Oficiálna stránka Star Treku podporila komunizmus, vraj môže inšpirovať skutočnú revolúciu

Grafika so Star Trekovským komunistom Willom Nguyenom. Foto: Startrek.com Grafika so Star Trekovským komunistom Willom Nguyenom. Foto: Startrek.com

Stredná cesta pomaly mizne aj zo zábavného priemyslu. Vytláča ju ideológia krajnej ľavice. Oficiálna stránka Star Treku nedávno podporila ideu komunizmu ako spôsobu na dosiahnutie ideálneho sveta zobrazeného v tejto franšíze.

Star Trek má za sebou od svojho vzniku v roku 1966 viac ako tucet filmov a niekoľko seriálov. Na motívy sveta sa dodnes píšu knihy či tvoria hry. Aj keď bol tamojší svet prezentovaný vždy tak trochu utopicky, nikdy priamo nekoketoval so skutočnými politickými systémami. Až doteraz.

Na oficiálnej stránke Star Treku sa objavil článok s názvom „Star Trek komunista dúfa, že Star Trek môže inšpirovať skutočnú revolúciu“. Tento text neskôr na sociálnej sieti Twitter zdieľal aj oficiálny účet franšízy, ktorý sleduje skoro pol milióna ľudí.

https://twitter.com/StarTrek/status/1380192023970377729

Text sa začína krátkym úvodom o svete v Star Treku. Miestna ľudská spoločnosť sa vďaka vyspelej technológii nemusí báť nedostatku jedla, neexistujú vojny a zdravotná starostlivosť je dostupná pre všetkých. Ako sa však dostať k takejto utópii v skutočnom svete?

Cesta k utópii Star Treku skrz komunizmus

Autor článku si na pomoc volá jedného z fanúšikov sci-fi vesmíru, Willa Nguyena, ktorý navrhuje riešenie. Má nim byť komunizmus. „Záver je ten, že len skrz socialistickú revolúciu potrebnú na zvrhnutie kapitalizmu môžeme dosiahnuť ďalšiu etapu ľudského vývoja,“ tvrdí Nguyen, ktorý sa sám prezýva Star Trek komunista.

Tvrdí, že jeho generácia najviac pocítila krízu, ktorou je podľa neho kapitalizmus. Nguyen sa sťažuje, že keby mali ľudia politickú vôľu, magický vysnený svete Star Treku by mohol byť realitou. Tento názor má však stále veľa odporcov.

Hoci majú komunistické ideály veľa odporcov a historicky spôsobili milióny ľudských obetí, na oficiálnej stránke franšízy dostali tieto názory priestor aj pochvalný komentár od autora článku. Nguyen sa snaží rozšíriť svoje nápady medzi ľudí a verí, že sa mu to podarí. „Je to to, čo nazývame revolučným optimizmom,“ dodáva.

Za velebenie komunizmu si ho podali v komentároch

Vzhľadom na negatívne historické skúsenosti s komunizmom v praxi sa Nguyen často stretáva s odmietavými reakciami. Kritiku si podobne vyslúžil aj sám Star Trek za to, že propaguje komunizmus.

Viacero fanúšikov série poukazuje na to, že ľudská Federácia vo svete Star Treku by bola komunistami považovaná za neprijateľnú. „Komunizmus je anti-Trek, všetci sú si rovní, ale niektorí rovnejší, a pokiaľ nedodržiavaš komunistické zákony, zabijú ťa,“ hodnotí to jeden z komentátorov.

„Výborne, masové vraždenie,“ ironicky poznamenáva iný užívateľ. „V Star Treku prestala existovať akákoľvek stredná cesta. Žiadny stred. Krajná ľavica to absolútne prevzala,“ sťažuje sa ďalší z používateľov na sociálnej sieti Twitter.


Ďalšie články