Z milionára padol na absolútne dno. Jozef Majský sa chce dostať z basy

Jozef Majský Jozef Majský pred súdnym pojednávaním na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Foto: TASR/Martin Baumann

Široký vybielený úsmev, drahý smoking a okázalé maniere. Boli časy, keď sa kontroverzný podnikateľ Jozef Majský promenádoval na každej významnej spoločenskej udalosti. Neskôr sa zaplietol do tunelovania nebankoviek a dlhé roky sa vyhýbal spravodlivému trestu.

Momentálne si Jozef Majský odpykáva deväťročný trest v Českej republike. Oficiálne sa mu končí 3. decembra 2026. Ako píše Štandard na inom mieste, Majský požiadal o podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody.

Podľa aktuálne platnej úpravy v Česku postačuje výkon tretiny uloženého trestu, a tak mu možno odpočítať z celkovej výmery až šesť rokov.

Majský strávil na Slovensku vo väzbe takmer dva roky, a to v rokoch 2002 až 2004. Následne bol vo väzbe od novembra 2006 až do októbra 2007.

Medzinárodné pátranie

V lete 2020 Najvyšší súd SR potvrdil Majskému trest deväť rokov väzenia za podvod na nebankovkách Horizont Slovakia a BMG Invest. Po Majskom bolo vyhlásené národné i medzinárodné pátranie. Slovenská polícia na začiatku augusta 2020 potvrdila, že ho zadržali v pražskej nemocnici.

Pražské súdy uznali rozsudok Najvyššieho súdu. Ten zamietol Majského odvolanie voči Špecializovanému trestnému súdu v Pezinku z roku 2015, ktorý ho odsúdil na deväť rokov odňatia slobody.

Keďže má Majský aj české občianstvo, mohol si vybrať, či chce ísť do väzenia na Slovensku alebo v Česku. Vybral si druhú možnosť.

Majster privatizácie

Jozef Majský vyštudoval dve vysoké školy: ekonomickú a právnickú a po štúdiu pôsobil ako učiteľ. Pôvodne sa volal Marhuľa, po nežnej revolúcií si zmenil priezvisko na Majský. 

Po páde režimu najskôr zarobil svoje prvé milióny korún na obchode s ruskou ropou. V deväťdesiatych rokoch založil spoločnosť Sipox Holding a stal sa jedným z prvých slovenských veľkopodnikateľov.

Pri rozbehnutí biznisu mu pomohli kontakty na Vladimíra Mečiara. Sponzoroval jeho stranu HZDS a dostal sa k Trnavským automobilovým závodom, Tatre v Bánovciach nad Bebravou a aj ďalším strojárskym podnikom.

Majský veľmi rýchlo pochopil, aké príležitosti mu otvára privatizácia. „Nechcel som, aby sa moje deti alebo vnuci na mňa niekedy obrátili s výčitkou, kde som bol, keď sa rozdával národný majetok,“ prezradil v minulosti médiám.

Okázalý štýl

Krátko pred pádom Mečiara prešiel k podpore Strany občianskeho porozumenia (SOP), ktorú zakladal neskorší prezident Rudolf Schuster. Za Schusterovu stranu kandidovala Majského manželka Diana Dubovská, ktorá po rozpade strany prešla do HZDS. Jej politickým vrcholom bol post štátnej tajomníčky rezortu diplomacie, ktorý zastávala od roku 2006 po rozvode s Majským pod novým priezviskom Štrófová.

Majský si užíval luxus a exotické poľovačky. Veľmi rád prezentoval svoje bohatstvo na verejnosti. Ukazoval svoje honosné sídla alebo trofeje z drahých poľovačiek v Afrike.

Dolu vodou

Na prelome milénia však išli jeho podniky dolu vodou. Neplatili odvody za zamestnancov a stávali sa miliónovými dlžníkmi štátu.

Podnikateľ skúsil svoje biznisové neúspechy zvrátiť tak, že si privlastnil stovky bytov, v ktorých žili bývalí zamestnanci ním sprivatizovaných podnikov v Trnave či Bánovciach. Po rokoch súdov napokon obyvatelia bytov vyhrali.

Ľudia prišli o peniaze

Majský sa objavil v kauze okolo skrachovaných nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia, za čo si momentálne odpykáva svoj trest.

Spomínané nebankovky fungovali na princípe pyramídovej hry a ľuďom sľubovali 20 až 40-percentné zhodnotenie vkladov.

Od ľudí vybrali vyše dve miliardy eur a podpísali zhruba 865-tisíc zmlúv. Všetci, ktorí do nebankoviek vložili svoje úspory, o ne prišli.

„Mala som tri zamestnania a ako najrozumnejšie riešenie mi vtedy prišlo dať peniaze do Horizontu a BMG Investu, trošku počkať. Dúfala som, že za rýchly čas zarobím, dajme tomu, nejakých dvestotisíc, a môžem si kúpiť byt,“ povedala pre denník N samoživiteľka Laura, ktorá investovala posledné peniaze do nebankoviek. Po rozvode a následnom rozchode s ďalším partnerom bola ako matka dieťaťa a učiteľka vo veľmi zložitej životnej situácii.

Tunelovanie nebankoviek

Začiatkom roka 2002 Horizont Slovakia spolu s BMG Invest zatvorili pobočky a prestali prijímať a vyplácať peniaze.

Podľa obžaloby po tom, ako sa pobočky spoločností zavreli, vybrali Majského ľudia z účtov zvyšných 1,3 milióna eur a priniesli mu ich v kufríkoch. Jedným z kľúčových dôkazov kauzy sa stala videonahrávka, ktorú v roku 2002 získal denník Sme – na zázname Majský telefonuje s majiteľom BMG Invest a Horizont Slovakia Vladimírom Frunim a rozpráva o prevzatí spoločností.

V októbri 2002 ho polícia zatkla na hraničnom priechode Bratislava – Berg pri pokuse o vycestovanie do Rakúska. V aute s diplomatickou značkou sa ho snažila previezť cez hranice jeho vtedajšia manželka Diana Dubovská. Ešte v ten deň ho obvinili z trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej a teroristickej skupiny v súbehu s trestným činom podvodu.

V súčasnosti Majský už nevlastní žiadny majetok a všetky aktíva presunul na svoje deti.

Megaobštrukcie na súdoch

Majský roky predvádzal na slovenských súdoch obštrukcie. Síce sa viackrát ocitol v base, no zakaždým sa víťazoslávne dostal na slobodu.

Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa obštrukcie diali z viacerých dôvodov. Všetko sa to začalo v roku 2004, keď dal vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka pokyn krajskému prokurátorovi v Košiciach, aby prepustil  Majského z väzby na slobodu. A to aj napriek tomu, že bezprostredne predtým Okresný i Krajský súd v Košiciach rozhodli o dôvodnosti a ďalšom trvaní útekovej väzby.

Patrik Pachinger a Dávid Brtva, ktorí boli tiež obvinení z tunelovania nebankoviek, boli vo väzbe a Majský sa ocitol na slobode. „Ak by sme mali vo väzbe všetkých troch obvinených, tak vec by išla oveľa plynulejšie,“ priblížil Šanta.

Keď obštrukcie pokračovali, Špecializovaný trestný súd Majského druhýkrát vzal do väzby, čo potvrdil aj Najvyšší súd. Ústavný súd však v roku 2007 Majského druhýkrát prepustil. „Medzičasom sa dostali na slobodu v dôsledku týchto pôvodných obštrukcií aj ďalší obžalovaní, a teda boli na slobode všetci traja. To bol ďalší kľúčový moment, keď sa na slobodu dostávajú traja obžalovaní a spolu s obhajcami sa prestriedavajú na péenkách,“ vysvetlil Šanta.

Mnohí lekári sa dali zneužiť a obžalovaným a obhajcom vystavovali péenky v striedajúcom sa cykle, čo predĺžilo prípad na niekoľko rokov. Majský a jeho kumpáni sa vyhli súdom vďaka viróze, bronchitíde, poranenému kolenu, operácii očí, vysokým horúčkam, diabetu, ale aj zdravotným problémom obhajcov či dokonca vďaka práceneschopnosti predsedníčky senátu.


Ďalšie články