Lacný liek pomáha zvládať covid rýchlejšie a predchádza hospitalizáciám

P¾úca pacienta s ochorením COVID-19 Pľúca pacienta s ochorením COVID-19 na obrazovke počítača. Foto: TASR/AP

Predísť ťažkému priebehu ochorenia či pomôcť s domácou liečbou covidu dokáže pomerne lacný liek používaný na iné respiračné ochorenie. Oznámili britskí vedci.

Tím výskumníkov z Oxfordskej Univerzity prišiel na to, že dve vdýchnutia liečivej látky budesonid dvakrát denne by mohli pomôcť mnohým pacientom nad 50 rokov, ktorí bojujú s ochorením COVID-19. Budesonid je liečivo bežne používané v inhalátoroch pre astmatikov. Tento liek je registrovaný aj na Slovensku a dostať ho na predpis v lekárňach.

Podľa britských vedcov, ktorý účinky prípravku skúmali, existujú prvotné dôkazy o tom, že dokáže predísť hospitalizácii pacientov s covidom. Stačia dve vdýchnutia dva razy denne, aby sa stav pacienta v domácej liečbe nezhoršoval a neviedol k hospitalizácii.

Národný zdravotnícky systém Veľkej Británie (NHS) už informoval, že budesonid môžu všeobecní lekári predpisovať pacientom na liečbu príznakov covidu.

Aby ľudia nekončili v nemocniciach

V súčasnosti zatiaľ neexistuje medicína, ktorá by priamo dokázala vyliečiť COVID-19. Aj nemocnice pacientom s týmto infekčným respiračným ochorením poskytujú iba liečbu symptómov. Lekári zmierňujú kašeľ, bolesti, podávajú lieky na znižovanie teploty a v tých najťažších prípadoch pripájajú pacientov na umelú pľúcnu ventiláciu.

Dostupný liek na astmu pôsobí priamo v pľúcach, ktoré sú zväčša najviac postihnuté covidom. Podľa priebežných zistení publikovaných začiatkom apríla v karentovanom vedeckom magazíne Lancet znížilo včasné podanie inhalovaného budesonidu pravdepodobnosť potreby urgentnej lekárskej starostlivosti a skrátil sa i čas na zotavenie sa po ochorení COVID-19.

Budesonid, ktorí britskí všeobecní lekári už môžu predpisovať podľa závažnosti prípadov, by mal prispieť k tomu, aby sa čo najviac ľudí dokázalo z covidu dostať v domácej liečbe.

Výsledky testov

Riaditeľ NHS Stephen Powis, ktorého cituje BBC, uviedol, že je doterajšími výsledkami testovania nadšený. Zdôraznil, že všeobecní lekári môžu budesonid predpisovať ako podpornú liečbu covidu len po konzultácii a dohode s pacientom.

Zaujímavé je, že práve ľudia trpiaci astmou nekončia počas pandémie v nemocniciach až tak často ako by sa vzhľadom na ich respiračné ochorenie dalo očakávať. Už v počiatkoch šírenia covidu preto lekári predpokladali, že za pomerne malým počtom hospitalizovaných astmatikov sú práve lieky, ktoré musia pravidelne užívať.

Klinickej štúdie sa zúčastnilo vyše 1 700 pacientov. Išlo o ľudí nad 50 rokov, u ktorých bolo vysoké riziko vážneho priebehu ochorenia COVID-19 pre iné chronické ochorenia a zdravých ľudí nad 65 rokov.

Počas prvých dvoch týždňov, keď sa u pacientov prejavili príznaky covidu dostávalo 751 účastníkov klinického testu dvakrát denne inhalátor s budesonidom. Táto skupina sa zotavila z ochorenia v priemere o tri dni skôr ako druhá, ktorá brala len bežne používané lieky proti kašľu či na znižovanie teploty.

Tretina z pacientov, ktorí dostávali počas štúdie liek pre astmatikov, sa v domácej liečbe dostala z covidu v priebehu štrnástich dní od prvého použitia inhalátoru. V prípade tých, ktorí budesonid nedostávali, sa do dvoch týždňov doma vyliečila iba menej ako štvrtina z nich.

Zistenia vedcov naznačujú, že vďaka inhalácii budesonidu končí v nemocniciach o približne dve percentá covidových pacientov menej, ale na potvrdenie týchto zistení sú potrebné ďalšie dáta. Zatiaľ sa nedá potvrdiť ani to, že tento liek skutočne prispieva k zníženiu úmrtí na covid. Konečné výsledky klinického testovania budesonidu na covidových pacientoch by mali byť známe koncom apríla.


Ďalšie články