Od pondelka sa uvoľňujú opatrenia. Otvoria sa obchody, kostoly aj hranice okresov

premiér Eduard Heger Eduard Heger. Foto: Dano Veselský/TASR

AKTUALIZOVANÉ Od pondelka sa zmierňujú protiepidemické opatrenia. Udržanie v bordovej farbe však závisí od našej zodpovednosti, niektoré kritériá covid automatu sa blížia k hodnote, kedy by malo dôjsť k opätovnému sprísneniu podmienok.

Epidemická situácia sa podľa premiéra Eduarda Hegera zlepšuje, ale stúpa reprodukčné číslo Rt, preto by sme nemali poľavovať v opatreniach.

„Čokoľvek pod 1 znamená, že sa situácia zlepšuje, hýbeme sa okolo 0,95, ale najbližšie dni ukážu, ako sa nám darilo. Sami sme v očakávaní, farby sa zlepšujú, ale zďaleka nemáme vyhraté. Nad 2-tisíc ľudí v nemocniciach je mementom, aký ťažký je tento boj,“ uviedol premiér.

Občanov preto vyzval, aby nepoľavovali v protiepidemických opatreniach, dodržiavali rozostupy, dezinfikovali si ruky a nosili respirátory.

Obchody, služby a kostoly

Otvoria sa všetky obchody a služby, vrátane kostolov, s podmienkou jednej osoby na 15 metrov štvorcových s platným testom. Povoľuje sa pohyb v prírode aj mimo okres, ale iba s negatívnym testom.

Otvoria sa zoologické záhrady, múzeá a knižnice pre 6 osôb. Otvorené budú aj hotely, avšak bez reštaurácií.

„Lavírujeme s Rt nízko pod 1, čo znamená, že pri takomto uvoľnení je veľmi veľké riziko, že ak neunesieme zodpovednosť, možno za týždeň alebo dva si budeme opäť oznamovať sprísnenie opatrení. Bol by som rád, keby sme to spoločne zvládli,“ uviedol minister financií Igor Matovič.

„Priemer sedemdňových prípadov oproti minulému týždňu jemne vzrástol. Počet hospitalizovaných osôb ale výraznejšie klesol a dostal sa pod 2 500, čo umožnilo prepnutie covid automatu do bordovej fázy,“ povedal Matej Mišík, šéf Inštitútu zdravotných analýz.

Občanom pre udržanie stavu odporúča nezvyšovať mobilitu, nosiť rúška a očkovať sa. „Najlepšia vakcína je tá, ktorú môžem dostať dnes,“ povedal Mišík.

Stále prevažuje britský variant, o žiadnom „Brazílčanovi“ zatiaľ nevieme

Na Slovensku naďalej dominantne prevažuje britský variant mutácie nového koronavírusu. Juhoafrický variant sa za uplynulý mesiac vyskytol u 12 osôb a brazílsky variant sa zatiaľ laboratórne na území Slovenska nepotvrdil. Vyplýva to z výsledkov sekvenovania pozitívnych vzoriek z rôznych regiónov Slovenska za marec 2021. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.

V marci sa podarilo úspešne sekvenovať vyše 1 300 vzoriek, z 95 percent šlo o britský variant pandemického vírusu.

U ostatných pozitívne testovaných (4,3 percenta) bol zaznamenaný iný variant pandemického vírusu. „Zaraďujeme sem napríklad český variant a podobne,“ vysvetlila Račková.

Očkovanie Sputnikom je zatiaľ otázne

„Prezidentka dostala zmluvu s ruským výrobcom, o ďalšom postupe budeme informovať,“ uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský k medializovanej téme Sputnika V.

K Sputniku sa vraj slovenská strana nemôže vyjadriť pre korektnosť voči Ruskému fondu pre priame investície.

Z výsledkov slovenských laboratórií, ktoré testovali Sputnik, vyplynulo, že vakcíny na Slovensku nie sú identické s tými zo štúdie v časopise Lancet. Tieto zistenia Rusi popreli a označili ich za fake news, ktoré poškodzujú reputáciu vakcíny vo svete.

Práve tento záver mal viesť k tomu, že Rusi zmluvu vypovedali a požadovali, aby sme im vrátili 200-tisíc dávok Sputnika. Na otázky, či je zmluva platná a kedy bude zverejnená, politici neodpovedali.

„O päť minút musím odísť, bol by som rád, keby sme mohli ukončiť tlačovú besedu, ktorú som zvolal,“ uviedol Heger na otázky smerované Matovičovi.

K pracovnej ceste Matoviča do Moskvy, ktorá bola súčasťou rokovania koaličnej rady, sa politici odmietli vyjadriť. Expremiér Matovič uviedol, že Sputnikom sa neočkuje na základe ministerskej výnimky preto, že sa predtým požadovalo, aby ho schválil Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

„Bol tu verejný dopyt, aby sa k tomu vyjadril ŠÚKL. Vyjadrenia o tom, že je táto vakcína v 40 krajinách iná, bolo politické rozhodnutie a narušilo reputáciu vakcíny. Práve preto potrebujeme, aby ju schválilo jedno z certifikovaných európskych laboratórií,“ uviedol na konci tlačovej konferencie Matovič.

Vlastnú tlačovú konferenciu, na ktorej by zodpovedal otázky o Sputniku, na ktoré už týždeň nemá verejnosť odpovede, zorganizovať neplánuje. Pred médiá vraj predstúpi, až keď prestanú čitateľom o ňom posúvať očierňujúce informácie.

„Slovensko žije lynčom Matoviča, až prekypovaním nenávisti, bol som obvinený z čohokoľvek a som permanentne vystavený vyhrážkam Rada Baťa, manžela pani Baťovej [riaditeľka ŠÚKL, pozn. red.], hoci som na nu nič zlé nepovedal,“ uviedol Matovič.

(est, tasr)


Ďalšie články