Matovič bude predsedom Rady guvernérov Európskej investičnej banky

85. schôdza vlády SR Igor Matovič. Foto: Jaroslav Novák/TASR

AKTUALIZOVANÉ Niekdajší predseda vlády a súčasný minister financií Igor Matovič bude čo nevidieť pôsobiť v niekoľkých medzinárodných finančných inštitúciách. Štafetu preberie po Eduardovi Hegerovi. Najzaujímavejšie sa javí šéfovanie Rade guvernérov Európskej investičnej banky. Návrh dnes odklepla vláda.

Šéf rezortu financií a expremiér Igor Matovič (OĽaNO) bude šéfom Rady guvernérov Európskej investičnej banky (EIB). Vo funkcii nahradí svojho predchodcu Eduarda Hegera (OĽaNO), ktorý sa posunul na premiérsky post. Informáciu ako prvý priniesol portál Euractiv.

Personálny návrh predložilo ministerstvo na stredajšom rokovaní vlády. „V prípade schválenia návrhu vládou sa pán minister financií Igor Matovič stane aj predsedom Rady guvernérov EIB, ktorú doteraz zastaval Eduard Heger,“ reagovalo pre Euractiv tlačové oddelenie rezortu ešte pred rozhodnutím.

Rada guvernérov EIB pozostáva z členov navrhnutých každým z 27 členských krajín, tradične ale ide o ministrov, ktorí majú v gescii finančné záležitosti. Hegera do tejto funkcie ministri potvrdili vlani, keď nahradil slovinského ministra financií Andreja Šircelja.

Ako informoval Euractiv, Heger sa predsedníctva Rady guvernérov ako najvyššieho riadiaceho orgánu EIB ujal 9. mája roku 2020 na obdobie dvanásť mesiacov. Jeho nástupca na čele rezortu financií by tak tomuto formátu mal predsedať iba necelý mesiac.

Európska investičná banka je najväčšou medzinárodnou finančnou inštitúciou na svete. V členských štátoch EÚ poskytuje rôzne druhy financovania projektov v oblasti infraštruktúry, podpory malých a stredných podnikov, inovácií, klimatických zmien a životného prostredia.

Matovič po čerstvom kladnom rozhodnutí vlády obsadí aj iné pozície uvoľnené po Hegerovi. Ide o funkcie guvernéra Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBRD), guvernéra v skupine Svetovej banky a tiež guvernéra Medzinárodnej investičnej banky.

(ste)


Ďalšie články