Minister zdravotníctva: Nepodpíšem vakcínu, pri ktorej budú pochybnosti o jej bezpečnosti

Aktuálna epidemiologická situácia v súvislosti s COVID-19 Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO), minister financií SR Igor Matovič a premiér SR Eduard Heger (obaja OĽaNO). Foto: Martin Baumann/TASR

Slovensko nakúpilo správny Sputnik, rozdiel je len v dávkach, uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Očkovanie Sputnikom povolí len v prípade, že vakcínu schvália príslušné zdravotnícke úrady. Dovtedy novú výnimku na štepenie ruskou vakcínou nevydá.

Ruská strana požaduje vrátenie 200-tisíc dávok, ktoré sú na našom území. Argumentuje viacnásobným porušením zmluvy, ale hlavne laboratórnou kontrolou, ktorú na Slovensku vykonávalo Biomedicínske centrum SAV (Slovenská akadéemia vied. Podmienkou Ruského fondu pre priame investície (RDIF) však bolo, aby Sputnik kontrolovalo laboratórium zo siete certifikovaných OMCL (Official Medicinal Control Laboratory) laboratórií.

Riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzana Baťová v utorok v relácii Na telo plus ukázala dôkazy o tom, že oslovila 30 takýchto laboratórií. Odmietli, keďže sú zaneprázdnené. Baťovú tiež upozornili, že OMCL laboratóriá preverujú len šarže registrovaných vakcín, medzi ktoré ruský Sputnik nepatrí.

Biomedicínske centrum vykonalo doposiaľ 13 z celkovo 14 laboratórnych testov, všetky sa skončili v prospech Sputnika. Centrum testovalo Sputnik na žiadosť exministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Prečo Krajčí požiadal o spoluprácu práve toto štátne laboratórium, ktoré nevyhovovalo zmluvným podmienkam s Ruskom, je nejasné.

„To bude aj mojou otázkou na kolegov na ministerstve zdravotníctva,“ uviedol Krajčího nástupca Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO).

Minister sa spolieha na odborné stanovisko maďarského laboratória

Sputnik V teraz smeruje na kontrolu v maďarskom OMCL laboratóriu, hoci Baťová v utorok uviedla, že jej žiadosti Maďari trikrát nevyhoveli. Údajne jej odkázali, aby ŠÚKL uznal analytický certifikát, ktorý vystavil výrobca. Existujú preto pochybnosti o objektivite maďarských laboratórií. Maďarsko totiž spustilo očkovanie Sputnikom nie na základe posudkov vedcov, ale vládnym rozhodnutím.

Na otázky novinárov, či v maďarskom laboratóriu očakáva minister pozitívne výsledky, ako tomu bolo v prípade tých slovenských, odpovedal: „Očakávam odborný názor, nič viac.“ Minister uviedol, že žiadosť o zaslanie šarží do Maďarska podpíše v stredu.

Výsledné odporúčanie vakcinácie je v rukách národnej liekovej agentúry, teda ŠÚKL-u. Úrad sa minulý týždeň sťažoval, že na vyslovenie stanoviska mu chýba 80 percent potrebnej dokumentácie.

Očkovanie by sa mohlo začať aj bez odporúčania Štátneho ústavu či laboratórnych testov, len na základe ministerského rozhodnutia. Povolenie na terapeutické použitie neregistrovaného lieku, ktoré vydal exminister zdravotníctva Marek Krajčí, sa však vzťahovalo na zle popísané balenie “5x3ml”. Takéto balenie Sputnika V ani neexistuje.

Minister Lengvarský však v tejto fáze nové povolenie vydať nemieni, počká si na vyjadrenia odborníkov. „Nepodpíšem vakcínu, pri ktorej budú pochybnosti, že je bezpečná.“

Minister vylúčil, že by chybné uvedenie balenia v ministerskej výnimke znamenalo, že Slovensko nakúpilo zlé vakcíny. „To je technikália, iba rozdiel v dávkach, hovorí sa iba o dávkach, nie baleniach,“ uviedol Lengvarský.

Zverejnenie zmluvy je podobne ďaleko ako očkovanie

Zmluvu o nákupe vakcín napriek viacerým žiadostiam doposiaľ nevideli médiá ani nezisková organizácia Transparency International Slovensko. Jej zverejneniu má brániť ruská strana, ktorá si to zatiaľ nepraje opierajúc sa o zmluvné podmienky. Podrobnosti zostávajú neznáme.

„Ak budem mať právnu analýzu, že zmluvu možno zverejniť, urobíme tak,“ ubezpečil Lengvarský novinárov.

Lengvarský nechcel odpovedať ani na otázky o tom, či zmluvu podpísal expremiér Igor Matovič (OĽaNO) alebo exminister Krajčí.

Z analýzy zverejnenej časti maďarko-ruskej zmluvy o Sputniku V vyplynulo, že kontrakt Rusov takmer k ničomu nezaväzuje. Naopak, núti Budapešť platiť, aj keby náhodou vakcíny vôbec nedostali. Minister nekomentoval, či je aj slovenská zmluva natoľko jednostranne výhodná pre Rusko.

Minister avizuje masívnejšiu kampaň na očkovanie

Nežiaduce účinky v podobe krvných zrazenín sa v marci objavili pri vakcíne AstraZeneca. Po takmer mesačnom skúmaní Európska lieková agentúra (EMA) pripustila, že tvorba krvných zrazenín by mala byť uvedená ako zriedkavý vedľajší účinok tejto vakcíny.

Aktuálne čelí podobným obvineniam ďalšia vektorová vakcína od Johnson & Johnson. Spojitosť medzi očkovaním a trombózami je zatiaľ len v procese skúmania, Spojené štáty však pozastavili očkovanie touto látkou, rovnako aj jej dodávky do Európskej únie.

Európska komisia sa rozhodla od roku 2022 neobnoviť zmluvy na dodávky vektorových vakcín proti COVID-19. Prednosť chce dať očkovacím látkam na báze technológie mRNA.

Ak sa zdravotné komplikácie dokážu v prípade ďalšej vakcíny, môže to viesť k zníženému záujmu o očkovanie. Rezort preto plánuje masívnejšiu kampaň.

„Budeme musieť zintenzívniť kampaň, ktorou budeme ľudí pozývať na očkovanie. Správy o AstraZeneca považujem za príliš opatrné. Predikujú závery pri veľmi malom množstve dôkazov,“ povedal minister

Po pochybnostiach, ktoré sa objavili pri AstraZeneca sa dal touto vakcínou zaočkovať britský premiér Boris Johnson. Či sa niečo také plánuje aj v prípade Eduarda Hegera (OĽaNO), je zatiaľ nejasné.

„Zatiaľ sme sa o tom nerozprávali, ale je to dobrý nápad v kampani, ďakujem Vám,“ uviedol minister.


Ďalšie články