Horskú záchrannú službu zamestnávali najmä skialpinisti. Čo ľudia zvyknú podceniť?

lavina Ilustračný záber. Zásah HZS po lavíne pod Pekelníkom v Malej Fatre. Foto: archív HZS

Trasu dôkladne plánujte a prispôsobte tempu najpomalšieho zo skupiny. Pohybujte sa len za svetla, noste lekárničku a majte uzavreté poistenie, radí pri príležitosti skončenia skialpinistickej sezóny Horská záchranná služba.

Pre zatvorené hranice a pandémiu zostala väčšina Slovákov cez zimu doma. Pohyb vonku v chlade, zimnú turistiku a športy možno skúsili aj tí, čo by za normálnych podmienok trávili čas inak. Aká je táto sezóna pre Horskú záchrannú službu (HZS) a koľkokrát musela zasahovať?

Keďže lyžiarske strediská sú uzavreté, horskí záchranári neevidujú žiaden klasický lyžiarsky úraz. Zdá sa, že ľudia sú počas pandémie opatrnejší. Klesla tiež úrazovosť horolezcov v horolezeckom teréne a mierny pokles HZS zaznamenala aj u vyznávačov zimnej turistiky.

„Naopak pribudli až rapídne počty skialpinistov, pretože je to jediný spôsob, ako sa dostať do hôr s lyžami. Takže gro zásahov zimnej sezóny boli skialpinisti. Ich nárast je v porovnaní s minulými sezónami o viac ako tretinu,“ uviedol Štandardu Peter Svätojánsky z riaditeľstva HZS. Skialpinistická sezóna sa oficiálne skončila v stredu 15. apríla.

Úraz skialpinistu v Derešskom kotli. Foto: archív HZS

Mnohým zraneniam a nehodám by sa dalo predísť, keby ľudia poznali základné pravidlá bezpečného športu v horskom prostredí. Čo odporúčajú horskí záchranári návštevníkom hôr v zimnom období?

Dôraz má byť na najslabšom zo skupiny

Ich rady sa dajú zhrnúť do „desatora“. Úplný základ je starostlivé naplánovanie trasy podľa lokálnych podmienok. Vyhnete sa tak nepriaznivému počasiu či možnému nebezpečenstvu.

„To zahŕňa zistiť si stav snehovej pokrývky, lavínové nebezpečenstvo, výstrahy (vietor, hmla, námraza, ľadový podklad) a predpoveď počasia,“ približuje Svätojánsky.

Túra by sa vždy mala plánovať podľa fyzickej a psychickej kondície najslabšieho zo skupiny, jemu prispôsobujeme aj tempo celej skupiny. „Stále sa snažíme ísť spolu a nerozdeľovať sa,“ prízvukuje záchranár.

Aj keď splníme túto podmienku, nemali by sme odchádzať do hôr bez toho, aby sme o tom aspoň niekoho upovedomili. Pred odchodom na túru treba dať blízkej osobe informácie o presnej trase a predpokladanej dobe návratu.

Pohybovať by sme sa mali vždy za svetla, znížená viditeľnosť znamená ďalšie zbytočné komplikácie. „Odchod plánovať hodinu po svitaní a návrat najneskôr hodinu pred zotmením,“ znie ďalšie z odporúčaní.

Náročná záchranná akcia na Ďumbieri v Nízkych Tatrách. Foto: archív HZS
Súčinnosť záchranárov HZS pri pátraní po nezvestnej osobe. Foto: archív HZS

Držte sa vyznačenej trasy a majte potrebnú výstroj

Neodporúča sa pohybovať sa mimo značené cesty a vstupovať do neznámeho terénu. Ozvlášť ak sami nedokážeme vyhodnotiť bezpečnosť takéhoto pohybu. Keď chceme dobrodružstvo za každú cenu, mali by sme byť patrične vybavení.

„Pri pohybe mimo vyznačeného lyžiarskeho strediska treba mať lavínovú výstroj a ovládať kamarátsku pomoc aj prvú pomoc,“ prízvukuje člen HZS.

Pri zimných športoch ako skialpinizmus, horolezectvo, lyžovanie, snoubording je samozrejmosťou prilba, prípadne aj chrbticový chránič. Okrem toho by sme mali mať so sebou a vedieť používať primeraný výstroj a výzbroj na dané podmienky.

Treba zvážiť, či ideme na jednodňový alebo niekoľkodňový výlet. Určite by sme však nemali zabudnúť na dostatočne teplé oblečenie, pohodlnú kvalitnú obuv a pomôcky ako snežnice do hlbokých závejov či mačky pri zľadovatelom teréne.

Ošetrenie snoubordistu na Martinských holiach. Foto: archív HZS

Nezabudnite na telefón a poistenie

S nastupujúcimi technológiami sa zvýšila aj možnosť, že sa v prípade núdze dočkáte pomoci. Chuť vypnúť sa aj z vonkajšieho sveta by sa nemala premietnuť do toho, že necháte doma všetky komunikačné prostriedky.

Mobilný telefón by ste mali mať vždy nabitý a zapnutý. Ak sa chystáte na dlhšie výlety, je dobré pribaliť si aj powerbanku.

„Majte so sebou lekárničku, poznajte kontakty na Horskú záchrannú službu 18 300. V každom prípade je rozumnejšie mať uzatvorené poistenie na zásah Horskej záchrannej služby,“ hovorí Svätojánsky. Takéto poistenie stojí na jeden deň len pár desiatok centov.

Ak však poistná udalosť nastala z dôvodu požitia alkoholu či omamných látok, môže dôjsť k zníženiu alebo aj zamietnutiu poistného plnenia. Ak sa idete venovať rizikovým či adrenalínovým športom, je nutné pripoistiť sa.

„Nikdy nepodceňujte hory a nevystavujte zbytočnému riziku seba ani ostatných nezodpovedným správaním,“ uzatvára záchranár.

Pád lavíny v Mlynickej doline. Foto: archív HZS
Zranená Slovenka v Mlynickej doline. Foto: archív HZS
Náročná záchranná akcia v Kremnických vrchoch. Foto: archív HZS

Ďalšie články