Vakcína Johnson & Johnson sa odkladá. Objavili sa nečakané zdravotné komplikácie

Maïarsko prevzalo prvú zásielku vakcíny od firmy Johnson & Johnson

Skorý príchod americkej vakcíny Janssen na Slovensko je ohrozený. Americká spoločnosť totiž preveruje vzácne prípady krvných zrazenín, ktoré sa vyskytli u mladých žien a môžu spôsobiť zlyhanie centrálneho nervového systému. Očkovanie touto látkou sa v Spojených štátoch dočasne pozastavilo.

V USA sa objavili vzácne prípady krvných zrazenín po očkovaní vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson. „Tieto prípady vyhodnocujeme s európskymi zdravotníckymi úradmi,“ uvádza spoločnosť vo svojom stanovisku s oznámením, že sa rozhodli distribúciu svojich vakcín odložiť. Odklad odporučil americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA). Očkovanie Janssenom dočasne pozastavili aj americké federálne očkovacie centrá.

Podľa pôvodných plánov mali prvé vakcíny od tejto spoločnosti na naše územie doraziť už tento mesiac. Európska komisia (EK) však od firmy teraz žiada vysvetlenie nečakanej situácie.

Šesť prípadov, z toho jeden smrteľný, spojitosť sa zatiaľ nepreukázala

Komplikácie spôsobilo šesť nahlásených prípadov krvných zrazenín, ktoré sa objavili pár dní po očkovaní vakcínou Janssen. Jedna žena dokonca zomrela. V USA už bolo podaných takmer sedem miliónov dávok tejto očkovacej látky. Pravdou však je, že zatiaľ sa nepreukázal príčinný vzťah medzi vakcínou a spomenutými komplikáciami.

V obrovskej väčšine prípadov podanie látky nesprevádzali žiadne alebo len mierne vedľajšie účinky. Vakcínu od Johnsonu skúma aj európska EMA – kvôli štyrom prípadom krvných zrazenín u ľudí, ktorým bola podaná.

EMA povolila používanie vakcíny Janssen od Johnson & Johnson v marci, v USA získala vakcína povolenie o mesiac skôr. S americkou očkovacou látkou sú spájané veľké očakávania, keďže ide o jednodávkovú vakcínu. U nás by napríklad mohla zefektívniť prácu mobilných očkovacích tímov, ktoré chodia očkovať imobilných a starších ľudí v mieste ich bydliska.

Čo sa dialo pri AstraZeneca?

Podobné nežiaduce účinky sa objavili ešte početnejšie pri vakcíne AstraZeneca. Po takmer mesačnom skúmaní Európska lieková agentúra (EMA) pripustila, že tvorba krvných zrazenín by mala byť uvedená ako zriedkavý vedľajší účinok tejto vakcíny.

Vyskytol sa po nej zvýšený počet vzácnych porúch. Väčšina z nich sa našla u ľudí mladších ako 55 rokov a majoritu tvorili ženy. S oxfordskou očkovacou látkou sa spájajú dve vážne poruchy.

Prvou sú zriedkavé prípady zrazenín vo veľkej žile v mozgu, čiže cerebrálna venózna sínusová trombóza (CVST). Môže blokovať prietok krvi v mozgu, znižovať prísun kyslíka a potenciálne spôsobiť poškodenie orgánu, teda zabrániť správnemu fungovaniu centrálneho nervového systému.

Druhou sú početné krvné zrazeniny v cievach, čiže diseminovaná intravaskulárna koagulácia (DIC). Tá dokáže cievy úplne upchať a poškodiť orgány alebo spôsobiť ich zlyhanie.

Čo sa pravdepodobne deje pri vakcíne Janssen?

Lekári zatiaľ nevedia presnú príčinu trombóz. Jedným z vysvetlení môže byť, že sú reakciou imunitného systému po očkovaní.

„V anamnéze týchto pacientov nie je nič, čo by mohlo vyvolať takú silnú imunitnú odpoveď. Som si istý, že pôvodcom sú protilátky, ktoré sme našli, a nevidím iné vysvetlenie než to, že ich vyvoláva vakcína,“ povedal novinárom o prípadoch spätých s AstraZeneca hlavný lekár Univerzitnej nemocnice v Osle Pål Andre Holme.

Podľa lekárov by sa dal zrejme podobne vysvetliť aj problém zrážania krvi, ktorý sa zriedka vyskytuje u príjemcov vakcíny J&J. Imunitný proteín z vpichnutej vakcíny v niektorých prípadoch smeruje na krvné doštičky, ktoré napomáhajú tvorbe zrazenín. Protilátka tak spôsobí, že sa krvné doštičky omylom zhlukujú a vytvárajú zrazeniny.

U ľudí zaštepených J&J sa objavili krvné zrazeniny v žilách v mozgu (spomínaná porucha CVST). Situácia je o to paradoxnejšia, že dotknutí ľudia mali nízku hladinu krvných doštičiek a niekedy krvácali. Kombinácia krvných zrazenín a súčasne nízkych krvných doštičiek, ktoré pomáhajú zastaviť krvácanie, je veľmi zriedkavá.

Zrazeniny sa však môžu tvoriť aj v bruchu či koronárnych tepnách srdca, ako to bolo v prípade AstraZeneca. Ako sme spomenuli, v Spojených štátoch zaočkovali doposiaľ vakcínou J&J sedem miliónov ľudí. Podľa lekárov sa preto môžu v blízkej budúcnosti krvné zrazeniny objaviť aj v iných častiach tela.

Budú ich pozorne monitorovať, aby mohli určiť presný mechanizmus zrážania. Riziko závažného vedľajšieho účinku očkovania je zatiaľ veľmi nízke a podľa lekárov ho preváži potenciálne krátkodobé a dlhodobé riziko chytenia SARS-CoV-2. Napriek tomu odporučili dočasné pozastavenie štepenia látkou COVID-19 Vaccine Janssen.

Antikoncepcia za to nemôže

FDA v utorok počas webinára uviedol, že krvné zrazeniny sa našli aj u muža, ktorý sa zúčastnil klinického skúšania vakcíny J&J. Konečné hodnotenie vyšetrovateľov bolo, že táto komplikácia nesúvisela s vakcínou.

Všetkých šesť prípadov tromboembolických ochorení po očkovacej látke J&J tvorili tentokrát ženy vo veku od 18 do 48 rokov. Príznaky sa u nich objavili v rozmedzí šesť až 13 dní po štepení.

Riziko určitých krvných zrazenín zvyšuje aj perorálna antikoncepcia, objavili sa preto dohady, či nešlo presne o tento prípad. Väčšina žien, u ktorých sa po očkovaní zrazeniny vyskytli, ale antikoncepciu neužívala. Neexistuje preto jednoznačná súvislosť medzi orálnou antikoncepciou a zrazeninami.

Ľudia, u ktorých sa do troch týždňov po očkovaní vyskytnú silné bolesti hlavy, brucha, nôh alebo dýchavičnosť, by mali okamžite kontaktovať svojich poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.


Ďalšie články