Matovič: Nech zatvorené reštaurácie odškodní Sulík

53. rokovanie vlády SR Igor Matovič. Foto: Dano Veselský/TASR

Zatvorené reštaurácie, prípadne fitnescentrá, ktoré nie sú pri súčasných protipandemických opatreniach a nariadeniach hygienikov schopné otvoriť prevádzku, sa majú s nespokojnosťou obracať a o odškodnenie žiadať ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Povedal to premiér Igor Matovič, ktorý zároveň informoval o pláne ďalšieho celoplošného testovania, ktoré by sa malo uskutočniť do Vianoc.

„Ja som prišiel s tým, ako reštaurácie a fitnescentrá a ďalšie prevádzky otvoriť, Richard Sulík (SaS) s tým, ako ich nechať zatvorené,“ povedal predseda vlády Matovič (OĽaNO), narážajúc na Sulíkov nesúhlas s ideou komunitného testovania a participácie prevádzok, s ktorou prišiel Matovič.

„Ja som ich chcel otvoriť, a keď tento plán pán minister zahatal, nech sa teraz obracajú na neho,“ vyhlásil šéf exekutívy.

Neprišiel s plánom

Pripomenul, že Sulíka po jeho odpore k plánu komunitného testovania žiadal, aby prišiel so svojím pandemickým plánom, ktorým zníži šírenie nákazy.

„On s tým riešením neprišiel. Možno s ním príde, ale určite nie s takým, ktorým dodrží limity pre denné prípady, ktoré sme si stanovili na konzíliu a ústrednom krízovom štábe ako ciele do Vianoc,“ povedal Matovič.

Nejde to zo dňa na deň

Sulík v predchádzajúcich dňoch vysvetľoval, že plán nemohol do premiérom stanoveného termínu splniť, keďže bol v zahraničí, a aj po štvrtkovom rokovaní vlády zopakoval, že na ňom intenzívne pracuje.

„Nejde to však zo dňa na deň, ak to má byť komplexný a relevantný materiál,“ upozornil minister hospodárstva.

Ďalšie plošné testovanie do Vianoc

Predseda vlády zároveň uviedol, že do Vianoc by sa malo uskutočniť ďalšie plošné testovanie. Bližšie informácie chce zverejniť v najbližšom čase. Ako tvrdí, na vláde nebol proti žiaden minister.

Matovič tvrdí, že epidemiológovia aj ústredný krízový štáb vyhodnotili plošné testovanie ako dôležité, pretože dokázalo skresať počet pozitívnych ľudí, ktorí denne pribúdali. Zároveň tvrdí, že keď nechceme, aby bol opäť veľký nápor na nemocnice, tak sa musí realizovať plošné testovanie.

„Musíme mať preto zabezpečené dostatočné množstvo antigénových testov,“ povedal premiér. Potvrdil, že plošné testovanie by sa malo uskutočniť podľa všetkého v decembrových termínoch.

Bez komunitného testovania

„Keď chceme zastaviť nárast epidémie, tak musíme opäť nabrať odvahu a urobiť plošné testovanie,“ vyhlásil Matovič. Podotkol, že to by sa realizovalo v podobnom duchu, ako to bolo teraz. Teda tak, že najskôr by sa testovalo vo všetkých regiónoch a v ďalšom kole by už išlo len o regióny, kde bude situácia horšia. V prípadnom treťom kole by išlo už len o oblasti, kde je situácia najhoršia po druhom kole testovania. O situácii by chcel premiér komunikovať s prezidentkou.

Podľa premiéra, keď budú vidieť, že ľudia sa nebudú chcieť zúčastniť na dobrovoľnom testovaní, tak je v hre aj lockdown v decembri, čo je „najhoršie riešenie pre slovenskú ekonomiku“. Matovič tvrdí, že je zástancom plošného testovania. Zároveň dodal, že sa ide do zlého obdobia nielen epidemiologicky, rovnako nebude situácii priať ani počasie. Dodal, že plán komunitného testovania, ktorý navrhoval, sa neuskutočnil.

(TASR, ste)


Ďalšie články