Babiš to má nahnuté, podľa opozície pred voľbami ustupuje Zemanovi

Andrej Babiš a Miloš Zeman. Foto: TASR/AP Andrej Babiš a Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

Len pol roka pred parlamentnými voľbami sa vo vláde českého premiéra Andreja Babiša dejú vážne rošády. Opozícia nad nimi vidí aj tlaky zo strany prezidenta Miloša Zemana. Babišov kabinet má od začiatku pandémie už štvrtého ministra zdravotníctva a o kreslo prišiel najnovšie aj šéf rezortu diplomacie. Navyše stratil v parlamente podporu komunistov, čo otvorilo cestu k vysloveniu nedôvery vláde.

Andrej Babiš (ANO) sa len šesť mesiacov pred parlamentnými voľbami ocitol medzi mlynskými kameňmi. Jeden z nich predstavuje komunistická strana (KSČM), ktorá vypovedala dohodu o tolerancii voči vláde. Znamená to, že Babišov kabinet sa v poslaneckej snemovni už nemôže spoľahnúť na jej podporu a vláda sa stala zrejme definitívne menšinovou.

Jedným z dôvodov, pre ktoré komunisti prestali podporovať Babišovu vládu, bolo nedávne hlasovanie poslancov hnutia ANO. Tí v dolnej komore českého parlamentu nepodporili návrh na uzákonenie piatich týždňov dovolenky, ktorého schválenie požadovala práve KSČM.

Podľa Babiša sa zatiaľ nedá povedať, akú veľkú komplikáciu strata podpory komunistov pre jeho kabinet predstavuje. Zároveň dodal, že jeho ministri budú hľadať podporu pre zákony vo všetkých stranách zastúpených v poslaneckej snemovni.

Ďalší problém pre Babišovu vládu znamená fakt, že opozícia sa pohráva s myšlienkou vysloviť jej nedôveru. Prípadný návrh by pritom podporili aj komunisti, ale iniciovať takéto hlasovanie v snemovni sami nechcú. Opozícia však od toho nemá ďaleko a komunisti jej k tomuto kroku otvorili dvere.

Rošády vo vláde

Z českých opozičných strán sa ozývajú názory, podľa ktorých je na hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde najvyšší čas. Uvedený návrh sa objavil po tom, ako Babiš odvolal ministra zahraničných vecí Tomáš Petříčka (ČSSD). Podľa opozičných politikov sa k tomu uchýlil pod vnútrostraníckym tlakom v ČSSD aj tlakom zo strany prezidenta Miloša Zemana. Podobne vraj postupoval aj vo chvíli, keď z funkcie odvolal v poradí tretieho ministra zdravotníctva Jana Blatného. Aj voči nemu mal Zeman výhrady.

Vládna ČSSD však tvrdí, že odvolanie Petříčka z postu šéfa českej diplomacie nie je rozhodnutím Babiša, ale sociálnych demokratov. Samotný odvolaný minister zase uviedol, že je to pre neho de facto vyslobodenie. „S Andrejom Babišom sa to občas nedá vydržať a ukormidlovať,“ povedal Petříček pre CNN Prima News.

Bývalý český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček. Foto: TASR/AP

Ministerstvo zahraničných vecí ČR dočasne vedie predseda ČSSD a šéf rezortu vnútra Jan Hamáček. Ponuku na post ministra zahraničí dostal súčasný minister kultúry Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ten však kreslo odmietol a najnovšie sa ako o možnom kandidátovi na nového šéfa diplomacie hovorí o Hamáčkovom tajomníkovi na ministerstve vnútra. Ním je Jakub Kulhánek.

Vplyv prezidenta na vládu

Komentátor Martin Fendrych z portálu Aktualne označil odvolanie Petříčka z funkcie ministra zahraničných vecí za politickú popravu. Vo svojom texte pripomína, že to bol práve Petříčkov stranícky šéf Hamáček, kto ho vo funkcii nepodržal. Zhodou okolností sa tak udialo krátko po tom, keď Petříček kandidoval na online sneme ČSSD proti Hamáčkovi a získal tretinu hlasov delegátov. Podľa Fendrycha tak stranícky šéf nepodržal Petříčka vo funkcii pre osobnú závisť. Komentátor dodáva, že kroky Hamáčka a Babiša ovláda Zeman.

Český prezident mal s bývalým ministrom zdravotníctva Blatným problém pre jeho postoj k vakcíne Sputnik V a na rovnaký názor na očkovanie ruskej výroby doplatil aj Petříček. Ten navyše odmietal, aby sa do tendra na dostavbu jadrovej elektrárne Dukovany zapojila aj ruská spoločnosť Rosatom. Petříček upozorňoval na varovania bezpečnostnej komunity, ktorá dávala do pozornosti riziká spojené so zapojením ruskej firmy do tohto najväčšieho investičného projektu v novodobých dejinách Českej republiky.

Opozícia preto vidí za Petříčkovým odvolaním Zemanov tlak aj vnútrostranícky boj v ČSSD, ale predseda ODS Petr Fiala uviedol, že dôvodov bude zrejme viacero. Želania prezidenta sú však podľa neho zrejme rozhodujúce a ČSSD vraj už nemá svoju politiku, len plní priania Zemana a Babiša.

Problém s volebným zákonom

Podľa predsedu Pirátov Ivana Bartoša je odvolanie Petříčka výsledkom vnútrostraníckeho boja v ČSSD. Za politicky zlé rozhodnutie považuje odvolanie ministra zahraničných vecí aj predseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Podľa šéfky TOP 09 Markéty Pekařovej Adamovej sa Hamáček snažil Zemanovi zavďačiť tým, že svojho ministra nepodržal vo funkcii.

Opozícia aj pre vyššie uvedené dôvody očakávane volá po vyslovení nedôvery Babišovej vláde. Šéf Pirátov, ktorí sú v koalícii s hnutím STAN na prvých priečkach prieskumov verejnej mienky, však dôrazne varuje, že vysloviť nedôveru vláde nemusí byť najrozumnejšie. Za lepšie riešenie by považoval rozpustenie poslaneckej snemovne. „Neznamená prehodenie ťažisko moci na prezidenta, ale do rúk občanov,“ uviedol Bartoš pre portál iDnes.

Situáciu ešte väčšmi komplikuje fakt, že Česi nemajú platný volebný zákon, podľa ktorého by sa mohli konať predčasné voľby. Ak aj český Senát, teda horná komora parlamentu, volebný zákon schváli, tak ten nemôže začať platiť skôr ako od začiatku júla. Voľby do poslaneckej snemovne majú byť pritom už 8. a 9. októbra, pričom Snemovňu nemožno podľa zákona rozpustiť tri mesiace pred skončením jej volebného obdobia.


Ďalšie články