USA očkovanie vakcínou od Johnson & Johnson zrejme preruší. Príčinou sú krvné zrazeniny

vakcína Zdravotníčka pripravuje vakcínu spoločnosti Johnson & Johnson proti koronavírusu v Los Angeles. Foto: TASR

Jednodávková vektorová vakcína, ktorú vyvinula spoločnosť Janssen Pharmaceuticals, možno tempo očkovania v Európskej únii neurýchli. Po jej podaní sa u viacerých ľudí v USA vyskytli krvné zrazeniny. Hoci ich spojitosť s očkovaním sa zatiaľ nepreukázala, americké zdravotnícke úrady žiadajú pozastavenie očkovania.

Vakcína od Johnson & Johnson (J&J) funguje na podobnom princípe ako očkovacia látka od spoločnosti AstraZeneca. Pri tej sa v marci počas očkovania populácie objavili podozrenia, že nežiaducim účinkom môžu byť krvné zrazeniny.

Po takmer mesačnom skúmaní desiatok prípadov vtedy EMA dospela k záveru, že tvorba krvných zrazenín by mala byť uvedená ako zriedkavý vedľajší účinok vakcíny. EMA zároveň uviedla, že prínosy vakcíny stále prevyšujú možné riziká, a preto očkovacia látka neprišla o licenciu. Došlo ale k zmene vakcinančnej stratégie, pretože väčšina tromboembolických prípadov sa vyskytla u žien pod 55 rokov.

Zatiaľ čo pôvodne sa AstraZeneca pre nedostatok informácií z klinických testov odporúčala ľuďom pod 55, po novom je to presne naopak a očkujú sa najmä starší ľudia. Na Slovensku sa využíva vo veľkokapacitných očkovacích centrách.

Po novom môže rovnakému problému čeliť aj americká vektorová vakcína J&J.

Americký úrad v piatok ešte spojitosť nenašiel

Európska lieková agentúra (EMA) v piatok oznámila, že skúma možnú súvislosť medzi vakcínou Johnson & Johnson a krvnými zrazeninami. S preverovaním začala po štyroch hlásených prípadoch trombóz, ku ktorým došlo po očkovaní touto látkou, pričom jeden z týchto prípadov bol smrteľný.

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) uviedol, že má informácie o „niekoľkých osobách“ v USA, u ktorých zaznamenali po zaočkovaní vakcínou J&J krvné zrazeniny a nízke hladiny krvných doštičiek.

Oboje zdravotné komplikácie však môžu mať podľa FDA „mnoho rozličných príčin“ a ich spojitosť s očkovaním sa zatiaľ nepreukázala.

„Nateraz sme neobjavili kauzálnu súvislosť s vakcináciou. Naďalej pokračujeme vo vyšetrovaní a vyhodnocovaní týchto prípadov,“ uviedlo FDA v piatkovom vyhlásení. Situácia sa zmenila tento týždeň.

Zastavte urýchlene očkovanie, varuje FDA

V utorok vyzval FDA na okamžité pozastavenie používania jednodávkovej vakcíny od spoločnosti J&J v Spojených štátoch. U šiestich zaočkovaných sa do dvoch týždňov po očkovaní vyskytla zriedkavá porucha, ktorá zahŕňa krvné zrazeniny, informoval denník The New York Times.

Vo všetkých prípadoch išlo o ženy vo veku od 18 do 48 rokov. Jedna žena zomrela a druhá žena v Nebraske bola hospitalizovaná v kritickom stave.

FDa odporúča všetkým zdravotníckym zariadeniam pozastaviť očkovanie, kým nebude isté, či ide o kauzalitu alebo len koreláciu. Federálna vláda chce ísť príkladom a pozastaví očkovanie vo všetkých federálne prevádzkovaných očkovacích centrách.

Podľa údajov Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) doposiaľ zaočkovali vakcínou J&J takmer sedem miliónov ľudí. Ak sa preukáže spojitosť medzi vzácnym ochorením a očkovaním, môže dôjsť k zastaveniu očkovania touto látkou. Skomplikovalo by to vakcinačné stratégie práve v čase, keď niektoré štáty čelia nárastu nových prípadov. Je tiež otázne, ako by sa správa o možných zdravotných komplikáciách spôsobených ďalšou vakcínou odrazila na ochote populácie očkovať sa.


Ďalšie články