Francúzsky prominent sa priznal k zneužívaniu nevlastného syna. Elity o jeho zvrhlých činoch z minulosti vedeli

Discours d'Olivier Duhamel, president, dans l'amphitheatre Boutmy Olivier Duhamel. Foto: Cdeniaud, Wikimedia Commons

Známy politológ a predstaviteľ francúzskej smotánky Olivier Duhamel sa polícii priznal k incestu. Verejné tajomstvo v januári vyzradila v knihe jeho nevlastná dcéra Camille Kouchnerová. Duhamel udržiaval úzke kontakty s francúzskou smotánkou vrátane spolupracovníkov prezidenta Emmanuela Macrona, ktorí o jeho činoch podľa všetkého vedeli.

Vyšetrovanie Oliviera Duhamela sa po troch mesiacoch blíži ku koncu. V utorok vypovedal na polícii. „Priznal sa, že spravil veľkú a neospravedlniteľnú chybu, ale vážnosť a dĺžku sexuálnych deliktov sa snažil zmierniť,“ cituje denník Le Parisien zdroj blízky vyšetrovaniu.

Duhamel sa bráni tým, že síce nevlastného syna nútil k orálnemu styku, ale ten už vtedy mal 15 rokov. Nevlastná dcéra zas tvrdí, že so zneužívaním začal už v 13 rokoch. Pri druhej možnosti je vyššia trestná sadzba.

Ako sa to začalo. Prehovorilo dvojča zneužívaného chlapca

Všetko sa údajne stalo ešte v 80. rokoch. Akademička Évelyne Pisierová sa vtedy rozviedla a vydala sa za Oliviera Duhamela. Z prvého manželstva mala dvojičky, dievča Camille a chlapca Victora (nejde o pravé meno, ale krycie, ktoré používajú médiá pre ochranu osobnosti).

Duhamel údajne začal chodiť do izby chlapčenskej dvojičky a opakovalo sa to ďalšie dva roky. Victor sa zdôveril svojmu dvojčaťu Camille. O dvadsať rokov neskôr Camille presvedčila brata, aby o tom povedal aj ich mame Évelyne Pisierovej. Polícia spustila v roku 2011 vyšetrovania, ale matka sa rozhodla chrániť manžela a Victor nakoniec nepodal na nevlastného otca žalobu.

Po smrti matky Camille napísala knihu La Familia grande, ktorá vyšla začiatkom tohto roka. Opisuje v nej, ako Olivier Duhamel sexuálne obťažoval svojho nevlastného syna Victora, vzhľadom na rodinné vzťahy sa dá hovoriť o inceste.

Duhamelovi prominentní známi o všetkom vedeli

Verejné tajomstvo, o ktorom vedela francúzska politická špička a smotánka. Duhamel sa mohol pochváliť blízkym vzťahom a podporou vplyvného advokáta Jeana Veila (najstaršieho syna známej francúzskej politickej a feministickej ikony Simone Veilovej). Ešte dôležitejším partnerom mu bol Marc Guillaume, ktorý je v súčasnosti prefektom, teda predsedom, parížskeho kraja (Île-de-France).

V rokoch 2015 – 2020 bol Guillaume generálnym sekretárom vlády, teda najvyššie postaveným francúzskym úradníkom, ktorý koordinuje prácu vlády. Pripomeňme, že v rokoch 2014 – 2016 bol Emmanuel Macron ministrom a od roku 2017 je v prezidentskom kresle a priamo určuje personálne obsadenie vlády, nepochybne teda dochádzali do kontaktu.

O všetkom mal vedieť aj Frédéric Mion, rektor Sciences Po, ktorý plánoval ešte v roku 2018 o sexuálnom zneužívaní informovať Marca Guillaumea. Proti rektorovi protestovali študenti a žiadali, aby odstúpil. Rektor nakoniec pod tlakom odstúpil z funkcie.

Ďalekosiahle dôsledky sexuálneho škandálu

Olivier Duhamel sa napokon vzdal všetkých funkcií. Pred zverejnením knihy bol 70-ročný francúzsky politológ rešpektovaným expertom na ústavné právo. Mal vlastnú šou v rádiu Europe 1 a bol analytikom televízie LCI. Predsedal spoločnosti, ktorá spravuje prestížnu francúzsku univerzitu Sciences Po zameranú na politické vedy. Rovnako stál na čele exkluzívneho spolku Siècle (v preklade storočie), ktorý spája francúzske elity z politického, ekonomického a mediálneho života.

Na základe knihy o Duhamelovi sa vo Francúzsku spustila veľká debata o problematike pedofílie. Mnohé obete nabrali odvahu a začali hovoriť o hrôzach z detstva. Tamojší parlament vo štvrtok schválil novelu zákona, ktorá pohlavný styk s maloletou osobu pod 15 rokov definuje ako znásilnenie a hrozí zaň odňatie slobody do 20 rokov. Nová legislatíva považuje za znásilnenie aj incestný styk s osobou mladšou ako 18 rokov. Francúzsky právny poriadok doteraz pracoval s inou definíciou, ktorá francúzske deti nechránila natoľko ako v iných európskych štátoch.  


Ďalšie články