Ako dokaziť dobré myšlienky doma, v zahraničí, aj vo vzťahu k našim menšinám

Slovensko nakúpi ruskú vakcínu Sputnik V Foto: František Iván/TASR

So Sputnikom je to presne tak ako s Počiatkovou vilou v Nice. Stala sa štátnym majetkom Slovenskej republiky nalepením Matovičovej cedule na plot. Čiže sa majetkom SR nestala. Sputnika sú plné správy, ale neočkuje sa ním. Pritom rozhodnúť o tom mohli ministri za OĽaNO.

Počas prvého týždňa v ministerskom kresle sa v súvislosti s vakcínou Sputnik Igorovi Matovičovi podarilo opäť poničiť domáce politické vzťahy, k tomu pridal naštrbenie zahraničnopolitických vzťahov, a stihol ešte postaviť do zvláštneho svetla vzťah Slovákov a maďarskej národnostnej menšiny.

Skutočný problém Matovičovho Sputnika

Podaktorí Matoviča kritizujú, že pre našich občanov vybavil Sputnik. Hystericky volajú, že tým zrádzame Západ, že je to geopolitický obrat k Rusku a podobne. Vzhľadom k tomu, že Sputnikom sa očkujú proti covidu ľudia v desiatkách krajín, vrátane európskych, ako je Maďarsko či San Marino, vzhľadom k tomu, že sa oň zaujíma rakúska, česká aj nemecká vláda, vieme, že títo kritici sa mýlia. Snaha získať Sputnik je úplne pochopiteľná.

Lenže mýlia sa i tí, ktorí Matoviča za Sputnik chvália. Skutočný problém Matoviča so Sputnikom totiž nespočíva v tom, že ho vybavil, ale v tom, že ho nevybavil. Za vybavenie ťažko považovať nakúpenie škatúľ s ampulkami, ktoré sú potom týždne uskladnené v skladoch bez využitia. Vybavenie má znamenať, že sa očkuje. Lenže na Slovensku sa očkuje Sputnikom formou slávnostného príletu škatúľ z Ruska, ich následného uloženia do skladu a odvysielania obrázkov z tohto rituálu v televíziách. Teda očkuje sa presne tak, ako sa Počiatkova vila v Nice stala štátnym majetkom Slovenskej republiky nalepením Matovičovej cedule na plot. Čiže sa majetkom SR nestala. Čiže sa neočkuje.

Inak vieme, že očkovať by sa mohlo aj bez schválenia vakcíny Európskou liekovou agentúrou EMA alebo naším ŠÚKL-om, ak by o tom rozhodol minister zdravotníctva. Lenže o tom nechcel rozhodnúť ani minister z OĽaNO Krajčí, ani o tom nechce rozhodnúť minister z OĽaNO Lengvarský. Matovič bojuje so ŠÚKL-om, ako keby to bola cudzia mocnosť a nie agentúra slovenskej vlády, ktorej bol Matovič donedávna premiérom. A teda, že on bol za celú neúspešnú implementáciu Sputnika zodpovedný. No ale „idioti“ sú podľa neho všetci ostatní.

A to je princíp Matovičovej politiky. Problém sa pomenuje správne, ale ako riešenie sa ponúkne mediálny humbug. Veď bol to humbug počas desiatich rokov v opozícii, prečo by to malo byť inak vo vláde?

Internacionalizácia problému Matovič

Problém nášho expremiéra sa už exportuje do cudziny. Ukrajinci neboli veľmi nadšení z jeho vtipu o tom, že Sputnik vymenil za Zakarpatskú Ukrajinu. Súčasným cirkusom okolo Sputnika iste rozladil aj Rusov. Pre Rusov je Sputnik v desiatkach krajín sveta veľmi úspešný exportný artikel aj skvelá reklama. Garantom úspechu Sputnika na Slovensku mal byť premiér. Ale iba na Slovensku sa stala z toho fraška.

Do tretice, po návšteve ministra financií v Budapešti vyzeráme veľmi divne aj tam. Ak hľadal minister pomoc ohľadne Sputnika v Budapešti, tak prosím. Ale načo bolo treba, aby tento minister nevídaným spôsobom ponížil naše veľvyslanectvo v Budapešti, keď sa od neho dištancoval? Isteže, ak nechcel prítomnosť našich diplomatov, je to v poriadku. Lenže on to urobil tak, aby sa jeho dištancovanie stalo verejne známym. Slovenskí diplomati nenesú žiadnu vinu za to, že Matovič je v spore so SaS, ktorá postavila do vlády ministra zahraničných vecí. Slovenskí diplomati sa tak stávajú obeťou proxy vojny expremiéra so SaS. No povedzme to rovno. Vyzeráme hlúpo.

Takto tú V4 na nohy nepostavíme

Igora Matoviča sprevádzal v Budapešti poslanec NRSR za OĽaNO György Gyimesi. Ten sa značne zaslúžil o zneváženie našej ambasády, keď do médií uviedol, že „neúčasť zástupcu slovenského veľvyslanectva bola predpokladom úspechu rokovaní s maďarskou stranou“. Proti tomuto vyjadreniu sa na sociálnej sieti ohradil ostro minister zahraničných vecí Korčok.

Korčoka sme tu na Štandarde kritizovali za jeho výroky, ktoré podľa nášho názoru podceňovali význam Vyšehradskej štvorky a na tejto kritike nič nemeníme. Poľsko, Česko, Slovensko a Maďarsko síce nie sú jednoliatym politickým blokom, ale majú mnohé politické záujmy spoločné, čo sa potvrdzovalo v poslednej dekáde.

Rovnako ako my nedávno kritizoval Korčoka za to isté poslanec Gyimesi. Len tu musíme dodať, že cenou za opätovné potvrdenie významu V4 nemôže byť zbytočná dehonestácia našich diplomatov v Maďarsku. V tomto zmysle treba povedať, že Korčok sa ohradil správne. Spolužitie Slovákov a maďarskej národnostnej menšiny nie je bezproblémové, a ak poslanec slovenského parlamentu z maďarskej národnostnej menšiny využije návštevu Budapešti na neoprávnené obviňovanie pracovníkov slovenského veľvyslanectva, tak sa tým nevyznamenal. To by si pán Gyimesi jednoducho nemal dovoľovať. Ani jeho šéf Matovič. Takto tú V4 na nohy nepostavíme.

Toľko dobrých myšlienok, Sputnik, V4… A realizácia v štýle Pat a Mat.


Ďalšie články