Česko: Ľudia vyzbierali peniaze pre muža, ktorý vo svojom dome zastrelil vraha

Záber z miesta činu. Foto: reprofoto/Novinky.cz Záber z miesta činu. Foto: reprofoto/Novinky.cz

Majiteľ strelnice z Opavy založil zbierku na podporu Jana B., ktorý koncom marca vo svojom dome zastrelil vlamača.

Minulý mesiac sa v českej obci Vochov vlámal do domu manželského páru 37-ročný recidivista Jaroslav Vidman. Majiteľ domu použil legálne držanú zbraň a Vidmana postrelil. Ten krátko na to zomrel.

Polícia vyšetruje, či išlo o nutnú obranu. Vlamač bol súdne trestaný vrah a narkoman. V roku 2003 bol odsúdený na 16,5 rokov väzenia za vraždu 73-ročného dôchodcu. Vidman starčeka zabil pre pár stoviek českých korún.

Majiteľa domu a včelára 56-ročného Jana B. sa zastali viacerí obyvatelia Vochova. Niektorí ľudia však zašli ešte ďalej. Majiteľ strelnice v meste Opava Jan Šafařík založil pre Jana B. verejnú zbierku. Peniaze z nej išli na zaplatenie právnikov.

Pomoc aj do budúcnosti

Prispeli do nej obyvatelia zo všetkých kútov Česka a týždeň po udalosti bolo na transparentnom účte cez 160-tisíc českých korún (približne 6154 eur). „Čiastku 125-tisíc som vybral a pánovi osobne dal. Je to milý a sympatický človek. Bol prekvapený a dojatý,“ uviedol Šafařík.

Verí, že peniaze pomôžu nielen Janovi B., ale v budúcnosti aj ďalším ľuďom. „Táto situácia obrannej streľby je pre Čechy v mnohom nová. Výška vybranej čiastky môže mať vplyv na kvalitu spracovania tohto prípadu, ktorý bude slúžiť ako precedens pre možné ďalšie podobné situácie,“ zdôvodnil majiteľ strelnice.  

Jana B. táto zbierka skutočne dojala a ľuďom sa vrúcne poďakoval. „Rád by som všetkým ľuďom, ktorí mi vyjadrili podporu, poďakoval. Veľmi si ju vážim a je mi veľkou oporou,“ odkázal majiteľ domu po svojom advokátovi Tomášovi Gawronovi. Ten sa špecializuje na oblasť civilného držania zbraní. Druhý právnik sa volá Miloslav Jančík a má skúsenosti z oblasti nutnej obrany a krajnej núdze.

Prípad sa naďalej vyšetruje. Podľa informácii denníku Blesk sa momentálne čaká na výsledky balistickej expertízy. Hovorkyňa polície Ivana Jelínková odmietla poskytnúť bližšie informácie, aby sa nenarušil priebeh trestného stíhania.


Ďalšie články