeli sme, že na americkej ambasáde sa robia porady. Moji podpredsedovia, ktorí už dnes nie sú so mnou v strane, vtedy povedali, skús otvoriť meno Soros a my odídeme zo strany. Ja som sa musel rozhodnúť.

Kola sa stala len symbolom, ide o peniaze, o ktorých ste hovorili, že ste ich zohnali na financovanie strany. Súhlasím ale s vami, že Gorila nie je vaša kauza, aj keď ste tam povedali viac, ako ste mali povedať. Chcem sa spýtať na inú vec, na politiku. Vo všeobecnosti sa predpokladá, že keby boli voľby, tak by ste po nich vládli s Pellegrinim, najmä liberálne noviny vám preferencie automaticky spočítavajú. Ale ono to tak nemusí byť, Peter Pellegrini sa systematicky snaží od vás vo všetkom a stále dištancovať, všetko robí paralelne, zdá sa, že rozdelenie medzi Smerom a Hlasom sa v opozícii prehlbuje. Ako vidíte šance, že by ste po voľbách mohli vládnuť spolu s Pellegrinim, keby na to bola väčšina?

Niekto poradil Pellegrinimu, že sa musí zbaviť psej hlavy, ktorú nasadili Smeru. Škoda, že mu ten niekto nepovedal, aby si spomenul za všetky tie roky, čo bol v Smere, keď mal iný názor a povedal ho, kedy oponoval, alebo povedal, takto to nejde. Taký prípad nebol.

Foto: Patrícia Falbová

Odvolanie policajného prezidenta Gašpara bol taký prípad.

Nie, to už bol Pellegrini predseda vlády, ja teraz hovorím o situácii predtým, keď bol podpredseda, a skôr. Vtedy sa neozval ani raz. Toto mu tá múdra hlava zabudla povedať. Rovnako mu zabudli povedať, že politika nie je iba o fotografiách, politika je o konkrétnych krokoch a konfliktoch, ktoré on nechce zvádzať, lebo si myslí, že platí – ako hovoria Rusi – taká si krásna, že aj spievať vieš. Či mi veríte alebo neveríte, zachránili sme Smer a cítime obrovskú energiu, akoby sme boli zatvorení vo vajci, a čakáme, kedy to vajce praskne a energia prerazí von. Vôbec nepochybujem o tom, že v nasledujúcich voľbách dosiahneme dvojciferný výsledok.

Teraz k vašej otázke. Každý očakáva, že Smer pôjde s Hlasom akoby v nejakej dvojkoalícii, že je to prirodzené, že by to tak malo byť. Ale ak zase múdra hlava poradí Pellegrinimu, aby obišiel Smer, tak skončí ako politická mŕtvola.

Múdra hlava je Erik Tomáš?

Nie, on má iné múdre hlavy. Ak sa bude tlačiť do čisto liberálneho priestoru, ako sa v mnohých témach aj tlačí, tak to slovenská verejnosť bude len ťažko akceptovať. Ale je to na jeho rozhodnutí. Poviem vám, ak by Smer išiel do parlamentných volieb a nešli by sme do vlády, počkáme si na víťazstvo v ďalších voľbách. Vôbec sa toho nebojím.

To je veľa rokov, vy ste v politike už 30 rokov…

Ale ja som v pohode, každé ráno cvičím, mám 56 rokov, mnohí začínajú v politike v 60-tke, americký prezident je osemdesiatnik (smiech). Chcem ale dokončiť ešte odpoveď na tú predchádzajúcu otázku. Budeme, samozrejme, ďalej aktívni, aj keď musíme robiť desaťkrát viac ako iní. Ale už je to niekedy okaté, povieme nápad a hodinu po nás to zopakuje Hlas. Oni majú jednoducho obsahový problém.

Dobre tomu rozumiem, že teda potvrdzujete, že medzi Pellegrinim a vami rastie dištanc?

Ale ak vás niekto zradí, tak mu nemôžete poďakovať a dať mu tortu. Keď vidím rozdiely, je normálne o tom hovoriť a pomenovať ich.

Súhlasíte teda, že pravdepodobnosť, že budete spolu vládnuť je skôr nižšia ako vyššia?

Načo potom išli s nami do referenda? Otvoril som tému referenda a išli s nami. Mali by sme sa teda zbližovať.

Ale nedeje sa to.

Mali by sme spolupracovať, ale ak sa rozhodne ísť Hlas liberálnou cestou, majú na to právo. Z okna preto nevyskočím. Počkáme si na víťazstvo v ďalších parlamentných voľbách. Sú tu rozdiely, ktoré treba vidieť. Viete si predstaviť, že by Hlas urobil také vyjadrenie k Ukrajine, ako som urobil ja? Myslím si, že Hlas by nepodpísal to, čo som povedal, hoci rešpektujem pána poslanca Kmeca. Ale ja si neviem predstaviť, že by mohla byť Ukrajina prijatá do NATO z čisto politických dôvodov, to by bol okamžite konflikt. Čo by sme potom urobili, poslali slovenských vojakov na hranicu, aby bojovali s Rusmi? Čo sa všetci zbláznili?


Ďalšie články