Policajtka v Minneapolise omylom zastrelila černocha. V meste sa znovu rabuje

Vykrádanie obchodu s alkoholom v Minneapolise. Foto: reprofoto/Twitter Vykrádanie obchodu s alkoholom v Minneapolise. Foto: reprofoto/Twitter

V americkom meste Minneapolis v štáte Minnesota prebieha už druhý deň protestov a rabovania. Ten vyvolalo neúmyselné zabitie Afroameričana Dauntea Wrighta.

Nepokojom v uliciach predchádzala streľba príslušníčky polície, ktorá počas zatýkania omylom zastrelila vzpierajúceho sa podozrivého 20-ročného Dauntea Wrighta. Podľa vyhlásenia náčelníka tamojšej polície chcela policajtka použiť elektrický paralyzér, avšak omylom vytiahla pištoľ.

Incident sa odohral v nedeľu 11. apríla, kedy polícia zastavila Dautneho Wrighta v jeho osobnom vozidle. Problémom bolo vypršané potvrdenie technickej kontroly jeho automobilu. Následne policajti zistili, že na Wrighta je vypísaný zatykač.

Keď sa ho pokúsili zatknúť, podozrivý sa začal vzpierať a pokúsil sa dostať späť do auta. Prítomná policajtka sa ho preto rozhodla uzemniť, kričiac: „Taser, taser, taser!“ teda elektrický paralyzér. Namiesto neho však vytiahla pištoľ a jedenkrát vystrelila na unikajúceho Wrighta.

„Dor*ti, práve som ho postrelila,“ hovorí následne policajtka. Podozrivému sa ešte podarilo na aute prejsť pár desiatok metrov než narazil do ďalšieho vozidla. Privolaní lekárski pracovníci skonštatovali na mieste jeho smrť.

https://twitter.com/therecount/status/1381656710650155013

 Nechcená streľba

„Môj postoj je taký, že príslušníčka chcela vytiahnuť svoj paralyzér, ale namiesto toho postrelila pána Wrighta jedným nábojom,“ uviedol náčelník polície Tim Gannon na tlačovej besede ohľadom incidentu.

„Z toho, čo som videl, z reakcie a okamžite nasledujúcej úzkosti príslušníčky, usudzujem, že išlo o nechcený výstrel, ktorý spôsobil tragickú smrť pána Wrighta,“ dodal Gannon pred novinármi. Policajtka Kim Potterová, ktorá slúžila už 26 rokov, bola zatiaľ suspendovaná.

Na Dauntea Wrighta vydal súd v Minneapolise zatykač, pretože sa nedostavil na súdne pojednávanie za dvojicu priestupkov. Mal nosiť zbraň bez povolenia a v júni minulého roku utiecť pred príslušníkmi zákona.

Matka zastreleného Katie Wrightová uviedla pre médiá, že jej syn jazdil na aute, ktoré dostal od rodiny. Podľa jej slov im zatelefonoval v momente, keď ho polícia zastavila. „Povedal, že ho zastavili, pretože mal na spätnom zrkadle zavesené osviežovače vzduchu,“ povedala Wrightová.

Strety s políciou i rabovanie

Na mieste smrti Wrighta sa v nedeľu stretli protestujúci a smútiaci. Matka obete vyzvala prítomných, aby boli mierumilovní. „Chceme spravodlivosť pre Dauntea, nechceme, aby to bolo o násilí,“ vyhlásila Wrightová.

O pár hodín neskôr však už došlo k násilným stretom demonštrantov s políciou. Protestujúci hádzali na mužov zákona tehly i fľaše, polícia opätovala použitím zvukových nábojov a slzotvorným plynom. Černošskí aktivisti vyhlásili, že zabitie Wrighta je ďalším dôkazom „neopraviteľne pokazeného, rasistického systému“.

Mnoho obchodov a prevádzok v centre Minneapolisu začalo v príprave na protesty zakrývať svoje výklady a vchody doskami. Nepokoje sa rozšírili do miestneho nákupného centra Shingle Creek, kde bolo vyrabovaných asi 20 obchodov. Násilnosti a rabovanie pokračovali aj v pondelok 12. apríla.

https://twitter.com/RebsBrannon/status/1381470326270361604

Americký prezident Joe Biden vyzval na upokojenie situácie. Sám si pozrel zábery z kamier policajtov a uviedol, že síce rozumie bolesti a hnevu černošskej komunity, to však podľa neho neospravedlňuje násilie a rabovanie.

https://twitter.com/RebsBrannon/status/1381485154443661312

Ďalšie články