Maďarská zmluva o Sputniku Rusov takmer k ničomu nezaväzuje, neobsahuje ani podmienku o certifikovanom laboratóriu

maïarský premiér Viktor Orbán TK Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR

Znenie maďarsko-ruskej zmluvy o očkovacej látke Sputnik V je výrazne naklonené v prospech ruského výrobcu. Pre Slovensko je však zásadné, že neobsahuje podmienku o tom, aby Sputnik kontrolovalo registrované európske laboratórium. Ak sa táto zmienka nachádza aj v slovenskej zmluve, slovenská lieková agentúra nepochybila a Rusi nemajú právo požadovať vrátenie vakcín.

Celkovo 200-tisíc dávok Sputnika V stále trčí v sklade. Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) tvrdí, že od ruského výrobcu neobdržal 80 percent potrebnej dokumentácie.

Ruskej strane zas prekáža, že Štátny ústav zveril posudzovanie Sputnika laboratóriu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (BMC SAV). Podmienkou tajnej zmluvy medzi obomi stranami má vraj byť, že Sputnik bude skúmať certifikované OMCL laboratórium. Podľa Rusov to má zabezpečiť objektivitu a kvalitu kontroly.

Z výsledkov slovenských laboratórií totiž vyplynulo, že vakcíny na Slovensku nie sú identické s tými zo štúdie v časopise Lancet. Tieto zistenia Rusi popreli a označili ich za fake news, ktoré poškodzujú reputáciu vakcíny vo svete.

Práve tento záver mal podľa expremiéra Igora Matoviča viesť k tomu, že Rusi zmluvu vypovedali a požadovali, aby sme im vrátili 200-tisíc dávok Sputnika.

Zmluvu sme nevideli, o ničom nevieme, bráni sa ŠÚKL

ŠÚKL sa bráni, že zmluvu nevidel a o tejto podmienke nevedel. Zároveň ústav tvrdí, že o spoluprácu požiadal 30 registrovaných laboratórií, ktoré odmietli, pretože boli zaneprázdnené prepúšťaním šarží registrovaných vakcín.

Na otázky, ktoré laboratóriá oslovili, Štátny ústav neodpovedal. Ministerstvo zas odmietlo odpovedať na otázku, či ŠÚKL zmluvu skutočne nevidel.

Biomedicínske centrum začalo s kontrolou Sputnika na žiadosť exministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Ten sa bráni, že konal na odporúčanie ŠÚKL-u. Štátny ústav neodpovedal na otázku Štandardu, či Biomedicínske centrum Krajčímu odporučil.

Rezort tiež neodpovedal na naše otázky, kto podpisoval zmluvu s Ruským fondom pre priame investácie a kedy bude zverejnená. Denník SME sa preto pozrel na znenie zmluvy o Sputniku, ktorú s Rusmi podpísalo Maďarsko. Otázok je totiž veľa, ale odpovede chýbajú.

Maďarská zmluva Rusov takmer k ničomu nezaväzuje

V maďarskej zmluve sa nepíše, že má Sputnik kontrolovať len certifikované laboratórium Európskej únie. To by v prípade Slovenska znamenalo, že obvinenia voči Štátnemu ústavu boli neopodstatnené.

„Maďari však zverejnili len všeobecnú časť zmluvy bez špecifikácií. Je preto možné, že niektoré obmedzenia sú uvedené v utajených prílohách,“ upozorňuje denník.

Podmienky vyjednávania medzi Matovičom a riaditeľom Ruského fondu Kirillom Dmitrievom nie sú známe. Slovenská zmluva preto môže byť iná. S určitosťou nevieme, či neobsahuje aj podmienku o OMCL laboratóriu.

Z analýzy maďarskej zmluvy denník SME zistil, že hrá výrazne v neprospech Maďarska. Nielenže ruský výrobca nenesie žiadnu zodpovednosť za vedľajšie účinky či neúčinnosť vakcíny, ale Maďari musia zaplatiť za celý počet zakontrahovaných vakcín bez ohľadu na to, či o ne budú mať záujem.

„Vo zverejnenej zmluve nie je ani priamo vyriešená otázka, čo by sa stalo, ak by Rusi svojvoľne nedodali vakcínu vôbec,“ uvádza SME.

Znenie slovenskej zmluvy rezort nezverejnil ani po výzve neziskovej organizácie Transparency International Slovensko, viacerých médií či niektorých poslancov.

Minister zatiaľ za očkovanie zodpovednosť neprevezme

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) na začatie očkovania ruskou vakcínou nepotrebuje schválenie ŠÚKL, stačí jeho ministerské rozhodnutie.

Rezort totiž vydal ešte 1. marca „povolenie na terapeutické použitie neregistrovaného lieku“ pre vakcínu Sputnik V. To platí do konca augusta, pretože Lengvarský ho nezrušil.

Na základe tejto výnimky sa môže okamžite začať s očkovaním Sputnikom. Dobrovoľní záujemcovia by museli podpísať špeciálny informovaný súhlas a za možné negatívne zdravotné dôsledky by prebral zodpovednosť minister. Samozrejme len v prípade, že chyba nevznikla pri podaní vakcíny lekárom.

Minister Lengvarský mal svoje rozhodnutia vysloviť v pondelok, doposiaľ však tak nespravil.


Ďalšie články