Vo februári zomrelo o takmer 60 percent viac ľudí ako počas predošlých 5 rokov

Koronavírus v Rusku Seniori s ochrannými rúškami a rukavicami kráčajú po ulici v Petrohrade počas koronavírusovej pandémie. Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Vo februári tohto roka zomrelo takmer o 59 percent viac ľudí ako počas predošlých piatich rokov. V utorok o tom informoval Štatistický úrad SR s tým, že ide o rekordný počet. Každý piaty zomretý vo februári mal menej ako 65 rokov. Celkovo počet zomretých do 64 rokov prevýšil priemer o 43 percent. Najhoršia situácia bola v Trnavskom kraji.

Podľa Štatistického úradu (ŠÚ) SR ovplyvnila druhá vlna pandémie nového koronavírusu počty zomretých na Slovensku zásadným spôsobom. V súhrne za druhý mesiac roka 2021 zomrelo na Slovensku 7 555 ľudí, čo je o 58,6 percenta viac ako bol priemer druhého mesiaca v predošlých piatich rokoch. Celkovo tak zomrelo vo februári takmer o 2 800 osôb viac ako vlani či predvlani.

Dynamika rastu počtu zomretých sa veľmi mierne spomalila, ešte v januári dosahovala nadúmrtnosť 75 percent, v decembri minulého roka to bolo 60 percent.

„Na celoslovenskej úrovni bola februárová nadúmrtnosť nižšia ako v januári, ale len nepatrne. Netreba však robiť predčasné optimistické závery, je potrebné počkať, ako sa bude situácia vyvíjať v ďalších mesiacoch. Celkové počty zomretých v porovnaní s predošlými rokmi sú základnými vstupmi na analýzy o vplyve COVID-19 na spoločnosť, neskôr sa doplnia ešte o štruktúry o príčinách úmrtí,“ spresnila Zuzana Podmanická, riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR.

Zomrelo takmer dvojnásobne viac seniorov

Podľa ŠÚ SR bola aj vo februári najhoršia situácia v kategórii mladších seniorov vo veku 65 až 74 rokov. Nárast zomretých v tejto vekovej skupine sa síce spomalil, ale oproti päťročnému priemeru zomrelo takmer dvojnásobne viac ľudí ako predošlé roky, a to o 92 percent viac.

Dáta o počtoch úmrtí v januári podľa úradu potvrdili, že nadúmrtnosť začala rásť aj vo vekovej skupine do 64 rokov. Aj vo februári mal každý piaty zomretý menej ako 65 rokov. Celkovo vo februári zomrelo v tejto vekovej kategórii 1 625 osôb, v predošlých rokoch to bývalo 1 100 až 1 200 osôb. „Zatiaľ čo v iných vekových kategóriách nadúmrtnosť vo februári klesla, v skupine ľudí do 65 rokov sa udržala na januárovej výške,“ doplnila Podmanická.

Z hľadiska krajov bola situácia najhoršia v Trnavskom kraji, kde zomieralo tento rok vo februári o vyše 90 percent viac ľudí ako v predošlých rokoch. Nasledoval Nitriansky kraj, v ktorom zaznamenali nárast o 86,4 percenta zomretých. Za ním nasledoval Košický kraj s rastom o 78 percent zomretých. Banskobystrický a Bratislavský kraj mali prírastok počtu zomretých okolo hranice 50 percent. Najnižší rast počtu zomretých dosiahol v januári Žilinský kraj, kde počet zomretých prevýšil predošlé roky o 15 percent.  

(tasr)


Ďalšie články