Školské osnovy sú príliš belošské a treba ich zmeniť, tvrdia učiteľské odbory v Británii

Školská trieda, ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com Školská trieda, ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com

Podpora ľavicovému hnutiu Black Lives Matter, či takzvaná dekolonizácia osnov. Aj tak vyzerajú učiteľské odbory v Spojenom kráľovstve. Vláda aj časť učiteľov je proti novým návrhom.

Základné a stredné školy by mali sprostredkovať žiakom na hodinách väčšie zastúpenie černochov. Žiadajú to učiteľské odbory, ktoré tvrdia, že školské osnovy sú príliš belošské a vyzvali preto školské inštitúcie, aby osnovy „dekolonizovali“.

Čo to však znamená? Podľa druhej najväčšej organizácie v krajine NASUWT, ktorá združuje učiteľské odbory, by sa mali učiť dejiny černochov naprieč všetkými osnovami. Takáto výučba by podľa nich mala odzrkadľovať a rešpektovať ich podiel na budovaní krajiny.

S návrhom prišla bývalá prezidentka NASUWT Michelle Codrington-Rogersová. Tvrdí, že britské deti sa teraz učia na školách o černochoch ako o otrokoch či obetiach kolonializmu, a nie ako o „vedcoch, vojnových plánovačoch, či spisovateľoch“.

Postavili pyramídy?

„Postavili sme pyramídy a univerzity, vymysleli sme moderné počty. Naši predkovia boli filozofi, vedci, vojenskí stratégovia, spisovatelia a tak ďalej,“ vyhlásila Codrington-Rogersová. Chce, aby to bolo uvedené v učebných osnovách. „Je kľúčové, aby sme uznali, že všetky dejiny sú aj černošské dejiny,“ dodala.

Rogersovej tiež prekáža, že v súčasnosti skúšky na britských školách neoceňujú „rozmanitosť obsahu“. Aj keď sa doteraz podobné plány zmeny osnov týkali hlavne spoločenských vied, NASUWT chce presadiť zrýchlenú „dekolonizáciu“ vo všetkých školských predmetoch.

Podľa Codrington-Rogersovej začalo viac učiteľov kritizovať súčasné učebné osnovy pod vplyvom kontroverzného ľavicového hnutia Black Lives Matter. K ideálom tohto hnutia sa odbory tiež verejne prihlásili.

„Musíme zaistiť, aby ich [BLM, pozn. red.] protesty spôsobili skutočné a trvalé zmeny v našej spoločnosti,“ uviedol jeden z čelných predstaviteľov NASUWT Patrick Roach, ktoré chce tlačiť na britskú vládu, aby čím skôr presadila inkluzívne zmeny učebných osnov.

Zdravý rozum zatiaľ drží

Vláda sa zatiaľ stavia k týmto nápadom odmietavo, kritika znie aj od niektorých učiteľov. Námestníčka ministra pre ženy a rovnoprávnosť Kemi Badenochová uviedla, že sa v rasových vzťahoch udomácňuje nebezpečný nový trend.

„Je to ideológia, ktorá hovorí, že moja čierna farba pleti symbolizuje obeť a ich biela je symbolom utláčania,“ povedala Badenochová, ktorá je sama černoška. Považuje za neprípustné, že niektoré štátne školy v minulom roku vyslovili podporu hnutiu BLM. Porušili tým podľa nej svoju nestrannosť, ktorá im vyplýva zo zákona.

Black Lives Matter je americké rasové hnutie založené v roku 2013 trojicou krajne ľavicových aktivistiek Patrisse Cullorsovou, Aliciou Garzovou a Opal Tometiovou. Prvé dve o sebe vravia, že sú „školenými marxistkami“ a za vzor si kladú aj čínskeho komunistického diktátora Mao Ce-Tunga.


Ďalšie články