Prišli sme o MasterChefa, zúria diváci. BBC dostala pre špeciál o smrti Philipa až 111-tisíc sťažností

Úmrtie britského princa Philipa Titulky najväčších britských denníkov reflektujúce úmrtie princa Philipa. Foto: TASR/AP

Skon britského princa Philipa nepohol každou časťou verejnosti rovnako. Kurióznym dôkazom o tom je aj rekordných 111-tisíc sťažností, ktoré dostalo britské BBC v súvislosti s náhlou zmenou piatkového programu. Tá bola venovaná práve tomuto členovi kráľovskej rodiny. Hromžiacim divákom sa napríklad nepáčilo, že pre špeciál o Philipovi prišli o reláciu MasterChef.

Úmrtie 99-ročného princa Philipa, manžela panovníčky Alžbety II., sa stalo koncom minulého týždňa na Britských ostrovoch udalosťou číslo jedna. Tomu zodpovedalo aj mediálne pokrytie. Verejnoprávni vysielatelia BBC One a BBC Two do svojho piatkového programu podľa očakávania zaradili aj mimoriadny špeciál.

Momenty vzdávania pocty, s ktorými sú pri úmrtí významnej osobnosti často konfrontovaní aj slovenskí diváci, ale mnohých obyvateľov Británie pobúrili. Dôvodom bolo napríklad to, že rozhodnutie médií o zmene programu ich ochudobnilo o obľúbené relácie ako MasterChef alebo EastEnders.

Sťažností až po strop

Svoj postoj dali najavo nielen vypínaním prijímačov a prepnutím na streamovacie služby či konkurenčné kanály, ale aj hromadným podávaním sťažností, ktoré v dejinách nemá obdoby. Nesúhlas s rozhodnutím televízií totiž vyjadrilo až 111-tisíc ľudí. Pre lepšiu predstavu, je to zhruba počet obyvateľov tretieho najväčšieho slovenského mesta Prešova, spolu s priľahlými obcami.

Jeden príklad komentára od nespokojnej časti verejnosti znel nasledovne: „Prezentácia tejto udalosti zaberala celé večerné vysielanie a vylúčila všetky ostatné témy vrátane aktuálnej témy pandémie. Niektoré správy boli oprávnené, ale nie v takom rozsahu.“

„Bola to smutná správa, že princ Philip v piatok zomrel, a rozumiem, že BBC musela na túto skutočnosť reagovať, ale na každom zo svojich kanálov? Prečo to nedať len na jeden kanál pre tých, ktorí chcú počúvať tie táraniny a my ostatní by sme mohli mať trochu hudby,“ cituje ďalšieho zo sťažovateľov denník Guardian, ktorý mal možnosť do evidencie nahliadnuť.

Sťažnosti na ľahké podávanie sťažností

Počas niekoľkých hodín po Philipovej smrti bol počet sťažností na pokrytie taký vysoký, že BBC v snahe zefektívniť nespokojným divákom postup vypracovala špeciálny formulár. Tento formulár bol však v nedeľu odstránený, čo ľuďom opätovne sťažilo odosielanie ich kritických poznámok. Medzitým sa počas víkendu stihlo 116 ľudí sťažovať aj na to, že je príliš ľahké sťažovať sa.

Počet sťažností adresovaných štátnym vysielateľom bol taký enormný, že prekonal doterajší rekord o takmer dvojnásobok. Reč je o sťažnostiach, ktoré zaznamenala BBC v roku 2005 po odvysielaní muzikálu Jerry Springer: The Opera. Na jeho zaradenie sa vtedy sťažovalo zhruba 63-tisíc odosielateľov, pričom prekážal najmä kresťanským aktivistom.


Ďalšie články