Pred Hegerom sú samé zlé možnosti

Aktuálna epidemiologická situácia v súvislosti s COVID-19 Foto: Martin Baumann/TASR

Spoločnosť už prestáva byť prekvapená z toho, ako sa správa Matovič. Viac prekvapujú všetci okolo neho.

Máme za sebou pár dní a bije to do očí: Heger sa bude snažiť každý problém utopiť v mori slov. Lenže ono to nebude fungovať, vlastne to odhalí jeden ďalší problém, Eduard Heger totiž nemá veľkú slovnú zásobu, takže sa budeme pri jeho počúvaní trápiť.

Čo nás teda čaká?

Začnime pozitívne. Pozitívne sú predsa naladení aj jeho kolegovia vo vláde. Keď som v piatok robil rozhovor s Milanom Krajniakom, v ktorom sme sa o Hegerovi a jeho možnostiach rozprávali, Krajniak ho nazval mediátorom, ktorý by mal zachrániť „partnerstvo“ Matoviča a Sulíka.

Pozitívna bola v rozhovore aj poslankyňa Bittó Cigániková. Povedala, že keď sa dozvedela o nejakých problémoch so Sputnikom, predtým by vraj už pálila salvu na Matoviča, Hegerovi ale zavolala a informovala ho o tom. Status ani nenapísala.

Pozitívne o ňom hovorí aj Richard Sulík, hľadá vraj dohodu. Dobrou energiou pôsobí aj na Remišovú, Korčoka, aj poslancov od Matoviča. Nuž a Matovič sám ho vybral, takže človek by mal mať pocit, že koalícia našla Ludolfovo číslo, konštantu, ktorá bude držať vládu pokope.

Lenže zdanie klame. Koalícia nenašla nič, problém nevyriešila, istým spôsobom ho vlastne zhoršila.

A Hegera čakajú samé zlé možnosti.

Možnosť prvá, nazvime ju predohra, práve sa odohráva. Matovič je liberom tejto vlády, hrá podľa seba a na seba, cíti poslanie a legitimitu. Konflikty nebudú len dovtedy, kým budú ostatní zatínať zuby.

Ak Heger alebo niekto iný uverí, že to funguje, bude to len falošný obraz.

Možnosť druhá, vznikne konflikt s Matovičom, iks (dosaďte si Sulíka alebo iného kritika) bude žiadať Hegera, aby problém riešil. Heger bude hovoriť a hovoriť, ale proti Matovičovi nepôjde. Čím viac bude kopiť slovíčka, tým viac bude unavovať divákov a strácať autoritu.

Jeden pokus, druhý pokus, tretí… a pre Sulíka (alebo iného iks) bude za bábku. Heger sa možno neurazí, ale každému bude opäť zrejmé, že vo vláde sú figúrky dvoch farieb a Heger poslúcha Matoviča.

Bola síce rošáda, ale figúrky sa zamenili, nezmenil sa ich status. Heger je dáma, o kráľa nesmie prísť.

Možnosť tretia, Heger bude mať v spore s Matovičom názor ako Sulík (Korčok, Remišová, …), povie veľa slov a bude zrejmé, že si myslí niečo iné ako Matovič. Médiá na to čakajú a veľmi ochotne Hegera podporia. Aj keď pôjde o menej významnú vec, vtedy ešte radšej. A ak bude k dispozícii prieskum, že Heger je populárnejší ako Matovič, že má na svojej strane väčšinu, o to lepšie.

Všetko ďalšie bude záležať len od Matoviča.

Vtedy aj zvyšky optimistov pochopia, čo vyriešila kríza v marci. Nič.

Myslím si, že Heger sa bude usilovať, aby na tretiu možnosť neprišlo, pretože vie, čo to pre neho znamená. A privolá tým druhú možnosť.

Pre Hegera to skrátka nemôže skončiť dobre. Ale pozor, nikto už nebude prekvapený z Matoviča. Ten totiž nemôže prekvapiť, jeho spôsoby a maniere sú známe. Prekvapení už budeme len z tých ostatných.


Ďalšie články