Prezidentka: Rusi nepožadujú vrátenie vakcín pre nesprávne testovanie

Zuzana Èaputová Zuzana Čaputová. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Rusi nepožadujú vrátenie vakcín preto, že ich kontrolovalo necertifikované laboratórium, uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. Spochybnila tak výroky expremiéra Igora Matoviča a požaduje odtajnenie zmluvy.

V utorok 6. apríla podal Ruský fond pre priame investície (RDIF) oficiálnu žiadosť, v ktorej si vyžiadal vrátenie 200-tisíc dávok vakcíny Sputnik V, ktorá sa nachádza na Slovensku.

Príčinou mala byť skutočnosť, že laboratórnu kontrolu na Slovensku vykonalo Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied, ktoré napatrí do siete OMCL (Official Medicinal Control Laboratory) laboratórií.

Podmienkou kontraktu pritom podľa expremiéra Igora Matoviča bolo, aby Sputnika testovalo OMCL laboratórium. Na základe nesplnenej podmienky preto údajne chceli Rusi od zmluvy odstúpiť.

„Rusi sa cítia byť mimoriadne poškodení tým, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zveril posúdenie vakcíny neregistrovanému laboratóriu, ktorého výsledky narušili reputáciu vakcíny po celom svete,“ uviedol Matovič.

V rovnaký deň totiž prostredníctvom Denníka N uniklo neúplné stanovisko ŠÚKL-u o tom, že vakcíny na Slovensku nie sú identické s tými zo štúdie v časopise The Lancet. Rusi označili tieto obvinenia za „falošné správy“. ŠÚKL na naše otázky o tom, či sa únikom informácií zaoberá, neodpovedal.

ŠÚKL nepochybil, podnet išiel od ministerstva zdravotníctva

Riaditeľka Štátneho ústavu Zuzana Baťová v utorňajšej diskusii Na telo plus ukázala dôkazy o tom, že predtým ako na laboratórnu kontrolu oslovili Biomedicínske centrum, kontaktovali 30 OMCL laboratórií.

Tie prepúšťajú len šarže registrovaných vakcín, medzi ktoré Sputnik nepatrí, preto ponuku odmietli. Biomedicínske centrum má certifikáciu správnej praxe a kontrolu vykonalo na žiadosť exministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO). Doposiaľ vykonalo 13 z celkovo 14 testov a tie dopadli v prospech Sputnika.

Krajčího obhajujú stranícki kolegovia z OĽaNO, ktorí tvrdia, že žiadosť poslal na odporúčanie ŠÚKL-u. Či tomu tak skutočne bolo, sme sa nedopátrali. Vo svetle nových skutočností je to však nepodstatné.

Zverejnite zmluvu, požaduje prezidentka po jej prečítaní

Zmluvu s ruským výrobcom, ktorá je tajná, doposiaľ nevideli médiá ani nezisková organizácia Transparency International Slovensko, ktoré o to žiadali. Vo štvrtok mala možnosť nahliadnuť do nej prezidentka Zuzana Čaputová.

Tá uviedla, že dôvodom požiadavky na vrátenie vakcín nebolo, že dal Štátny ústav testovať vakcínu necertifikovanému laboratóriu.

„Verejnosť bola informovaná, že dôvodom, pre ktorý ruská strana vzniesla takúto požiadavku, malo byť to, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv dal testovať vakcínu Sputnik V v laboratóriu, ktoré nemá OMCL certifikáciu. Na základe oboch preštudovaných dokumentov konštatujem, že toto tvrdenie nie je pravdivé, a teda dôvodom požiadavky na vrátenie bola iná skutočnosť,“ vyhlásila prezidentka.

Viac svetla do tejto záležitosti podľa Čaputovej vnesie zverejnenie zmluvy. Tá sa podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského podrobí právnej analýze. Zmluva nebola podľa jeho slov zverejnená pre doložku, ktorá to neumožňuje. Jej zverejnenie si vyžaduje povolenie druhej strany.

Prezidentka očakáva, že kým ministerstvo o tom rozhodne, nebude verejnosť ďalej znepokojovaná šírením nepravdivých informácií, z koho viny došlo k porušeniu zmluvy o dodávke vakcíny.

„Správu, že agendu ohľadom vakcíny Sputnik V prebral minister zdravotníctva, vnímam pozitívne a oceňujem jeho prísľub, že riešenie zmluvných vzťahov, proces povoľovania vakcíny a s tým súvisiaca komunikácia už bude prebiehať štandardným spôsobom,“ skonštatovala.

Cieľ vlády zabezpečiť pre občanov ďalšiu vakcínu považuje hlava štátu za úplne legitímny a správny. „Nesmie však byť ďalej prezentovaný v protiklade so snahou kompetentných inštitúcií overiť jej bezpečnosť a účinnosť,“ zdôraznila.

Ako doplnila, o sprístupnenie zmluvy požiadala pre správy o porušení zmluvy zo strany Slovenska, čo môže mať vplyv na našu reputáciu, prípadne mať za následok povinnosť vakcínu vrátiť.


      


Ďalšie články