Lengvarský: Krajčího povolenie k Sputniku nebolo k vakcíne, ktorá prišla

Povýšenie a vymenovanie generálov ozbrojených síl Slovenskej republiky Vladimír Lengvarský a prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Dano Veselský

Ťažko pochopiteľných záhad s ruskou vakcínou pribúda. Povolenie bývalého ministra zdravotníctva na očkovanie sa vraj vzťahovalo na akési trojdávkové balenie, kým už dovezené vakcíny sú jednodávkové.

Povolenie, ktoré k Sputniku V vydal bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO), nebolo vydané k vakcíne, ktorá sa nachádza na Slovensku. V utorok to na tlačovej konferencii povedal jeho ministerský nástupca Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO).

Na Slovensku sa podľa jeho slov nachádza jednodávkové balenie, no povolenie od Krajčího sa vzťahovalo na trojdávkové balenie. Lengvarský tiež doplnil, že prezidentku Zuzanu Čaputovú oboznámil so zmluvou od výrobcu ruských vakcín.

Šéf rezortu zdravotníctva tiež víta názor hlavy štátu, že žiadna vakcína nesmie rozdeľovať občanov Slovenska. „Súčasne vyslovila podporu v snahe ministerstva zdravotníctva a celej vlády zabezpečiť túto vakcínu a zabezpečiť jej používanie tak, aby žiadnym spôsobom neohrozila zdravie a bezpečnosť občanov,“ dodal.

„Povolenie na terapeutické použitie neregistrovaného lieku neplatí pre vakcíny, ktoré máme na území Slovenska,“ uviedol minister zdravotníctva.

Z výsledkov slovenských laboratórií, ktoré testovali Sputnik, vyplynulo, že vakcíny na Slovensku nie sú identické s tými zo štúdie v časopise Lancet. Tieto zistenia Rusi popreli a označili ich za fake news, ktoré poškodzujú reputáciu vakcíny vo svete.

Ďalšie informácie, ktoré by azda umožnili zorientovať sa v informačnom chaose okolo Sputnika, poskytne „až keď to dovolí situácia“.

Krajčí odobril povolenie na použitie 200-tisíc balení neregistrovanej vakcíny 1. marca. Podpísal ho v deň, keď spolu s vtedajším premiérom a súčasným ministrom financií Igorom Matovičom oznamovali, že Slovensko nakúpi dva milióny ruskej vakcíny a práve dorazila prvá dodávka. Skupinové povolenie na terapeutické použitie vakcíny platné do konca augusta je zverejnené na webe ministerstva zdravotníctva.

Matovič pravdepodobne zajtra plánuje informovať o téme Sputnika V na tlačovej konferencii.

(tasr)


Ďalšie články